GuruPolitico: Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη.  


URSULA.jpg

 

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

 

Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη.

 

Υποτίθεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της ΕΟΚ κι αργότερα της ΕΕ ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για αποτροπή του ενδεχομένου πρόκλησης ενός Γ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υποτίθεται ότι για την ΕΕ η επιδίωξη και η εξεύρεση συναινετικών λύσεων αποτελεί την καθολικά αποδεχτή μέθοδο επίλυσης διαφορών.

Υποτίθεται ότι στην ΕΕ το εθνικό συμφέρον υποτάσσεται στο υπερεθνικό, στο κοινοτικό, στο συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών.

Υποτίθεται ότι η ΕΕ θα αποτελούσε τον τρίτο πόλο στις διεθνείς σχέσεις, μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ανατολής, έναν στιβαρό κυματοθραύστη που θα προστάτευε τον πλανήτη από τις αντιπαλότητες, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες ισορροπίες και κατ’ επέκταση την παγκόσμια ειρήνη.

Αυτά σε επίπεδο διακηρύξεων και προθέσεων. Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται ή ακριβέστερα, αποτελούν πυξίδα δράσης των σύγχρονων ηγετών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η συμπόρευση και στις πλείστες περιπτώσεις η πλήρη ταύτιση των πολιτικών της ΕΕ με αυτών των ΗΠΑ εξυπηρετεί την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων; Που πήγαν οι διακηρύξεις για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής;

Πόσο σίγουρες είναι οι Βρυξέλλες ότι τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης είναι ταυτόσημα με αυτά των πολυεθνικών και των στρατιωτικών μονοπωλίων των ΗΠΑ;

Ποιον συμφέρει η επέκταση και η διαιώνιση του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη;

Γιατί αντί να λειτουργεί συναινετικά και να παίζει ένα ρόλο μεσολαβητή και ειρηνοποιού μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η ΕΕ σε απόλυτη συμφωνία με την Ουάσιγκτον ρίχνει συνεχώς περισσότερο λάδι στη φωτιά; Ποιον θα κάψει στο τέλος της ημέρας αυτή η φωτιά;

Με βάση ποια δεδομένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί τη μέγιστη απειλή για την ΕΕ; Γιατί αρνείται να δει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία;…

Ω.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Wistow, Αγγλία: Ο λαβύρινθος του Wistow έχει σχεδιαστεί ώστε να απεικονίζει την επταθλήτρια Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον στη στάση της ρίψης ακοντίου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Jacob King/PA

Ήξερες ότι...

Μεταξύ 1666 και 1766, 250.000 Αφρικανοί σκλάβοι πέθαναν διασχίζοντας τον Ατλαντικό κατά τη μεταφορά τους στις αποικίες της Αμερικής. Η θνησιμότητα του «φορτίου» σε κάθε ταξίδι ήταν 10-12%.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Αθηναγόρας

1567
Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
1923
Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.
1974
Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy