GuruPolitico: Απόφαση με απρόβλεπτες συνέπειες…


zelensky vartholomaios

 

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

 

Απόφαση με απρόβλεπτες συνέπειες…

 

Αν ο πόλεμος δεν είναι περιπέτεια αλλά αρρώστια, όπως πολύ σωστά είπε κάποτε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι που μπορεί να φθάσει το μικρόβιο της αρρώστιας αυτής.

Η πρόσφατη απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να θέσει εκτός νόμου τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας - την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία - με την κατηγορία ότι διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα, είναι τόσο ακραία που προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο ανάμεσα στους πιστούς, αλλά και διεθνώς.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, το οποίο με αφορμή την έγκριση του συγκεκριμένου νόμου, σημειώνει ότι «είναι βαθύτατα θορυβημένο από το ενδεχόμενο αδικαιολόγητης συλλογικής τιμωρίας μιας ολόκληρης θρησκευτικής κοινότητας και παραβίασης των αρχών της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η “National Review”, η οποία σε σχετικό άρθρο που φιλοξενεί τονίζει, ότι τέτοιες ενέργειες «δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις της ουκρανικής κυβέρνησης για διασφάλιση των ελευθεριών στη χώρα». Αν κάποιο μέλος της εν λόγω εκκλησίας, συνεχίζει το σχετικό δημοσίευμα, αποδεδειγμένα λειτουργεί προς όφελος της Ρωσίας, υπάρχουν άλλοι τρόποι δίωξης του. Ο αρθρογράφος θεωρεί, ότι η γενίκευση των κατηγοριών και πολύ περισσότερο η στοχοποίηση μιας ολόκληρης θρησκευτικής οντότητας είναι πράξη αδικαιολόγητη.

Το ποίμνιο της «Κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας» που ας σημειωθεί ότι από το 2022 διέκοψε τις σχέσεις που διατηρούσε με το Πατριαρχείο Μόσχας, αριθμεί περίπου έξι εκατομμύρια πιστούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί στρατιωτικοί. Μάλιστα οι τελευταίοι, είχαν καλέσει το κοινοβούλιο της χώρας τους να μην υπερψηφίσει τον σχετικό νόμο.

Η θέσπιση της νέας νομοθεσίας στην πράξη έλυσε τα χέρια των εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων της χώρας, αλλά ακόμη και των ανδρών της «ουκρανικής υπηρεσίας ασφάλειας», οι οποίοι εδώ και αρκετό διάστημα διώκουν τόσο πιστούς, αλλά κυρίως κληρικούς της εν λόγω εκκλησίας. Οι καθημερινοί προπηλακισμοί, ο εκφοβισμός, η άσκηση ψυχολογικής, αλλά και πραγματικής σωματικής βίας κατά των ανθρώπων αυτών χωρίς οποιαδήποτε σοβαρή αφορμή ή αιτία, θεωρούνται πλέον νόμιμες ενέργειες! Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Ουκρανοί εκείνοι εθνικιστές που εισηγούνται τον εκτοπισμό όλων των κληρικών της Κανονικής Εκκλησίας στη Ρωσία και την ανταλλαγή τους με Ουκρανούς ομήρους πολέμου…

Και ενώ οι διώξεις των Χριστιανών της Ουκρανίας άρχισαν να θυμίζουν τις διώξεις που καταγράφηκαν κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, απορίες και έκπληξη προκαλεί η απραξία και η στάση σιωπής και που τηρεί το Φανάρι. Θυμίζουμε ότι παρά τη στήριξη που προσέφερε στη διασπασθείσα, υπό τον Μητροπολίτη Επιφανειο Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε δηλώσει, ότι μια από τις βασικές του επιδιώξεις ήταν ν’ αποτρέψει το σχίσμα των ορθόδοξων Εκκλησιών. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι πλέον, ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος…

Ω.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαρκελώνη, Ισπανία: Ένα πανό με τη φράση «Τουρίστες, φύγετε, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι» σε έναν τοίχο στο κέντρο της πόλης. Με περισσότερους από 18 εκατομμύρια τουρίστες να αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη το 2024, η Βαρκελώνη δυσκολεύεται να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά οφέλη του τουρισμού και τα προβλήματα του υπερπληθυσμού και της έλλειψης προσιτής στέγασης. Davide Bonaldo/Sopa Images/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Η κάρτα του διάσημου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε έγραφε πως είναι πωλητής επίπλων.

Σήμερα


Δευτέρα
26
Αυγούστου
2024

Γιορτάζουν : Αδριανός, Αδριανή, Αδριάνα, Αντριάνα, Ανδριάννα, Ανδριαννή, Ναταλία, Ναταλίνα, Ναταλή, Νάταλι

1346
Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους στη Μάχη του Κρεσύ.
1821
Αγώνας Ανεξαρτησίας. Μάχη Βασιλικών - Φθιώτιδα (2η μέρα), ο Πανουργιάς και ο Γκούρας με 1000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά που κατέβαινε από Μακεδονία επί κεφαλής 8.000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη.
1883
Έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στο νησί Ρακάτα της Ινδονησίας.
1915
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Μπρεστ Λιτόφσκ.
1982
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ήρε την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
2007
Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί υπερέβησαν τους 50.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy