H αλαζονεία της Τουρκίας. Του Κυριάκου Τριανταφυλλίδη


775555544433332246476478kj0

Πολλαπλασιάζονται οι αιχμές και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της ΕΕ και των κρατών μελών της, σε μια έκρηξη απαξίωσης και αντιδραστικότητας τις τελευταίες εβδομάδες, που ευτυχώς δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός, κατόπιν του ψηφίσματος που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Τουρκία  στις 13 Ιουνίου το οποίο κατέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για την αστυνομική καταστολή των διαμαρτυριών και την βιαιότητα που επεδείχθη. Δήλωσε, λοιπόν, ο Ερντογάν πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι δεν δεσμεύουν την Τουρκία καθώς δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Τη συνέχεια έκανε ο Τούρκος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπαγίς, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας "ανεύθυνες" και πως πλήττουν τα αμοιβαία συμφέροντα Τουρκίας και ΕΕ για ενδυνάμωση δημοκρατίας και άρα είναι ανυπόστατες και ανούσιες. Φέρεται επίσης να απείλησε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνοντας πως υπάρχει ένα τίμημα για να μιλάει κανείς τόσο ελεύθερα και τολμηρά για τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και πως ελπίζει να το έχουν υπολογίσει όσοι εκφράστηκαν "εν βρασμώ". Ξεκαθάρισε, περαιτέρω, πως η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό και κοσμικό κράτος δικαίου και δεν είναι μια μπανανία.

Οι απειλές συνεχίστηκαν έπειτα με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα και την έγκριση ή μη της έναρξης νέου γύρου ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς ήταν γνωστές οι γερμανικές αντιρρήσεις. Αν και τελικά αποφασίστηκε για το Φθινόπωρο το άνοιγμα του κεφαλαίου 22, εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις, με την Μέρκελ να δηλώνει πως αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη περί ελευθερίας και τον Μπαγίς να την απειλεί πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την Τουρκία για την προεκλογική της εκστρατεία αλλά να διδαχτεί από τον Σαρκοζύ ο οποίος το επιχείρησε και του βγήκε σε κακό.

Δεν θα μάθουμε ποιες είναι οι συνέπειες για τις οποίες προειδοποίησε ο Μπαγίς εάν δεν άνοιγε το κεφάλαιο 22, καθώς τελικά θα ανοίξει και κατά τα λεγόμενά του πλέον "το θέμα λύθηκε". Είναι όμως έτσι; Η Τουρκική ηγεσία έχει φερθεί και μιλήσει και άλλες φορές με περισσή αλαζονεία, αλλά κάθε φορά φαίνεται πως αυτή η αλαζονεία δεν έχει όρια και είναι η ίδια αλαζονεία που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της. Και οι αντιδράσεις των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις είναι επίσης εκφραστής της ίδιας αλαζονείας και της ανικανότητας προς αντιμετώπιση δημοκρατικών φωνών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που προς το παρόν όμως καίει μόνο άλλους. Και μπορεί αυτή η αλαζονεία να μην ενοχλούσε τους υπόλοιπους ηγέτες μέχρι τώρα, γιατί αφενός δεν κατευθυνόταν στους ίδιους και αφετέρου δεν είχε προηγηθεί τόση άσχημη εικόνα με τις βίαιες καταστολές των διαδηλωτών. Και ίσως αυτό αλλάξει όταν αυτή η αλαζονεία μεταφερθεί και στο ευρωπαϊκό φόρουμ όπως έχει ήδη ξεκινήσει. Ειδικά από την στιγμή που απ'ότι φαίνεται  δεν εκφράζεται η παραμικρή συνειδητοποίηση της κατάστασης παρά μόνο επίρριψη ευθυνών σε άλλους, αφού ο Μπαγίς θεωρεί άδικες και προϊόν παρεξήγησης ακόμη και τις κριτικές περί ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

 

Γράφει: Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σε μια προσωπική στιγμή «έπιασε» ο φακός τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Λίγο πιο μακριά από τους 40 ηγέτες όλου του κόσμου και τις συνοδείες τους στο εντυπωσιακό μουσείο Πράντο της Μαδρίτης, εκεί που παρέθεσε γεύμα ο Ισπανός πρωθυπουργός στους συμμετέχοντες στην σύνοδο του NATO. EPA/BALLESTEROS / POOL

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Παρασκευή
1
Ιουλίου
2022

Γιορτάζουν : Κοσμάς, Δαμιανός, Δαμιανή, Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα

1858
Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.
1863
Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1960
Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1962
Ανεξαρτησία του Μπουρούντι.
1972
Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
2004
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό.To γκόλ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy