GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...
Quo Vadis?
Τελικά οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία ή όχι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει, ότι γύρω από το συγκεκριμένο θέμα επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ:
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι ο επιπρόσθετος βαρύς οπλισμός που δίνεται στο Κίεβο εντάσσεται στο «πλαίσιο της δέσμευσης χωρών σε όλο τον κόσμο, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της» και ότι η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση «δεν πρόκειται για επιθετική απειλή κατά της Ρωσίας». Την ίδια άποψη διατύπωσε σε συνέντευξη τύπου και εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε πως «η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της άσκησης της νόμιμης άμυνας της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός κοινού εχθρού".
Ωστόσο, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στις 24 του Γενάρη, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν «έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι εναντίον αλλήλων». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του Προέδρου της Ουγγαρίας, όσο και αυτού της Κροατίας, με τον δεύτερο να κάνει λόγο σε καθαρή «τρέλα», ευχόμενος ειρωνικά στη Γερμανία αυτή τη φορά «να έχει καλύτερη τύχη από ό,τι στον τελευταίο πόλεμο με τη Ρωσία πριν από 70 χρόνια»!
Την ίδια στιγμή και θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού, η ειδική σε θέματα ασφάλειας του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας (SWP), Κλάουντια Μάγιορ, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF πως επρόκειτο για ένα «εξαιρετικά ατυχές γλωσσικό ολίσθημα» της Μπέρμποκ…».
Όποια όμως κι αν είναι η θέση των δυτικών συμμάχων, σημασία έχει το γεγονός ότι η ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική ειρηνικής διευθέτησης της διαφοράς. Τη θέση αυτή υποστηρίζει στην τελευταία της έκδοση και η «Wall Street Journal”. Συγκεκριμένα επικαλούμενη έκθεση ειδικών αξιωματούχων, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Μόσχα μπορεί να «κερδίσει» σε οποιαδήποτε παρατεταμένη σύγκρουση «φθοράς». Η απόφαση ν’ αυξηθεί ο όγκος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στο Κίεβο, αναφέρει το δημοσίευμα, συνδέεται με αυτό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί αξιωματούχοι στη Δύση εξακολουθούν να μην θεωρούν «ρεαλιστική» τη θέση των εταίρων τους ότι η πιο ενεργή υποστήριξη προς το Κίεβο θα οδηγήσει σε ταχύτερο τέλος της σύγκρουσης. Επιπλέον, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επιθέσεις παρόμοιες με πέρυσι, αναφέρεται στην έκθεση που επικαλείται η Wall Street Journal.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Ζορό