GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…
Ουκρανία: Μια χώρα διαιρεμένη…
Οι Ουκρανοί πολίτες επιθυμούν ή όχι συνέχιση του πολέμου; Στο ερώτημα αυτό, αλλά και σε άλλα παρόμοια, κλήθηκαν ν’ απαντήσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί στο πλαίσιο ερευνών που έγιναν για λογαριασμό αριθμού ινστιτούτων και οργανισμών της χώρας όπως είναι το National Democratic Institute, το Foundation for Democratic Initiatives, το Razumkov Center κ.α. Με μικρές αποκλείσεις, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα ποσοστό λίγο ψηλότερο από το 50% αυτών που απάντησαν θέλει συνέχιση του πολέμου, ενώ ένα κάπως μικρότερο επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και επίλυση της διένεξης με ειρηνικά μέσα. Όμως οι έρευνες έδειξαν ακόμη κάτι ίσως πιο σημαντικό: ότι ακόμη και δημοσκοπικά η Ουκρανία είναι μοιρασμένη στα δυο! Συγκεκριμένα, σε αναλογία 2 προς 3 οι ανατολικές, ρωσόφωνες, περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ζητούν να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση, τη στιγμή που ο μισός και πλέον πληθυσμός των Ουκρανών που ζουν στις δυτικές περιοχές έχουν αντίθετη άποψη.
Οι έρευνες ουσιαστικά μαρτυρούν αυτό που όλοι γνωρίζουν: Ότι οι διαφορές που χωρίζουν του «ανατολικούς» από τους «δυτικούς» Ουκρανούς είναι τεράστιες. Ο διαχωρισμός αυτός που δεν είναι μόνο γεωγραφικός, εδράζεται κυρίως σε τρία κριτήρια: Τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τη γλώσσα. Στις περιοχές δυτικά του Κιέβου, πρωτίστως στην πόλη του Λβιβ (Λβοφ), οι κάτοικοι νιώθουν και δηλώνουν περήφανοι που είναι Ουκρανοί, μιλούν ουκρανέζικα και πολωνικά, θεωρούν ό,τιδήποτε το ρωσικό ξένο και εχθρικό, υποστηρίζουν με φανατισμό την αποσχισθείσα ουκρανική Εκκλησία με επικεφαλής τον Επιφάνειο και διάκεινται φιλικά ή έστω δείχνουν ανοχή σε ακροδεξιές / νεοναζιστικές οργανώσεις. Αντίθετα, η πλειονότητα αυτών που ζουν στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι ή αισθάνονται Ρώσοι, παραμένουν πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου με επικεφαλής τον Ονούφριο, μιλούν τη ρωσική γλώσσα και βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Η κυβέρνηση Ζελένσκι αντλεί τη δύναμη της και βρίσκεται στην εξουσία χάριν στη στήριξη που απολαμβάνει από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ζουν στο δυτικό μέρος της χώρας. Αναγνωρίζοντας τη στήριξη αυτή, ο Ζελένσκι φρόντισε να στελεχώσει τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες της χώρας από ομοϊδεάτες του που προέρχονται κυρίως από τις περιοχές αυτές. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι η πλειονότητα των στρατεύσιμων Ουκρανών που στέλνονται στο μέτωπο προέρχονται από τις ρωσόφωνες περιοχές, τη στιγμή που οι περισσότεροι «δυτικοί» υπηρετούν στη δεύτερη γραμμή, βρίσκονται στα μετόπισθεν και επανδρώνουν τα πολεμικά γραφεία διοίκησης στο Κίεβο. Η Μόσχα θεωρεί ότι η ρωσοφοβική κυβέρνηση του Ζελενσκι προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει ένα «εμφύλιο» ανάμεσα στους Ρώσους και να μειώσει την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στη χώρα…
Αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο πόλεμος θα τελειώσει. Το ερώτημα είναι αν η πολυδιάστατη διαίρεση που υπάρχει σήμερα την Ουκρανία θα πάρει επίσημο χαρακτήρα ή αν θα επικρατήσουν άλλες σκέψεις και πολιτικές.
Ζορό