GuruPolitico: Πλήρης συσκότιση


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Πλήρης συσκότιση

Το μονοδιάστατο της πληροφόρησης γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας το κατανοώ. Από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ απαγόρευσε τη μετάδοση ειδήσεων από τα ρωσικά ΜΜΕ, λογικό είναι οι δημοσιογράφοι να αντλούν τις όποιες πληροφορίες τους αποκλειστικά από δυτικές πηγές. Εκείνο όμως που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι γιατί τα δικά μας μέσα λειτουργούν επιλεκτικά και κλείνουν τα μάτια σε αποκαλυπτικά ρεπορταζ και συνεντεύξεις με διαφορετικές απόψεις που προέρχονται ακόμη και από δυτικά ΜΜΕ!

Έτσι ενώ στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται χαμός από την αποκάλυψη ότι πίσω από την ανατίναξη του Nord Stream βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, τα δικά μας συμβατικά μέσα «ποιούν τη νήσσα»…

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν τα διαδικτυακά μέσα που από ό,τι φαίνεται έχουν μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας. Μέσω λοιπόν του διαδικτύου μαθαίνουμε για τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του πολυβραβευμένου Αμερικανού ρεπόρτερ, Σέιμουρ Χερς, ο οποίος κατόπιν πολύμηνης έρευνας προέβαλε και τεκμηρίωσε τη θέση ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον αγωγό Nord Stream ώστε να πλήξουν τη Ρωσία, γιατί όπως σημειώνει «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θεώρησε τους αγωγούς ως όπλο του Πούτιν, που χρησιμοποιούσε το αέριο για τις πολιτικές και εδαφικές του φιλοδοξίες». Οι αποκαλύψεις του βραβευμένου με Πούλιτζερ βετεράνου δημοσιογράφου, εξηγούν μεταξύ άλλων γιατί ο Τζον Μπάιτεν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 σε συνέντευξη που έδωσε έχοντας δίπλα του τον Γερμανό καγκελάριο παρουσιαζόταν βέβαιος ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να θέσουν εκτός λειτουργίας τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου.  «Εάν η Ρωσία εισβάλει, θα σταματήσει να υπάρχει Nord Stream 2, θα βάλουμε τέλος στο έργο» δήλωσε τότε με υπεροπτικό ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος. Και όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε πώς ακριβώς σχεδίαζε να το κάνει αυτό, αφού το έργο ήταν κατά κύριο λόγο υπό γερμανικό έλεγχο, ο Biden είπε: «Υπόσχομαι ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε». Και από ό,τι φαίνεται, το έκανε!

Στο αποκαλυπτικό άρθρο του, αλλά και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε αργότερα, ο Χερς έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τόσο ο  Μπάιντεν και οι στενοί του συνεργάτες, όσο και οι επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας γνώριζαν από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς της CIA. Κι όχι μόνο γνώριζαν, αλλά και τους καθοδηγούσαν. O ρεπόρτερ αναφέρεται επίσης στον ρόλο που έπαιξε στην ετοιμασία της δολιοφθοράς η Νορβηγία, στις ασκήσεις που έγιναν από εξειδικευμένους σε υποθαλάσσια σαμποτάζ δύτες κι εξηγεί γιατί ο Μπάιτεν έδωσε την εντολή ν ανατιναχτεί ο αγωγός τον Σεπτέμβρη και όχι τον Ιούνιο που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων σε αρκετές δυτικές χώρες και ειδικά στη Γερμανία, αφού με αυτές καταρρίπτεται το αφήγημα που ο Λευκός οίκος ανέπτυξε σε σχέση με τη δολιοφθορά. Όπως ήταν αναμενόμενο η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του  Σέιμουρ Χέρς, ενώ λίγες μέρες αργότερα η New York Times, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, ισχυρίστηκε ότι για το σαμποτάζ στη Βαλτική ευθύνεται μια «φιλοουκρανική ομάδα» και ότι οι δράστες  ήταν «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες. Μάλιστα οι πληροφοριοδότες της εφημερίδας έσπευσαν να αθωώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στη δολιοφθορά εμπλέκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι». Πάντως οι Γερμανοί, που σίγουρα νιώθουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τα όσα έφερε στο φως η έρευνα Χερς δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου κι άρχισαν μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία δικές τους έρευνες, οι οποίες όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας ακόμη «δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα»…

Βέβαια το αρχικό ερώτημα που έθεσα παραμένει: Γιατί τα συμβατικά μέσα στην Κύπρο υποβάθμισαν ή και αγνόησαν εντελώς το ρεπορταζ του Χερς; Που πήγαν οι πομπώδεις δηλώσεις περί πλουραλισμού, ανεξαρτησίας και έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης; Μήπως επειδή κάποιοι δεν βολεύονται με τη διαφορετική αφήγηση και ερμηνεία των γεγονότων; Το σίγουρο πάντως είναι ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο αφορισμός ότι «σ’ ένα πόλεμο, το πρώτο θύμα ειναι η αλήθεια»!

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Δευτέρα
6
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Γιορτάζουν :Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη

1527
Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη.
1889
Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
2004
Ολοκληρώνεται η δέκατη και τελευταία σεζόν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Τα Φιλαράκια.
2007
Ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy