GuruPolitico: Τα πυρηνικά δεν είναι παιχνίδι!

 


b pirinika

GuruPolitico.

 

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Τα πυρηνικά δεν είναι παιχνίδι!


Μια παροιμία λέει πως «ο πνιγμένος απ τα μαλλιά πιάνεται». Όμως η τακτική αυτή ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες, ακόμη και τραγωδίες.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης στο Ουκρανικό, το Κίεβο κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ματαιώσει την προοπτική αυτή. Αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν μπορεί παρά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους, ο Ζελενσκι προσπαθεί να θολώσει τα νερά και και ν αναγκάσει τον νέο πλανητάρχη να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Παραμονές της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, οι Αρχές του Κιέβου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τελευταία ατού που τους είχαν απομείνει. Πρόκειται για την απειλή πυρηνικής μόλυνσης του εδάφους της Ευρώπης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οργάνωσαν ένα εγκληματικό και επικίνδυνο για την Γηραιά ήπειρο «ρωσικό χτύπημα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ!

Ωστόσο από ό,τι διαφάνηκε, το «κόλπο» του Κιέβου δεν φαίνεται ότι έπεισε πολύ κόσμο. Προφανώς όχι επειδή δεν προετοιμάστηκε και δεν προβλήθηκε σωστά, αλλά κυρίως επειδή η κοινή γνώμη είχε «δει το έργο αυτό να ξαναπαίζεται» και ως εκ τούτου ήταν υποψιασμένη. Συγκεκριμένα οι μνήμες από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, για τις οποίες αρχικά είχαν κατηγορηθεί οι Ρώσοι, είναι σχετικά νωπές. Επιπρόσθετα, όπως επεσήμαναν ακόμη και ορισμένα ουκρανικά μέσα, η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έμοιαζε πολύ με την έκρηξη του φράγματος στην περιοχή της Χερσώνας τον Ιούνιο του 2023, ή οποία αν και αποδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις, αποδείχθηκε ότι ήταν προβοκάτσια.

Όμως, αν δούμε το θέμα και από την πλευρά της ψυχρής λογικής, μια ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας από τη «σαρκοφάγο» του Τσιέρνομπιλ θα επηρέαζε περισσότερο τη Ρωσία, παρά την Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη. Όπως φάνηκε και κατά την έκρηξη του 1986, το σύστημα των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, θα έσπρωχνε το ραδιενεργό σύννεφο προς τα βόρεια, δηλαδή προς Λευκορωσία και Ρωσία, παρά προς το Κίεβο…

Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι παιχνίδι. Τόσο ο αδρανοποιημένος σταθμός του Τσιερνομπιλ, όσο πολύ περισσότερο αυτός της Ζαμπορίζιε πρέπει να τεθούν εκτός του καταλόγου των πιθανών στόχων. Μπορεί διακαής πόθος του Βολοντιμίρ Ζελενσκι είναι να δει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στις ράγες της πολιτικής Μπάιτεν, όμως δεν είναι «όλα τα μέσα που αγιάζουν τον σκοπό»!

Ω.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τόρκαμ, Πακιστάν: Αφγανοί πρόσφυγες περιμένουν την απέλασή τους καθώς φτάνουν με τα φορτηγά τους στα σύνορα Πακιστάν–Αφγανιστάν. Abdul Majeed/AFP/Getty

Ήξερες ότι...

Μέχρι το 1840, τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από έντερα ζώων και κύστες ψαριών σε εργοστάσιο όπου δούλευαν μικρά κορίτσια.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
19
Σεπτεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Σαββάτιος, Σάββατος, Σαββάτης, Σαββατία, Σαββατίνα, Σαββάτα, Σαββάτη, Σαββάτω

1941
Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Κίεβο μετά από 45 μέρες μαχών. Την ίδια μέρα, στο Ιράν, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Τεχεράνη.
1970
Ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα, διαμαρτυρόμενος κατά της Χούντας στην Ελλάδα.
1983
Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1995
Η Κροατία αποφασίζει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων και συμφωνεί με τη Βοσνία ότι μέσω πολιτικού διαλόγου θα διευθετηθεί το εδαφικό.
2002
Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο Πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες ατόμων, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.
2006
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Την εξουσία καταλαμβάνει ο Στρατηγός Σόντι Μπουνγιαρατγκλίν.