Gurupolitico: Κατώτεροι των περιστάσεων…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Κατώτεροι των περιστάσεων…

Παρά τη δυστοκία και τις περιορισμένες πιθανότητες, ο Πάπας Φραγκίσκος επιμένει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κλείσει ραντεβού με τον Ρώσο Πρόεδρο.  Στόχος του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας για να τερματιστεί το αιματοκύλισμα το συντομότερο δυνατό.

Βλέποντας τον Ποντίφικα να μην τα βάζει κάτω και να συνεχίζει να το παλεύει, κάποιος διερωτάται γιατί δεν προβαίνει σε αντίστοιχες ενέργειες κι ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας. Πολύ δε περισσότερο που οι αντιμαχόμενοι ανήκουν στο ίδιο χριστιανικό δόγμα. Γιατί δεν παίρνει κι αυτός πρωτοβουλίες, γιατί δεν στέλνει έστω κάποια μηνύματα στους εν Χριστώ αδελφούς του για τερματισμό του πολέμου, διάλογο και συμφιλίωση;

Προφανώς η ερώτηση εκτός από ρητορική, είναι κι αφελής. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν ο Βαρθολομαίος αναλάμβανε μια τέτοια πρωτοβουλία, κάτι που εννοείται δεν θέλει, θα αποτύγχανε παταγωδώς. Και αυτό επειδή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με τις επιλογές του φρόντισε να γίνει κι ο ίδιος μέρος της κρίσης. 

Προτού αρχίσουν να μιλούν τα όπλα, στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει ένας πραγματικός θρησκευτικός πόλεμος. Η επίμαχη απόφαση του Βαρθολομαίου να προχωρήσει χωρίς διαβούλευση στην αναγνώριση του Επιφάνιου ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου, ενόχλησε αφάνταστα τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία θεώρησε την κίνηση αυτή «αιτία πολέμου». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό: Τριγμοί, διαφωνίες, αψιμαχίες, καθαιρέσεις, αντιπαλότητες, αναθέματα… Το τραγικό μάλιστα είναι ότι η κρίση δεν περιορίστηκε εντός Ουκρανίας, αλλά αγκάλιασε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, της κυπριακής μη εξαιρουμένης, μ’ αποτέλεσμα τα πράγματα να οδηγηθούν ένα βήμα πριν το οριστικό σχίσμα…

Με την έναρξη του πολέμου η θρησκευτική κρίση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Οι αντίπαλοι του Επιφανίου στη Δυτική Ουκρανία κατηγορήθηκαν για προδοσία και βρέθηκαν σε ιδιαιτερα δύσκολη θέση. Όπως διαβάζουμε σε ορισμένα γερμανικά κυρίως ΜΜΕ, οι ιερείς που δεν ακολούθησαν τον Επιφάνιο διώκονται με διάφορους τρόπους. Υπήρξαν συλλήψεις, εξαφανίσεις, πράξεις βίας - γεγονότα που παραπέμπουν στον πόλεμο μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων….

Για άλλη μια φορά οι ηγέτες της Ορθοδοξίας παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί μηνύματα αγάπης και ειρήνης, οι πράξεις τους εκπέμπουν μισαλλοδοξία και ηγεμονισμό.

Γι’ αυτό σας λέω, από τους ταγούς της Ορθοδοξίας να μην αναμένετε τίποτα. Αν καταφέρουν κάτι οι πολιτικοί, καλώς, διαφορετικά ό,τι αποφασίσουν τα όπλα…

Ηλέκτρα

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αρθροπλαστική σε καμηλοπάρδαλη: Δεν έφταιγαν τα τεράστια μακριά πόδια της. Η μόλις τριών μηνών Msituni είχε υπερέκταση των αρθρώσεων στα μπροστινά της πόδια, πάθηση που έπρεπε να διορθωθεί για να επιβιώσει. Ετσι το San Diego Zoo Safari Park όχι μόνο έβαλε το ζώο στο χειρουργείο αλλά δημιούργησε και ειδικούς νάρθηκες για να διορθώσουν το πρόβλημα του ζώου. EPA/Ken Bohn/SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK

Ήξερες ότι...

Τα ιγκουάνα μπορούν να αυτοκτονήσουν.

Σήμερα


Τετάρτη
25
Μαΐου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1521
Τερματίζεται η Δίαιτα της Βορμς όταν ο Κάρολος Ε, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκδίδει το Ένδικτο της Βορμς με το οποίο κρίνει παράνομο τον Μαρτίνο Λούθηρο.
1925
Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.
1973
Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy