GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…
Ουκρανικό:
Η εκλογή Τραμπ δημιουργεί νέα δεδομένα…
Η αναπάντεχη, για πολλούς, θριαμβευτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα μεταξύ άλλων, και στο Ουκρανικό. Η προεκλογική δέσμευση του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου ότι προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, αφενός αναπτέρωσε τις ελπίδες ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και αφετέρου, προκάλεσε έμφραγμα σε όσους τάσσονται υπέρ της διαιώνισης της πολεμικής σύρραξης.
Η επείγουσα επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ευρώπη για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, μαρτυρεί τη σύγχυση και τον πανικό που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η ανησυχία των Βρυξελλών κτύπησε κόκκινο όταν πληροφορήθηκαν πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του Μάικ Πομπέο και της Νίκι Χέιλι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν και ανήκουν στην ίδια σχολή σκέψης με την τρέχουσα εξωτερική αμερικανική πολιτική. Οι θιασώτες της συνέχισης του πολέμου και εν γένει της πολιτικής που ακολουθεί μέχρι στιγμής η Δύση στο Ουκρανικό, «έμειναν στήλη άλατος» όταν άκουσαν τον στρατηγικό σύμβουλο του Τραμπ Μπράιαν Λάντσα να δηλώνει στο BBC πως η Ουκρανία θα πρέπει να ξεχάσει την Κριμαία και άλλα εδάφη της και να προσαρμοστεί προς την ειρήνη κι όχι τη νίκη, αλλιώς να μη λογαριάζει στις ΗΠΑ! Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του επιτελείου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με το Ουκρανικό, είναι και η στάση της νέας Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρτ, η οποία σχολιάζοντας την αλαζονική στάση που τηρεί ο Ζελένσκι, τον επέκρινε δριμύτατα και τον κάλεσε σε διάλογο με τη Ρωσία.
Με την προδιαγραφόμενη αλλαγή της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό άρχισαν πλέον ν’ ασχολούνται και μεγάλα δυτικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα το βρετανικό περιοδικό The Economist, εκτιμά ότι ο Τραμπ ενδέχεται να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα στη βάση της φόρμουλας που εδώ και καιρό επεξεργάστηκε και κατέθεσε ο μελλοντικός αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βανς. Η φόρμουλα Βανς αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο στα απελευθερωμένα εδάφη.
Ο νέος αντιπρόεδρος ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία και ότι θα προτιμούσε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Σημείωσε επίσης, ότι κανείς δεν πιστεύει ότι το Κίεβο θα μπορέσει να επιστρέψει στα σύνορα του 1991 με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας αυτά τα σχέδια παράλογα!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά με θερμά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο, επειδή θέλει να συνάψει μαζί του μια συμφωνία για την Ουκρανία. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου του State Department για την Ουκρανία Κουρτ Βόλκερ, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι «τα κολακευτικά λόγια του εκλεγμένου προέδρου προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν κρύβουν μια πιο «εμπορική τακτική» στις διαπραγματεύσεις με τους παγκόσμιους ηγέτες». Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπενθυμίζει πως «αν και ο Τραμπ είχε προσπαθήσει και την προηγούμενη φορά να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτό δεν τον εμπόδισε να λάβει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Βέβαια για την ώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με εκτιμήσεις και δηλώσεις. Το αν όντως ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αγνοώντας τα «θέλω» του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του θα συζητήσει μαζί με τον Πρόεδρο Πούτιν τους όρους μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, είναι κάτι που θα φανεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025.
Ω.