GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…
Εν μέσω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων - Οι «σκληροί» ανέλαβαν την προεδρία της ΕΕ
Η ανάληψη της προεδρίας από την Πολωνία βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με αρκετά οικονομικά προβλήματα. Κύρια πηγή των προβλημάτων είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της οφείλεται πρωτίστως στη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κατά το 2024 τα νοικοκυριά της χώρας είδαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού ν’ αυξάνονται κατά 70%! Οδυνηρές συνέπειες από την αύξηση του κόστους της ενέργειας αντιμετωπίζει και η βιομηχανία της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την αρχή της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε πτώχευση. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022, περισσότερες από 70 πολωνικές εταιρείες κήρυξαν πτώχευση, ενώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, περίπου 100 εταιρείες χρεοκόπησαν.
Το ανησυχητικό είναι ότι η αρνητική εικόνα της πολωνικής οικονομίας αναμένεται ότι θα παραμείνει αναλλοίωτη και κατά το 2025. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του κόστους της ενέργειας. Όπως υπογραμμίζει ο Εκόνομιστ, μόνο από την αύξηση το 2024 των αμυντικών δαπανών στα 40 δις. ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα της Πολωνίας ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ! Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ προτίθεται ν αυξήσει τις αμυντικές δαπανες από το 4,2% που είναι σήμερα στο 4,7% του ΑΕΠ, τότε θεωρείται σίγουρο πως το πρωτογενές έλλειμμα θ’ αυξηθεί…
Κατά τα πρώτα χρόνια της ένταξης της στην ΕΕ, η Πολωνία είχε τη δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τον ευρωπαϊκό κορβανά, γεγονός που βοήθησε στην αλματώδη ενίσχυση της οικονομίας της. Όμως το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στη λήψη οικονομικής στήριξης από ευρωπαϊκά ταμεία έχει πλέον καταστεί απαρχαιωμένο, εξέλιξη που πλήττει την ανάπτυξη και ενίσχυση αρκετών τομέων της οικονομίας. Ή κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, στους οποίους η ανταγωνιστικότητα της Πολωνίας ειδικά και της ΕΕ γενικότερα, έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλους παγκόσμιους «παίκτες». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, όπως η υπερβολική ρύθμιση, καθώς και η προτεραιότητα που δίνει στον τομέα της κλιματικής ατζέντας. Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περιορισμοί στην εισαγωγή φθηνών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, οδηγούν στην αποδυνάμωση της πολωνικής βιομηχανίας και αναγκάζουν αρκετές μεγάλες εταιρείες να μετακινήσουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης.
Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι η ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η πολωνική οικονομία θα οδηγούσε την κυβέρνηση στην αναθεώρηση των πολιτικών που ακολουθεί. Ωστόσο, φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ προς μεγάλη ικανοποίηση των Βρυξελλών, δήλωσε ότι πέρα από την αύξηση των αμυντικών δαπανών και σ αντίθεση με την ουγγρική προεδρία που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προχωρήσει στην προώθηση νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ή περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με τη Μόσχα, αποδεδειγμένα πλέον, φαίνεται να πλήττει περισσότερο την πολωνική και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά τη ρωσική. Πολιτικές δυνάμεις μέσα στην ίδια την Πολωνία διαφωνούν με τις πολιτικές που εξήγγειλε ο Πολωνός πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι αυτές με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στο «γονάτισμα της πολωνικής οικονομίας». Όμως, ο Τουσκ δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις αυτές.
Ιδιαίτερα σκληρή στάση αναμένεται να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή προεδρία και στις προσπάθειες για ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Money Review o Τουσκ φαίνεται αποφασισμένος να αποτρέψει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία με μια απευθείας συνεννόηση ΗΠΑ και Ρωσίας χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των Ουκρανών. Επιπλέον, ο Πολωνός πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις θέσεις Ζελένσκι, θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η προεδρία μας θα πρέπει να επωμιστεί ευθύνες για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα στον χειμώνα» είχε δηλώσει ο Τουσκ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ω.