GuruPolitico: Μήπως να τον αφήνατε ήσυχο;…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Μήπως να τον αφήνατε ήσυχο;…

Ο άνθρωπος δεν είναι καλά! Και δεν το κρύβει. Αντίθετα το φωνάζει από μίλια μακριά. Το άλλοτε ευλύγιστο κι ευκίνητο σώμα του βρίσκεται πλέον καθηλωμένο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η φωνή του αδυνάτισε, οι κινήσεις του είναι εμφανώς αργές και προσεκτικές, ενώ οι συχνοί μορφασμοί που του χαράζουν το πρόσωπο προδίδουν τον σωματικό Γολγοθά που ανεβαίνει…

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι υπόλοιποι, και ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και οι δημοσιογράφοι, είθισται να είναι διακριτικοί και γιατί όχι, προστατευτικοί. Θα το πω «τρικωμίτικα» μπας και το καταλάβετε: Σταματήστε να του βάζετε το μικρόφωνο στο στόμα, όχι άλλες «αποκλειστικές» συνεντεύξεις με τον Χρυσόστομο τον Β!

Θα μου πείτε ότι παρά τη σωματική ταλαιπωρία, ο Μακαριώτατος έχει διαύγεια πνεύματος... Ειδική δεν είμαι, αλλά νομίζω η θεώρηση αυτή δεν είναι απολύτως ορθή. Αντίθετα, μάλλον μπάζει. Κάποτε είχα διαβάσει ένα βιβλίο του πρώην ΥΠΕΞ της Γηραιάς Αλβιώνας, του ψυχίατρου David Owen, ο οποίος μέσα από δεκάδες έρευνες και παραδείγματα υποστήριξε ότι ασθενείς ηγέτες που βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας, διέπραξαν εγκληματικά λάθη, εξαιτίας ακριβώς της ασθένειας τους. Κοντολογίς, η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, ο πόνος, η πολυφαρμακία και ειδικά τα καταπραϋντικά επηρεάζουν τη νοητική υγεία και κατ’ επέκταση τον τρόπο λήψης αποφάσεων, όπως επίσης και τη συμπεριφορά των ασθενών.

Δεν θέλω να κάνω την έξυπνη, ωστόσο διερωτώμαι αν η επιμονή των δημοσιογράφων να εστιάζουν τα φώτα της δημοσιότητας στον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο στέκει, μεταξύ άλλων, δεοντολογικά. Καταλαβαίνω ότι οι «πιασάρικες» ατάκες και οι αθυροστομίες του Μακαριωτάτου πουλούν, όμως είναι αυτό σωστό; Η Επιτροπή δεοντολογίας των δημοσιογράφων τι έχει να πει επ’ αυτού;

Αλλά κι οι δεκάδες αυλοκόλακες που περιστοιχίζουν τον Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, δεν νομίζουν ότι οφείλουν να τον προστατεύσουν;  Δεν θεωρούν ότι πρεπει να μην τον αφήνουν ν’ αυτοεξευτελίζεται; Θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου, όταν ένιωσε ότι πλησίασε το πλήρωμα του χρόνου, αποστασιοποιήθηκε από τα κοινά. Δεν ήθελε να εκθέτει άλλο τον ταλαιπωρημένο εαυτό της εξευτελίζοντας τον μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου. Ήθελε, έλεγε, να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αναχώρησης, «να ετοιμάσει τις αποσκευές της»….

Μήπως, λέω μήπως, κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και στην περίπτωση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας μας;…

Μέρκελ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Δεν άντεξε την ορθοστασία και την ζέστη ο Ελβετικός φρουρός και λιποθύμησε ανησυχώντας τους πάντες που βρισκόταν εκείνη την στιγμή (και ήταν πάρα πολλοί) στην υποδοχή του κοινού από τον Πάπα στο Βατικανό. REUTERS/Remo Casilli

Ήξερες ότι...

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που εκδόθηκε ήταν το «Φόνος από το παρελθόν». Το έγραψε το 1940, αλλά στη διαθήκη της απαιτούσε να βγει στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της (1976).

Σήμερα


Παρασκευή
19
Αυγούστου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1936
Δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1942
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόβαση της Διέπης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.
1945
Στο Βιετνάμ, οι Βιέτ Μινχ, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.
1953
Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1960
Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.
1973
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.
1988
Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
1999
Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy