GuruPolitico: Στη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Στη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας….

 

«Αυτή τη φορά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» λέει ο άλλος και γεμίζει το προφίλ του με εβραϊκά σύμβολα και σημαίες. Στον αντίποδα, ο νεαρός με τον τηλεβόα επιμένει ότι «η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά κι αυτή είναι με την Παλαιστίνη»…

Τι θα πει «σωστή» πλευρά της ιστορίας; Πέρα από σύνθημα, η φράση δεν λέει τίποτε.

Σε μια ιδεατή κοινωνία «η σωστή πλευρά» θα έπρεπε να ήταν η πλευρά του δικαίου, του αληθινού, αυτή που κοιτάζει μπροστά, ανοίγοντας δρόμους… Όμως δεν ζούμε, ούτε ζήσαμε ποτέ σε μια ιδεατή κοινωνία κι ας αγωνιζόμαστε γι αυτή.

Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα ο Ναπολέοντας διευκρίνησε ότι από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα κι ακόμα πάρα πέρα, «την ιστορία την γράφουν οι νικητές». Από δω εκπηγάζει και η θέση για το δίκαιο του νικητή, του ισχυρού. Το δίκαιο βέβαια αυτό συνήθως δεν ταυτίζεται με το δίκαιο των ανθρώπων. Διότι το δίκαιο των ανθρώπων συμβαδίζει με την ευημερία των λαών κι όχι των λίγων, των καλοταϊσμένων που κάθονται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Στην περίπτωση του μακελειού στη Γάζα, σήμερα, τώρα, στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» στέκεται αυτός που πενθεί για τους νεκρούς που πλέον δεν μιλούν μήτε εβραϊκά μήτε αραβικά, αυτός που συμπάσχει με τους τραυματίες και τους συγγενείς των χιλιάδων παιδιών που ποτίζουν με το αθώο τους αίμα τις μυλόπετρες του πολέμου, αυτός που φωνάζει «φτάνει», «ως εδώ» και απαιτεί από τους κλειδοκράτορες του πλανήτη να δώσουν όχι άλλη μια, αλλά πολλές, όσες χρειάζεται ευκαιρίες στην Ειρήνη!

Ω.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Shangluo, Κίνα: Μια κατεστραμμένη γέφυρα στην επαρχία Shaanxi στη βόρεια Κίνα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 30 αγνοούνται μετά την κατάρρευση, η οποία προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές. CNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

Σήμερα


Δευτέρα
22
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαρκέλλα

1587
Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613
Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962
Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy