GuruPolitico: Ένα βήμα πριν την κανονικοποίηση


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Ένα βήμα πριν την κανονικοποίηση.

Κάποτε μιλούσαμε για το αυγό του φιδιού. Σήμερα ορθό είναι να αναφερόμαστε σε πύθωνα που καταβροχθίζει το ένα μετά το άλλο τα θύματα του. Κάποτε η θέα απλώς και μόνο των φασιστικών συμβόλων ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτάμι της οργής. Σήμερα όχι μόνο δεν ενοχλούμαστε από την προκλητικότητα αυτών που αυτοαποκαλούνται «σπορά των ηττημένων του 1945», αλλά τους ανεχόμαστε, εφευρίσκοντας χίλια δυό δικαιολογητικά για να τους εντάξουμε στην κανονικότητα!

Σε ένα σχόλιο που αριθμεί μερικές εκατοντάδες λέξεις δεν μπορείς να δώσεις ολοκληρωμένη απάντηση σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα «πως» και τα «γιατί». Ωστόσο αν κάποιος θέλει να ψάξει τους λόγους για την άνοδο και «κανονικοποίηση» του νεοφασισμού στην Ευρώπη, πρέπει να στρέψει την προσοχή του στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου. Αιτίες που φαίνεται να έχουν σχέση με την απογοήτευση των μαζών και ειδικά της νεολαίας, με την απουσία οράματος, με τα παρασιτικά φαινόμενα του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, με την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να χειριστούν το μεταναστευτικό, με την καταρράκωση των θεσμών, με τη διαφθορά, με τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, με τις μειώσεις των μισθών ένεκα της κρίσης και βεβαίως με την απουσία αξιόπιστων, εναλλακτικών προτάσεων κυρίως από την Αριστερά...

Είναι τραγικό, όμως φθάσαμε στο σημείο φωτογραφίες σαν κι αυτές των Ουκρανών  στρατιωτών, οι οποίοι φέρουν στις στολές και στο σώμα τους ναζιστικά σύμβολα, να δημοσιεύονται σε συστημικά ΜΜΕ της Ευρώπης και της Αμερικής χωρίς έστω ένα αρνητικό σχόλιο. Αντίθετα, τα συγκεκριμένα άτομα και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν ηρωοποιούνται, ξεπλένοντας με τον τρόπο αυτό την απάνθρωπη ιδεολογία που πρεσβεύουν.

Όμως κι εμείς εδώ στην Κύπρο έχουμε τα δικά μας παραδείγματα. Και είναι πολλά. Αρκεί απλώς να θυμηθούμε το αφήγημα για τα «καλά παιδιά» που μας σέρβιρε ο αποθανών Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμπάθεια που έτρεφε προς τους εκπροσώπους της εγκληματικής  «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο…

Με τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα να οξύνονται, με τα ελλείμματα παιδείας να διευρύνονται, με την απουσία πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση του προβλήματος και με την εσωστρέφεια της Αριστεράς να συνεχίζεται, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι οι ρίζες που απλώνει ο νεοφασισμός  στην Ευρώπη θα κοπούν μια και καλή…Δυστυχώς.

Εκπαιδευτικός

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η άνοδος των τιμών δυστυχώς επιβαρύνει τους πάντες. Γι αυτό και η κραυγή αγωνίας έξω από το καταφύγιο των ζώων στην περιοχή της Γκίζα της Αιγύπτου, καθώς οι εθελοντές του αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη των τροφών και των φαρμάκων λόγω της αύξησης των τιμών αλλά και των περιορισμό των δωρεών, καθώς οι άνθρωποι δύσκολα αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα πια για να περισσέψουν για τα ζώα. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ήξερες ότι...

Θύμα της μεγαλύτερης επίθεσης λόξιγκα στην ιστορία υπήρξε ο Τάρλι Όσμπορν. Δέχτηκε συνολικά 435.000.098 «χτυπήματα» ως τις 13 Ιουνίου 1922 και πέθανε 11 μήνες αργότερα.

Σήμερα


Τρίτη
31
Ιανουαρίου
2023

Γιορτάζουν : Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα, Κύρος, Κύρης

1747
Ανοίγει η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου.
1906
Σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Έχει μέγεθος 8,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στην Κολομβία.
1949
Στις ΗΠΑ, κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, διάρκειας μόλις 15 λεπτών.
1971
Ξεκινά η διαστημική αποστολή Απόλλο 14.
1993
Την επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη ζητά, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy