GuruPolitico: Γιατί τόση βιασύνη;


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Γιατί τόση βιασύνη;

Μήπως να το σκεφτόμασταν λιγάκι; Στο μεσολαβητικό, ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αναφέρομαι, αυτό που η Δύση απέρριψε αυθημερόν και με συνοπτικές διαδικασίες. Αμφιβάλλω αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπήκαν στον κόπο έστω και να το διαβάσουν. Αλήθεια, γιατί τόση βιασύνη από πλευράς του ΝΑΤΟ να πετάξει το σχέδιο στον κάλαθο των αχρήστων;

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του Πεκίνου θα δει ότι αυτές δεν είναι και τόσο…παράλογες όπως τις χαρακτήρισαν. 

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα το Πεκίνο καλεί «όλες οι πλευρές να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες».

Με λίγα λόγια, η Κίνα ζητά ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και να τερματιστεί επιτέλους όλο αυτό το αιματοκύλισμα στην περιοχή, το οποίο διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Με την πρόταση της ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της διαφοράς. Τι το κακό σ’ αυτο; Υπάρχει μήπως άλλη λογική, εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση;

Πολλά λέχθηκαν για έναν άτυπο χάρτη που δήθεν συνοδεύει το σχέδιο ειρήνευσης, τον οποίο το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτο. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Όμως, ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις διαφωνίες τους, στο τραπέζι των συνομιλιών κι όχι ν’ αρνούνται να το συζητήσουν καν.

Η απόλυτη, αρνητική στάση που τήρησε η Δύση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης, μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση ότι σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε η  ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ούτε η αποκατάσταση της ακεραιότητας της χώρας. Στόχος φαίνεται να είναι η ήττα της Ρωσίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι εσχάτων, μέχρι… « και τον τελευταίο Ουκρανό».

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy