Gurupolitico: Κατώτεροι των περιστάσεων…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Κατώτεροι των περιστάσεων…

Παρά τη δυστοκία και τις περιορισμένες πιθανότητες, ο Πάπας Φραγκίσκος επιμένει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κλείσει ραντεβού με τον Ρώσο Πρόεδρο.  Στόχος του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας για να τερματιστεί το αιματοκύλισμα το συντομότερο δυνατό.

Βλέποντας τον Ποντίφικα να μην τα βάζει κάτω και να συνεχίζει να το παλεύει, κάποιος διερωτάται γιατί δεν προβαίνει σε αντίστοιχες ενέργειες κι ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας. Πολύ δε περισσότερο που οι αντιμαχόμενοι ανήκουν στο ίδιο χριστιανικό δόγμα. Γιατί δεν παίρνει κι αυτός πρωτοβουλίες, γιατί δεν στέλνει έστω κάποια μηνύματα στους εν Χριστώ αδελφούς του για τερματισμό του πολέμου, διάλογο και συμφιλίωση;

Προφανώς η ερώτηση εκτός από ρητορική, είναι κι αφελής. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν ο Βαρθολομαίος αναλάμβανε μια τέτοια πρωτοβουλία, κάτι που εννοείται δεν θέλει, θα αποτύγχανε παταγωδώς. Και αυτό επειδή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με τις επιλογές του φρόντισε να γίνει κι ο ίδιος μέρος της κρίσης. 

Προτού αρχίσουν να μιλούν τα όπλα, στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει ένας πραγματικός θρησκευτικός πόλεμος. Η επίμαχη απόφαση του Βαρθολομαίου να προχωρήσει χωρίς διαβούλευση στην αναγνώριση του Επιφάνιου ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου, ενόχλησε αφάνταστα τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία θεώρησε την κίνηση αυτή «αιτία πολέμου». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό: Τριγμοί, διαφωνίες, αψιμαχίες, καθαιρέσεις, αντιπαλότητες, αναθέματα… Το τραγικό μάλιστα είναι ότι η κρίση δεν περιορίστηκε εντός Ουκρανίας, αλλά αγκάλιασε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, της κυπριακής μη εξαιρουμένης, μ’ αποτέλεσμα τα πράγματα να οδηγηθούν ένα βήμα πριν το οριστικό σχίσμα…

Με την έναρξη του πολέμου η θρησκευτική κρίση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Οι αντίπαλοι του Επιφανίου στη Δυτική Ουκρανία κατηγορήθηκαν για προδοσία και βρέθηκαν σε ιδιαιτερα δύσκολη θέση. Όπως διαβάζουμε σε ορισμένα γερμανικά κυρίως ΜΜΕ, οι ιερείς που δεν ακολούθησαν τον Επιφάνιο διώκονται με διάφορους τρόπους. Υπήρξαν συλλήψεις, εξαφανίσεις, πράξεις βίας - γεγονότα που παραπέμπουν στον πόλεμο μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων….

Για άλλη μια φορά οι ηγέτες της Ορθοδοξίας παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί μηνύματα αγάπης και ειρήνης, οι πράξεις τους εκπέμπουν μισαλλοδοξία και ηγεμονισμό.

Γι’ αυτό σας λέω, από τους ταγούς της Ορθοδοξίας να μην αναμένετε τίποτα. Αν καταφέρουν κάτι οι πολιτικοί, καλώς, διαφορετικά ό,τι αποφασίσουν τα όπλα…

Ηλέκτρα

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στην δημοσιότητα βρέθηκαν και πάλι οι βίσονες για όλους τους λάθος λόγους καθώς δεύτερη επίθεση δέχθηκαν επισκέπτες του Yellowstone από τα τεράστια αυτά ζώα που κάθε λογική λέει να μην τα πλησιάζεις, ιδιαίτερα δε όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. (AP Photo/Matthew Brown)

Ήξερες ότι...

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Σήμερα


Τρίτη
5
Ιουλίου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1687
Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας, όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της Μηχανικής και το νόμο της Βαρύτητας.
1943
Η επίθεση τον Γερμανών στο Κουρσκ.
1950
Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.
1962
H Αλγερία γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.
1975
To Πράσινο Ακρωτήριο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Πορτογαλία.
1991
Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy