GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...
Γιατί να είμαστε «βασιλικότεροι του Βασιλέως»;
Είναι να μην τα πάρω. Διότι άμα τα πάρω, «θα πάρω φόρα και θα σας ρημάξω στις κλοτσιές στην ανηφόρα»!
Θα με ρωτήσετε γιατί όλος αυτός ο θυμός. Και θα σας απαντήσω με τρεις «ειδησούλες» απ’ αυτές που συνήθως περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων.
Είδηση πρώτη: Πριν λίγες μέρες το ΔΝΤ μας ενημέρωσε και επίσημα ότι η οικονομία μας παραμένει «εξαιρετικά ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ανάπτυξη της θα επιβραδυνθεί περίπου στο 2% το τρέχον έτος, από το 5% στο οποίο είχε φτάσει το περασμένο έτος. Για την εκτίμηση αυτή το ΔΝΤ επικαλέστηκε τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου αλλά και των κυρώσεων που θα πλήξουν τις εξαγωγές, το τομέα των υπηρεσιών και το εμπόριο, όπως και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Είδηση δεύτερη: Σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων της Bank of America, Francisco Blanch, μέχρι το τέλος Ιουνίου το πετρέλαιο Brent θα φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι! Ο αναλυτής και κατ’ επέκταση η Τράπεζα Αμερικής αποδίδουν αυτήν την άνοδο στην τρέχουσα παγκοσμια ενεργειακή κρίση, που, όπως σημειώνουν, θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση αερίου με πετρέλαιο.
Είδηση τρίτη: Σε σύσκεψη των πέντε κεντρικών ευρωπαϊκών κρατών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Τσεχία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας διευκρίνησε ότι η χώρα του έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την ενεργειακή ασφάλεια της και ως εκ τούτου δεν πρόκειται «να προσυπογράψει κυρώσεις ούτε για πετρέλαιο ούτε και για αέριο». Από την πλευρά της η Αυστρία ζήτησε να επικρατήσει ο πραγματισμός και να υιοθετηθούν κυρώσεις οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις «περισσότερο στην Ρωσία παρά στην Ευρώπη». Την ίδια περίοδο, σε μια άλλη εξέλιξη, μετά από παρέμβαση του Κινέζου Υπουργού Άμυνας, ο Λευκός Οίκος διευκρίνησε ότι η Κίνα δεν δεσμεύεται από τις κυρώσεις που οι δυτικές χώρες επιβάλουν στη Ρωσία.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και δεκάδες άλλες παρόμοιες «ειδησούλες», ως φορολογούμενη πολίτης αυτής της χώρας ρωτώ τον πρόεδρο Αναστασιάδη: Η Κύπρος έχει «κόκκινες γραμμές» ή όπου «μας νέφκουν πάμε»; Ποιο όφελος έχει η Κύπρος από τις κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσία; Οι έπαινοι και τα εύσημα που παίρνουμε από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτου μας; Που είναι η αλληλεγγύη που αναμένουμε από τους συμμάχους μας; Και ακόμη: Γιατί δεν απαιτήσατε κι εσείς η Κύπρος να εξαιρεθεί από ορισμένα έστω μέτρα κατά της Ρωσίας; Με το να απαγορεύουμε τις ναυλωμένες πτήσεις προς Κύπρο με Ρώσους τουρίστες πλήττουμε τον Πούτιν ή την οικονομία της χώρας μας; Γιατί, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Νικόλα Παπαδόπουλου, «πρέπει να είμαστε βασιλικότεροι του Βασιλέα»;
Σε όσους στα ερωτήματα αυτά απαντούν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι υποχρεωτικές για όλους, τους καλώ να δουν ποιες εξαιρέσεις απαίτησαν και πέτυχαν ορισμένες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Δέστε για παράδειγμα τη γειτονική Τουρκία που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ… Τέλος, να θυμίσω ότι και το ξεπούλημα της ευρωπαϊκής υπηκοότητας αποτελούσε «αιτία πολέμου» για τις Βρυξέλλες. Όμως στο θέμα αυτό, μια χαρά τα «κατάφεραν» οι κυβερνώντες και οι μεγαλοδικηγόροι με τις «χρυσές βίζες»… Ε, μα πια!
Μέρκελ