GuruPolitico: Βαθύτερα τα αίτια της άρνησης του Τυχικού

 


tyxikos-arxiepiskopos.jpg

GuruPolitico.

 

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Μπορεί οι πρακτικές και οι εγκύκλιοι του Μητροπολίτη Πάφου να θυμίζουν Μεσαίωνα, μπορεί ο ίδιος να είναι ή να δίνει την εντύπωση ότι είναι γραφικός, όμως η άρνηση του να φιλοξενήσει την κάρα του Αποστόλου Παύλου έχει ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο.

Θεολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες έχουν προ πολλού αποφανθεί ότι το σχίσμα του 1054 μπορεί να στηρίχθηκε σε ιδεολογικές και θεολογικές διαφορές, όμως στη βάση και την ουσία του ήταν μια πράξη άκρως πολιτική. Πίσω από τα γεγονότα, κρυβόταν μια έντονη διαμάχη για τις σφαίρες επιρροής κι ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο πόλεμος αυτός εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να μαίνεται και σήμερα με ορισμένες όμως αναπροσαρμογές.

Στις μέρες μας, η βασική πολιτική αντιπαράθεση είναι μεταξύ της Δύσης ( ΕΕ και ΗΠΑ) και της Ρωσίας. Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται εργαλειοποίηση αρκετών πολιτιστικών και θεσμικών στοιχείων, της Εκκλησίας μη εξαιρουμένης.

Για παράδειγμα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία είδαμε να δημιουργείται τεχνιέντως και να κορυφώνεται μια εκκλησιαστική κρίση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο ότι πρωταγωνιστής στη δημιουργία της κρίσης είναι το Φανάρι, το οποίο φυσιολογικά θα έπρεπε να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Φανάρι και οι στενοί σύμμαχοι του συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται, ένεκα των στενών σχέσεων που διατηρούν με τα δυτικά πολιτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων και την πολιτική και οικονομική επιρροή που αυτά έχουν πάνω σε αριθμό Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Κάτω από το πρίσμα αυτό ίσως πρέπει να ιδωθεί και η άρνηση του Τυχικού να φιλοξενήσει στην Πάφο την κάρα του Αποστόλου Παύλου που φυλάσσεται στο Βατικανό. Ακολουθώντας σκληρή γραμμή, ο Τυχικός αρνείται πρώτα και κύρια για ιδεολογικούς λόγους να έχει οποιαδήποτε επαφή και σχέση με την Καθολική Εκκλησία, την οποία θεωρεί αιρετική. Την ίδια όμως στιγμή, η στάση του μπορεί να εκληφθεί και ως πράξη αντίδρασης και αντίστασης σε εκείνες τις δυνάμεις εντός και εκτός Κύπρου, οι οποίες κατά την άποψή του, παίζουν το παιχνίδι του καθολικού δυτικού κόσμου για άλωση της ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκ των έσω…

Άσωτος



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πεκίνο, Κίνα: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Σαχμπάζ Σαρίφ και οι επικεφαλής άλλων ξένων αντιπροσωπειών φτάνουν για να παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Τιενανμέν. Alexander Kazakov/Sputnik/Kremlin pool/EPA

Ήξερες ότι...

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παραιτήθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό, μετά τη βύθιση του πλοίου που κυβερνούσε, από εμβολισμό εχθρικού σκάφους, στις 2 Αυγούστου του 1943.

Newsletter

Σήμερα


Κυριακή
7
Σεπτεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Κασσιανή, Κάσσυ, Κασιανή, Κασσιανός, Σώζων, Σώζος, Σωζούσα

1821
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (Βενεζουέλα, Κολομβία, Παναμάς και Ισημερινός) , με Πρόεδρο το Σιμόν Μπολιβάρ.
1822
Η Βραζιλία γίνεται ανεξάρτητη (υπό το βασιλιά Πέτρο Α, γιο του Ιωάννη Δ), από την Πορτογαλία.
1923
Ιδρύεται η διεθνής αστυνομία Ιντερπόλ στη Βιέννη.
1978
Αμερικανοί επιστήμονες παράγουν ινσουλίνη στο εργαστήριο.
1993
Στη Βραζιλία σε δημοψήφισμα οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της εισαγωγής της μοναρχίας.
2005
Πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο.