GuruPolitico: Πυροβολούμε τα πόδια μας!

 


 DIABATERIO_B.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει για ακόμη μια φορά πως έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Στο όνομα των «αρχών» και των «αξιών» της, επιλέγει να τιμωρήσει όχι αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τους ανθρώπους.

 

Η νέα σκλήρυνση της διαδικασίας έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας απέναντι στους Ρώσους πολίτες —με πλήρη έλεγχο των μετακινήσεων, υποχρεωτικές ασφαλίσεις μέσω ξένων τραπεζών και απαίτηση προπληρωμένων κρατήσεων— σε καμία περίπτωση δεν πλήττει τη Μόσχα· πλήττει τους απλούς ανθρώπους, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους τουρίστες.

Είναι βαθιά υποκριτικό να μιλά η Ευρώπη για ελευθερία, όταν τιμωρεί συλλογικά ολόκληρους λαούς για πράξεις που θεωρεί ή ισχυρίζεται ότι ευθύνονται οι κυβερνήσεις. Αυτή η λογική δεν τιμωρεί, ούτε αγγίζει τα κέντρα λήψεως αποφάσεων· απλώς αποκόπτει τους πολίτες από την επαφή με τον δυτικό κόσμο. Η διπλωματία δεν χτίζεται με απαγορεύσεις, αλλά με επικοινωνία.

Κι αν το μέτρο είχε μόνο ηθικές συνέπειες, ίσως να ήταν απλώς λανθασμένο. Όμως έχει και πολύ συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Πλήττει τον τουρισμό, μειώνει την κινητικότητα και στερεί έσοδα από ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τους επισκέπτες. Επιπλέον, ωθεί τους Ρώσους πολίτες να στραφούν σε άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία και —δυστυχώς— οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, όπου το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν εφαρμόζεται. Έτσι, τα χρήματα που θα κατευθύνονταν στις νόμιμες τουριστικές υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγουν να ενισχύουν την τουρκική οικονομία και ένα παράνομο καθεστώς, εις βάρος των δικών μας εθνικών και οικονομικών συμφερόντων.

Με άλλα λόγια, πυροβολούμε τα πόδια μας — και το κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια, βαφτίζοντας την αυτοϋπονόμευσή μας «πολιτική αρχών».

Α.Β



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
13
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Δαμασκηνός, Δαμασκηνή, Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

1864
Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με το οποίο καθιερώνεται ως πολίτευμα η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
1907
Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.
1928
Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
1987
Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.
1994
Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52, 2 %, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.