GuruPolitico: Μήπως να το ξανασκεφτούμε;


tarifss

GuruPolitico: Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

 

Από αλλού την περίμεναν κι’ από αλλού τους ήρθε! Μπορεί οι «σοφοί» των Βρυξελλών να διατυμπάνιζαν από καιρό ότι επίκειται επίθεση εξ ανατολών, ωστόσο εκείνη που τους κτύπησε πισώπλατα είναι…η άγρια Δύση! Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα που επέβαλαν οι ΗΠΑ έκαναν τους ευρωπαίους ηγέτες κυριολεκτικά να παραμιλούν. Και αυτό όχι τυχαία αφού όπως επισημαίνει η DW, από τους δασμούς Τραμπ θα επηρεαστεί το 70% των εξαγωγών της ΕΕ στις ΗΠΑ! Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του εν λόγω δικτύου «υπολογίζεται περίπου σε 380 δισ. ευρώ και οι συνολικοί δασμοί που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές της Ε.Ε. είναι λίγο πάνω από 81 δισ. Αν συγκρίνουμε με το ποσό των δασμών που έχουν εισπράξει οι ΗΠΑ έως τώρα από τις εξαγωγές της Ε.Ε., το οποίο ήταν περίπου 7 δισ., είναι προφανώς ένα τεράστιο άλμα».

Ευρισκόμενοι σε κατάσταση πανικού οι ηγέτες της ΕΕ μελετούν σειρά αντιμέτρων, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα στον νέο πλανητάρχη ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν. Να διαπραγματευτούν όμως τι και με ποιον; Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν κάτι περισσότερο από σαφής: «Πρώτα και πάνω από όλα η Αμερική και τα συμφέροντα της»! Μάλιστα πολλοί φοβούνται ότι η δασμοί που ο Λευκός Οίκος επέβαλε κατά την «Μέρα της απελευθέρωσης» είναι ίσως μόνο η αρχή ενός χωρίς έλεος οικονομικού πολέμου που ξεκίνησε σε βάρος των μέχρι χθες ακόμη πιστών του συμμάχων.

Μήπως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή οι ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν κι αυτοί τα πραγματικά συμφέροντα της γηραιάς ηπείρου και ν αναθεωρήσουν τις αδιέξοδες πολιτικές και επιλογές τους; Ο ορθολογισμός δεν έβλαψε κανένα. Για παράδειγμα δεν είναι η μυστικό ότι ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στην οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης την περασμένη εικοσαετία ήταν οι γενικά καλές σχέσεις που διατηρούσαν με τη Ρωσία, οι οποίες πρώτα και κύρια εξασφάλιζαν στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, αν μη τι άλλο, φθηνή ενέργεια και πρώτες ύλες. Μήπως αξίζει τον κόπο η ομάδα των 27 να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης, έστω και μερικώς, των σχέσεων αυτών; Δεν αποκλείεται μάλιστα μια τέτοια στροφή να προβληματίσει και τον νέο… CEO των ΗΠΑ.

Αν και οι τελευταίες βδομάδες απέδειξαν ότι στην πολιτική οι ισορροπίες μπορούν ν ανατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη, η εξομάλυνση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία στη βάση των σημερινών δεδομένων, είναι μάλλον αδύνατη, απίθανη και ανέφικτη. Για να περάσουμε στη φάση του εφικτού, θα πρέπει πρώτα η Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να νταντεύει τον Ζελενσκι και να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα συμφέροντα της Μόσχας. Ταυτόχρονα θα πρέπει ν’ αναθεωρήσει το δόγμα του «εξ ανατολών κινδύνου» και να υιοθετήσει μια ισορροπημένη, λελογισμένη εξωτερική πολιτική… Βέβαια μια τέτοια ριζική στροφή χρειάζεται πολιτικό θάρρος, πολιτική οξυδέρκεια, όραμα και μεγάλους ηγέτες, κάτι που στη σημερινή Ευρώπη δυστυχώς απουσιάζουν παντελώς!

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μόνοι που μπορούν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα είναι οι λαοί. Αυτοί δηλαδή που πάντα πληρώνουν τον λογαριασμό απ’ τα σπασμένα…

Ω.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Διαδηλωτής γρονθοκοπεί μέλος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας συνταξιούχων που ζητούν αύξηση των συντάξεων και αντιδρούν στα μέτρα οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, στο Μπουένος Άιρες. Luis Robayo/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η λέξη «War» (πόλεμος) στα σανσκριτικά σημαίνει «Επιθυμία για περισσότερες αγελάδες».

Σήμερα


Πέμπτη
24
Απριλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy