GuruPolitico: Όποιος βιάζεται, συνήθως,  σκοντάφτει!  


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

 

Όποιος βιάζεται, συνήθως,  σκοντάφτει!

To τελευταίο διάστημα οι φωνές που ζητούν την «εδώ και τώρα» ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αυξάνονται. Προφανώς κάποιοι βιάζονται να δέσουν τη χώρα στο άρμα της Δύσης και ταυτόχρονα να την ανταμείψουν για την στάση που τηρεί απέναντι στην «ρωσική αρκούδα».

Βέβαια το ερώτημα είναι αν η Ουκρανία πληροί τα θεσμοθετημένα κριτήρια για ένταξη στην Ένωση. Προφανώς όχι. Ακόμη και δια «γυμνού οφθαλμού» φαίνεται ότι η εν λόγω χώρα παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα σε κεφάλαια όπως είναι το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, η τήρηση κι εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δείκτες η απόσταση που τη χωρίζει από τα κριτήρια που θέτουν οι Βρυξέλλες για τις υπό ένταξη χώρες, είναι από τη… Γη ίσαμε τη Σελήνη!  Θα μου πείτε «εμείς παπάδες, εμείς τατάδες», που πάει να πει ότι για λόγους που εξυπηρετούν το ευρύτερο ευρωπαϊκό συμφέρον τα κριτήρια αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν. Ίσως, όμως μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τη λυσσαλέα αντίδραση άλλων υποψήφιων για ένταξη χωρών όπως είναι η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες για χρόνια τώρα μάχονται, ανεπιτυχώς για την ώρα, να ικανοποιήσουν τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Πέραν τούτου, η για καθαρά πολιτικούς λόγους διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς μεσοπρόθεσμα, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσει καινούργια ή θα ενισχύσει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση με χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία. Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι το αντιρωσικό και μόνο μένος των κυβερνήσεων, δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει μια χώρα στους κόλπους της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα ακόμη μεγαλύτερα δημοκρατικά ελλείμματα που οπωσδήποτε θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη βεβιασμένη είσοδο της χώρας στην ΕΕ, όπως επίσης κι ένα νέο κύμα ξενοφοβίας που θα προκαλέσει η μαζική, νόμιμη και μόνιμη πλέον μετακίνηση πληθυσμών από τις κατεστραμμένες περιοχές της Ουκρανίας προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες…

Επίσης, οι θιασώτες της «εδώ και τώρα» ένταξης της Ουκρανίας θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις και στο ερώτημα, πού θα βρει η Ένωση τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για αναστήλωση της χώρας. Πόσα ακόμα θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες, ιδιαίτερα αυτοί των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, προκειμένου να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία; Να θυμίσω απλώς τα έντονα παράπονα που εξέφρασαν οι Γερμανοί, δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία, όταν η χώρα τους καλέστηκε να επωμιστεί το κύριο βάρος της βοήθειας για διάσωση της ελληνικής οικονομίας το 2015. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η αναστήλωση της ουκρανικής οικονομίας θα απαιτήσει πολλαπλάσια κεφάλαια, αντιλαμβάνεστε τι θ’ ακολουθήσει . Πολύ δε περισσότερο που οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη δώσει και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλα ποσά υπό μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και για την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ίδιων των χωρών τους…

Το παρήγορο πάντως είναι ότι παράλληλα με τους βιαστικούς και επιπόλαιους, υπάρχουν κι εκείνοι που τονίζουν ότι αυτού του χαρακτήρα αποφάσεις πρεπει να λαμβάνονται με τη δέουσα σοβαρότητα και αφού συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι…

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy