GuruPolitico: Αρμένιοι έτοιμοι για όλα!


ap23273335219955.jpg

 

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

 

Αρμένιοι έτοιμοι για όλα!

 

Μπορεί τα βλέμματα της κοινής γνώμης να είναι στραμμένα στη Γάζα, στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ, ωστόσο στον Καύκασο και ειδικά στην Αρμενία το πολιτικό θερμόμετρο καταγράφει θερμοκρασίες πολύ ψηλότερες των κανονικών. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Νικόλ Πασινιάν να παραχωρήσει στο Αζερμπαιζιάν άλλα τέσσερα χωριά στην επαρχία Γκαζάκ, έχει ξεσηκώσει νέα θύελλα διαμαρτυριών κατά του πρωθυπουργού. Δικαιολογώντας την απόφαση του, ο Πασινιάν είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου τα πράγματα να οδηγηθούν στη υπογραφή μιας σταθερής, ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού. Το επιχείρημα Πασινιάν όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά αντίθετα εξόργισε την αντιπολίτευση και ειδικά τους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπαχ, οι οποίοι κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό για προδοσία. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Παγκράτιου Γκαλστανιάν, έχει συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό αντιπολιτευτικό κίνημα, το οποίο πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού, χριστιανικού κόμματος. Το κόμμα αυτό, που σύμφωνα με τον Γκαλστανιάν θα έχει το χαρακτήρα ενός παναρμενικού μετώπου, φιλοδοξεί να στεγάσει όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής, πολιτικούς σχηματισμούς και προσωπικότητες που διαφωνούν με την υποχωρητική πολιτική του πρωθυπουργού.

Στόχος του νέου αυτού σχηματισμού είναι η καθαίρεση του Πασινιάν, ωστόσο γι αυτό με βαση το Σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, κάτι που οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της Βουλής αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπουν. Έτσι, επενδύοντας στην υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό των Αρμενίων ο Αρχιεπισκοπος Παγκρατιος έστρεψε την προσοχή του στον λαό. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τη σύσταση ενός λαϊκού δημόσιου Δικαστηρίου εθνικής υπερηφάνειας, ενώπιον του οποίου θα οδηγηθεί ο Πασινιάν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος αποτάθηκε για βοήθεια και στήριξη στους Αρμένιους της Διασποράς, οι οποίοι αριθμούν κοντά στα 13 εκατομμύρια!

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη από τις 17 έως 20 του μήνα, στο Γερεβάν θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παγκόσμια αρμενική Σύνοδος κορυφής, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλες οι οργανώσεις της αρμενικής διασποράς. Ήδη οι εξεγερμένοι Αρμένιοι ξεκίνησαν μια έντονη και συστηματική διαφωτιστική εκστρατεία με στόχο να πείσουν τους εκπροσώπους της Διασποράς να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους και μέσω του Δικαστηρίου εθνικής υπερηφάνειας να αναγκάσουν τον Πασινιάν σε παραίτηση!

Όπως προδιαγράφονται οι εξελίξεις, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι αφού ενδέχεται να κρίνουν το μέλλον όχι μόνο του Πασινιάν, αλλά και της Αρμενίας γενικότερα…

Ω.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Wistow, Αγγλία: Ο λαβύρινθος του Wistow έχει σχεδιαστεί ώστε να απεικονίζει την επταθλήτρια Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον στη στάση της ρίψης ακοντίου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Jacob King/PA

Ήξερες ότι...

Μεταξύ 1666 και 1766, 250.000 Αφρικανοί σκλάβοι πέθαναν διασχίζοντας τον Ατλαντικό κατά τη μεταφορά τους στις αποικίες της Αμερικής. Η θνησιμότητα του «φορτίου» σε κάθε ταξίδι ήταν 10-12%.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Αθηναγόρας

1567
Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
1923
Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.
1974
Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy