GuruPolitico: Γιατί τόση βιασύνη;


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Γιατί τόση βιασύνη;

Μήπως να το σκεφτόμασταν λιγάκι; Στο μεσολαβητικό, ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αναφέρομαι, αυτό που η Δύση απέρριψε αυθημερόν και με συνοπτικές διαδικασίες. Αμφιβάλλω αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπήκαν στον κόπο έστω και να το διαβάσουν. Αλήθεια, γιατί τόση βιασύνη από πλευράς του ΝΑΤΟ να πετάξει το σχέδιο στον κάλαθο των αχρήστων;

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του Πεκίνου θα δει ότι αυτές δεν είναι και τόσο…παράλογες όπως τις χαρακτήρισαν. 

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα το Πεκίνο καλεί «όλες οι πλευρές να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες».

Με λίγα λόγια, η Κίνα ζητά ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και να τερματιστεί επιτέλους όλο αυτό το αιματοκύλισμα στην περιοχή, το οποίο διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Με την πρόταση της ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της διαφοράς. Τι το κακό σ’ αυτο; Υπάρχει μήπως άλλη λογική, εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση;

Πολλά λέχθηκαν για έναν άτυπο χάρτη που δήθεν συνοδεύει το σχέδιο ειρήνευσης, τον οποίο το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτο. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Όμως, ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις διαφωνίες τους, στο τραπέζι των συνομιλιών κι όχι ν’ αρνούνται να το συζητήσουν καν.

Η απόλυτη, αρνητική στάση που τήρησε η Δύση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης, μάλλον επιβεβαιώνει τη θέση ότι σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε η  ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ούτε η αποκατάσταση της ακεραιότητας της χώρας. Στόχος φαίνεται να είναι η ήττα της Ρωσίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι εσχάτων, μέχρι… « και τον τελευταίο Ουκρανό».

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Emma Bridgawater στο Hanley. Κούπες, πιάτα, κανάτες και στέμματα όλα φτιαγμένα από πορσελάνη και όλα για να διατεθούν σε τουρίστες και ντόπιους. Θα διακοσμηθούν με το όνομα του Καρόλου, του νέου βασιλιά και θα μοσχοπουληθούν με αφορμή την στέψη του στις 6 Μαΐου. REUTERS/Carl Recine

Ήξερες ότι...

Τον 3o αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων.

Σήμερα


Δευτέρα
27
Μαρτίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Γιορτάζουν : Κανένας

1918
Η Ρουμανία προσαρτά στο έδαφός της τη Μολδαβία και τη Βεσσαραβία.
1920
Ο Χέρμαν Μύλερ γίνεται καγκελάριος της Γερμανικής Δημοκρατίας.
1958
Ο Νικίτα Χρουστσιόβ εκλέγεται Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλενκόβ.
1977
Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία: 583 άνθρωποι σκοτώνονται σε σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, στα Κανάρια νησιά, της Ισπανίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy