GuruPolitico: Τα πυρηνικά δεν είναι παιχνίδι!

 


b pirinika

GuruPolitico.

 

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Τα πυρηνικά δεν είναι παιχνίδι!


Μια παροιμία λέει πως «ο πνιγμένος απ τα μαλλιά πιάνεται». Όμως η τακτική αυτή ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες, ακόμη και τραγωδίες.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης στο Ουκρανικό, το Κίεβο κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ματαιώσει την προοπτική αυτή. Αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν μπορεί παρά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους, ο Ζελενσκι προσπαθεί να θολώσει τα νερά και και ν αναγκάσει τον νέο πλανητάρχη να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Παραμονές της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, οι Αρχές του Κιέβου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τελευταία ατού που τους είχαν απομείνει. Πρόκειται για την απειλή πυρηνικής μόλυνσης του εδάφους της Ευρώπης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οργάνωσαν ένα εγκληματικό και επικίνδυνο για την Γηραιά ήπειρο «ρωσικό χτύπημα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ!

Ωστόσο από ό,τι διαφάνηκε, το «κόλπο» του Κιέβου δεν φαίνεται ότι έπεισε πολύ κόσμο. Προφανώς όχι επειδή δεν προετοιμάστηκε και δεν προβλήθηκε σωστά, αλλά κυρίως επειδή η κοινή γνώμη είχε «δει το έργο αυτό να ξαναπαίζεται» και ως εκ τούτου ήταν υποψιασμένη. Συγκεκριμένα οι μνήμες από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, για τις οποίες αρχικά είχαν κατηγορηθεί οι Ρώσοι, είναι σχετικά νωπές. Επιπρόσθετα, όπως επεσήμαναν ακόμη και ορισμένα ουκρανικά μέσα, η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έμοιαζε πολύ με την έκρηξη του φράγματος στην περιοχή της Χερσώνας τον Ιούνιο του 2023, ή οποία αν και αποδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις, αποδείχθηκε ότι ήταν προβοκάτσια.

Όμως, αν δούμε το θέμα και από την πλευρά της ψυχρής λογικής, μια ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας από τη «σαρκοφάγο» του Τσιέρνομπιλ θα επηρέαζε περισσότερο τη Ρωσία, παρά την Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη. Όπως φάνηκε και κατά την έκρηξη του 1986, το σύστημα των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, θα έσπρωχνε το ραδιενεργό σύννεφο προς τα βόρεια, δηλαδή προς Λευκορωσία και Ρωσία, παρά προς το Κίεβο…

Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι παιχνίδι. Τόσο ο αδρανοποιημένος σταθμός του Τσιερνομπιλ, όσο πολύ περισσότερο αυτός της Ζαμπορίζιε πρέπει να τεθούν εκτός του καταλόγου των πιθανών στόχων. Μπορεί διακαής πόθος του Βολοντιμίρ Ζελενσκι είναι να δει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στις ράγες της πολιτικής Μπάιτεν, όμως δεν είναι «όλα τα μέσα που αγιάζουν τον σκοπό»!

Ω.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νεβσεχίρ, Τουρκία: Αερόστατα πετούν πάνω από τις «νεραϊδόπετρες» και τις κοιλάδες της Καππαδοκίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Anadolu/Getty

Ήξερες ότι...

Κατά τη διάρκεια της Α’ Σταυροφορίας, μια ομάδα φανατικών στρατιωτών, οι οποίοι έστεκαν μεν καλά στα μυαλά τους, αλλά ήταν απελπισμένοι, βάδιζαν για πολλές ώρες πίσω από μία χήνα, καθώς πίστευαν ότι ήταν ευλογημένη από το Άγιο Πνεύμα!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
4
Οκτωβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Γιορτάζουν :Βερίνα, Βερίνη, Βέρα, Βερούλα, Βερούλη, Ιερόθεος, Καλλισθένης, Καλλισθένη

1883
Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
1957
Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
2005
Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2009
Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.