GuruPolitico: Γιατί τόση βιασύνη;


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Γιατί τόση βιασύνη;

Μήπως να το σκεφτόμασταν λιγάκι; Στο μεσολαβητικό, ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αναφέρομαι, αυτό που η Δύση απέρριψε αυθημερόν και με συνοπτικές διαδικασίες. Αμφιβάλλω αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπήκαν στον κόπο έστω και να το διαβάσουν. Αλήθεια, γιατί τόση βιασύνη από πλευράς του ΝΑΤΟ να πετάξει το σχέδιο στον κάλαθο των αχρήστων;

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του Πεκίνου θα δει ότι αυτές δεν είναι και τόσο…παράλογες όπως τις χαρακτήρισαν. 

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα το Πεκίνο καλεί «όλες οι πλευρές να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες».

Με λίγα λόγια, η Κίνα ζητά ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και να τερματιστεί επιτέλους όλο αυτό το αιματοκύλισμα στην περιοχή, το οποίο διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Με την πρόταση της ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της διαφοράς. Τι το κακό σ’ αυτο; Υπάρχει μήπως άλλη λογική, εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση;

Πολλά λέχθηκαν για έναν άτυπο χάρτη που δήθεν συνοδεύει το σχέδιο ειρήνευσης, τον οποίο το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτο. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Όμως, ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις διαφωνίες τους, στο τραπέζι των συνομιλιών κι όχι ν’ αρνούνται να το συζητήσουν καν.

Η απόλυτη, αρνητική στάση που τήρησε η Δύση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης, μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση ότι σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε η  ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ούτε η αποκατάσταση της ακεραιότητας της χώρας. Στόχος φαίνεται να είναι η ήττα της Ρωσίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι εσχάτων, μέχρι… « και τον τελευταίο Ουκρανό».

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πιπεριές διαστήματος. Με σπάνια ονομασία προέλευσης είναι οι πιπεριές της φωτογραφίας. Οι αστροναύτες (από αριστερά)Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide και Megan McArthur, ποζάρουν χαμογελαστοί με την πρώτη σοδειά τους στο εργαστήριο Plant Habitat-04 και στο πλαίσιο της Nasa, Deep Space Food Challenge. H Nasa έχει σκοπό όχι μόνο να εμπλουτίσει το φαγητό των αστροναυτών για όσο χρόνο βρίσκονται στο διάστημα αλλά στοχεύει και πιο μακριά, σε αποστολές όπως η κατοίκιση της Σελήνης ή ένα ταξίδι στο Αρη ή ποιός ξέρει ακόμη πιο μακριά. NASA/Handout via REUTERS

Ήξερες ότι...

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου, στην Ανταρκτική το 1983.

Σήμερα


Παρασκευή
2
Ιουνίου
2023

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy