GuruPolitico: Γιατί τόση βιασύνη;


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Γιατί τόση βιασύνη;

Μήπως να το σκεφτόμασταν λιγάκι; Στο μεσολαβητικό, ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αναφέρομαι, αυτό που η Δύση απέρριψε αυθημερόν και με συνοπτικές διαδικασίες. Αμφιβάλλω αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπήκαν στον κόπο έστω και να το διαβάσουν. Αλήθεια, γιατί τόση βιασύνη από πλευράς του ΝΑΤΟ να πετάξει το σχέδιο στον κάλαθο των αχρήστων;

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του Πεκίνου θα δει ότι αυτές δεν είναι και τόσο…παράλογες όπως τις χαρακτήρισαν. 

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα το Πεκίνο καλεί «όλες οι πλευρές να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες».

Με λίγα λόγια, η Κίνα ζητά ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και να τερματιστεί επιτέλους όλο αυτό το αιματοκύλισμα στην περιοχή, το οποίο διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Με την πρόταση της ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της διαφοράς. Τι το κακό σ’ αυτο; Υπάρχει μήπως άλλη λογική, εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση;

Πολλά λέχθηκαν για έναν άτυπο χάρτη που δήθεν συνοδεύει το σχέδιο ειρήνευσης, τον οποίο το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτο. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Όμως, ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις διαφωνίες τους, στο τραπέζι των συνομιλιών κι όχι ν’ αρνούνται να το συζητήσουν καν.

Η απόλυτη, αρνητική στάση που τήρησε η Δύση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης, μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση ότι σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε η  ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ούτε η αποκατάσταση της ακεραιότητας της χώρας. Στόχος φαίνεται να είναι η ήττα της Ρωσίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι εσχάτων, μέχρι… « και τον τελευταίο Ουκρανό».

Ζορό



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τέξας, ΗΠΑ: Το επόμενης γενιάς διαστημόπλοιο Starship της SpaceX, τοποθετημένο στον ισχυρό πύραυλο Super Heavy, εκτοξεύεται για την έκτη δοκιμή του από την εξέδρα εκτόξευσης της εταιρείας στο Boca Chica, στο Brownsville. Joe Skipper/Reuters

Ήξερες ότι...

Το 1880 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ έγραψε μία σειρά από κείμενα, στα οποία εξυμνούσε την πιθανή χρήση κοκαΐνης για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του αλκοολισμού και του εθισμού στη μορφίνη.

Σήμερα


Παρασκευή
22
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Βαλέριος, Βαλεριανός, Βαλεριάνα, Βαλέρια, Βάλιος, Βάλια, Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια, Φιλήμων, Φιλήμονας, Φιλημονή, Φιλημόνα, Φλημόνα

1699
Υπογράφεται η Συνθήκη του Πρεομπραζένσκογιε ανάμεσα στη Ρωσία, τη Δανία, τη Σαξονία και την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Σε εφαρμογή της συνθήκης, ξεκινά τρεις μήνες αργότερα ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος.
1955
Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.). Θεμελιώθηκε το 1948.
2005
Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy