GuruPolitico: Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία της ΕΕ πυκνώνουν


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

 agrotes-evropoi-diamartyria-new-1024x576.jpg

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία της ΕΕ πυκνώνουν.

 

Οι εξεγερμένοι αγρότες απαιτούν και εισηγούνται μέτρα.

 

Στην Ευρώπη, ο πρώτος μήνας του 2024 βρίσκει τους αγρότες να διαμαρτύρονται δυναμικά για τις πολιτικές που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις. Η αρχή έγινε από τους Γερμανούς αγρότες, ακολούθησαν οι Πολωνοί, οι Γάλλοι με το κύμα διαμαρτυρίας να ξαπλώνεται σταδιακά σ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Τα βασικά αιτήματα των χιλιάδων αγροτών που μπλόκαραν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ευρώπης εστιάζονται στην απαίτηση για μείωση της τιμής του ντίζελ, στην αύξηση των γεωργικών επιδοτήσεων και στη μείωση της φορολογίας.

Επιπρόσθετα, η εξέγερση των αγροτών συνδέεται με την ανησυχία του ανταγωνισμού από τα ουκρανικά προϊόντα. Ως γνωστό αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να δημιουργήσουν τους λεγόμενους «διαδρόμους αλληλεγγύης» προκειμένου να παράσχουν στο Κίεβο έσοδα μέσω των αγροτικών εξαγωγών, ιδιαίτερα του σιταριού. Ως αποτέλεσμα του μέτρου αυτού δημιουργήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με τις τιμές της τοπικής παραγωγής να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Όπως σημειώνει το CNN.gr, η τιμή του σιταριού κυρίως στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία μειώθηκε σε βαθμό που «οι ντόπιοι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους. Την άνοιξη του 2023, στην Πολωνία, τα τρακτέρ μπλόκαραν τους ίδιους δρόμους που ένα χρόνο νωρίτερα ήταν γεμάτοι εθελοντές που υποδέχονταν Ουκρανούς πρόσφυγες».

Ταυτόχρονα ένεκα της οικονομικής στενότητας που προκάλεσε ο πόλεμος, μόνο στη Γερμανία το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 40%! Η ίδια περίπου εικόνα παρατηρείται και στις πλείστες άλλες χώρες της Ένωσης.

Στις αρχές του 2024, Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν τις εισαγωγές σιτηρών σε συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Λειτουργώντας πυροσβεστικά, αρκετές κυβερνήσεις στην ανατολική Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν φόρους στις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Η θέση αυτή φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, κυρίως ανάμεσα στη μικρομεσαία τάξη των ευρωπαϊκών χωρών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο θα είναι θανάσιμο. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kronika, το οποίο σχολιάζοντας την απόφαση των Βρυξελλών να επιτρέπει την είσοδο φθηνών αφορολόγητων ουκρανικών προϊόντων, σημειώνει ότι είναι «σαν κάποιος που δεν ξέρει κολύμπι να προσπαθεί να σώσει έναν άνθρωπο που πνίγεται. Στο τέλος και οι δύο θα πνιγούν».

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριαρχούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι κι αυτό της ανάληψης πρωτοβουλιών για τερματισμό του πολέμου και της λήψης μέτρων για επιστροφή της αγροτικής οικονομίας στις συνθήκες που επικρατούσαν στην προπολεμική περίοδο. Η επιλογή αυτή ίσως είναι η μοναδική που μπορεί να βγάλει την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία από το αδιέξοδο που βρίσκεται. Η επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης αποτελεί πλέον άμεση ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για ανατροπή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί όχι μόνο ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά κι ανάμεσα στους λαούς της Ε.Ε. Το αν βέβαια το αίτημα αυτό υιοθετηθεί τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, είναι κάτι που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα…

Ζορό



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ναϊρόμπι, Κένυα: Οι άνθρωποι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Χρωμάτων, το οποίο γιορτάζει την ενότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy