Αυξάνονται οι φωνές για έντιμο συμβιβασμό.


zelenski-scaled.jpg

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Με τις ρωσικές δυνάμεις να σημειώνουν τη μια επιτυχία μετά την άλλη, οι φωνές που καλούν το Ζελένσκι να συνθηκολογήσει, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Μετά τον Πάπα της Ρώμης ήταν η σειρά του Υπουργού Άμυνας της Σλοβακίας, R. Kaliniak, να δηλώσει ότι η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να διευθετηθεί με πολεμικά μέσα. Ο Σλοβάκος αξιωματούχος κάλεσε τις δύο πλευρές ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση με νηφαλιότητα και να προσέλθουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επιμένει ωστόσο, ότι η όποια συμφωνία θα πρεπει να προϋποθέτει επιστροφή στην προ διετίας κατάσταση, θέση που η Μόσχα αντιμετωπίζει με μειδίαμα. Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι συζητήσεις για ειρηνική διευθέτηση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν επί του εδάφους.

Την ανάγκη το Κίεβο να προχωρήσει σε υποχωρήσεις επεσήμανε με δηλώσεις του σε ραδιοσταθμό της χώρας του και ο Πολωνός στρατηγός Τ. Μπονγκ, προσθέτοντας ότι αν αυτό δεν γίνει σήμερα, αύριο η Ουκρανία ίσως υποχρεωθεί να συνθηκολογήσει υπό πολύ χειρότερους όρους. Ο εν λόγω στρατηγός σημείωσε ότι η ήττα και η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Avdiivka «αποτελεί σημάδι καμπής στην ένοπλη σύγκρουση και δείχνει ότι οι μαχητικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξασθενούν ραγδαία». Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή το Κίεβο παρουσιάζεται να ελέγχει σχεδόν το 80% της Ουκρανίας, ποσοστό που ενδέχεται να μειωθεί, με δεδομένη την πρόθεση της Μόσχας να καταλάβει τόσο το Χάρκοβο, όσο και την Οδησσό.

Πάντως οι εξελίξεις φαίνεται πλέον να προβληματίζουν σοβαρά και τους ίδιους τους Ουκρανούς, οι οποίοι πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών στο πεδίο της μάχης, βλέπουν την καθημερινότητα τους να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το 80% των θερμοηλεκτρικών σταθμών της χώρας και του 50% των υδροηλεκτρικών έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σοβαρή ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη χώρα από την έναρξη του πολέμου όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα επιδεινωθεί. Ένδειξη της αλλαγής του κλίματος μέσα στην ουκρανική κοινωνία αποτελούν και τα αποτελέσματα έρευνας που το κεντρο «Rating” διεξήγαγε στα τέλη του 2023. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί τάσσονται υπέρ ενός ειρηνικού, έντιμου συμβιβασμού με τη Μόσχα. Αντίθετα με το τι υποστήριζε την περασμένη Άνοιξη, τον Δεκέμβρη του 2023 ποσοστό που αγγίζει το 50% του πληθυσμού της χώρας ζητά από την κυβέρνηση Ζελένσκι τη λήψη μέτρων για τον χωρίς άλλη καθυστέρηση και απώλειες τερματισμό του πολέμου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, όπως παραδέχτηκε με δηλώσεις του στην DW κι ο Ουκρανός στρατηγός Μάρτσισκο, ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Ουκρανός που να θέλει να καταταγεί εθελοντικά στις στρατιωτικές μονάδες που επιχειρούν στα μέτωπα του πολέμου…

Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακόμη ο Ζελένσκι θα συνεχίσει την τακτική της άρνησης. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται, είναι ότι μέρα με τη μέρα ο αριθμός εκείνων που μετανιώνουν για την επιλογή τους να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μπορις Τζόνσον και να συνεχίσουν τον πόλεμο «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», αυξάνεται σταθερά.

Ζορό.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Τετάρτη
1
Μαΐου
2024
Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών

Γιορτάζουν :Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη

1886
Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
1930
Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του
1931
Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
1948
Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.
1976
O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του
1983
Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1994
Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
2004
Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy