GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...
ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ»
Αν κάποιος παρακολουθήσει προσεκτικά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και των περισσότερων Αμερικανών αναλυτών, θα καταλήξει σ ένα αβίαστο συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν φαίνεται ν’ ανησυχούν από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά αντίθετα δίνουν την εντύπωση ότι την επιδιώκουν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή από μια ενδεχόμενη πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας, με την έμμεση ή ακόμη και άμεση εμπλοκή νατοϊκών στρατευμάτων, η μόνη χώρα που μάλλον θα βγει κερδισμένη, είναι η Αμερική! Και εξηγούμαι:
Για άλλη μια φορά θέατρο των συγκρούσεων θα είναι η Ευρώπη. Οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν. Αξιοποιώντας μάλιστα το αίσθημα ανασφάλειας που φυσιολογικά θα κυριαρχήσει, η Ουάσιγκτον θα γεμίσει το ευρωπαϊκό έδαφος με οπλικά συστήματα και πυραύλους που θα είναι μονίμως στραμμένοι προς τη Μόσχα. Με πρόσχημα την προστασία της από τον εξ’ ανατολών κίνδυνο, οι ΗΠΑ θα εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ουκρανία, μετατρέποντας τη χώρα αυτή σε ένα στρατηγικής σημασίας δικό της προτεκτοράτο στο υπογάστριο της Ρωσίας. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που η «πολική αρκούδα» θ αρχίσει να βρυχάται, οι χώρες της ΕΕ θα τρέξουν σαν τρομαγμένα κουταβάκια να κρυφτούν στη φωλιά του αντίπαλου δέους. Άλλο που δεν θέλουν οι ΗΠΑ, αφού η ενίσχυση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών από την Ουάσιγκτον, θα διαλύσει τις οποίες προοπτικές για αυτόφωτη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της ενωμένης Ευρώπης.
Μεγάλη χαμένη από μια πιθανή σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη θα είναι αναμφίβολα η Ουκρανία. Πέραν των καταστροφών και του ανυπολόγιστου αριθμού θυμάτων, η χώρα θα απωλέσει τις πλούσιες ανατολικές ρωσόφωνες επαρχίες της, οι οποίες χωρίς δεύτερη σκέψη θα ανακηρύξουν την ένωση τους με την «μητέρα» Ρωσία.
Χαμένη απ’ αυτήν την αναμέτρηση θα βγει και η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία μόνο ενωμένη δεν θα είναι. Η σύγκρουση με τη Ρωσία θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομικής, αλλά κυρίως ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα, εξέλιξη που βραχυπρόθεσμα. αλλά τουλάχιστον και μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.
Ζημιωμένη όμως από ένα ενδεχόμενο πόλεμο, θα εξέλθει και η Ρωσία, η οποία αν και θα προσαρτήσει στο έδαφος της την περιοχή του Ντονπάς, θα γκρεμίσει τις γέφυρες συνεργασίας που με τόσο κόπο έχτισε τις τελευταίες δεκαετίες με την ΕΕ. Η χειρότερη όμως επίπτωση για τη Ρωσία θα είναι η τοποθέτηση ταφόπλακας στις συγγενικές, άλλοτε αδελφικές, σχέσεις της με τον ουκρανικό λαό.
Ωστόσο όλα αυτά δεν είναι παρά προβλέψεις και σχέδια επί χάρτου. Όλοι οι πρωταγωνιστές, αλλά πρωτίστως οι Αμερικανοί, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ακόμη ένα αστάθμητο παράγοντα: Όταν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες συνέπειες θα επακολουθήσουν. Ένας πόλεμος είναι πάντα απρόβλεπτος και τα όσα δήλωσε ο Μπάιτεν περί «ελεγχόμενης σύρραξης» περισσότερο μοιάζουν με «κουβέντες του καφενέ» παρά με σοβαρές πολιτικές εκτιμήσεις…
Ζορό