GuruPolitico: Χαμένοι και «Κερδισμένοι»


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ»

Αν κάποιος παρακολουθήσει προσεκτικά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και των περισσότερων Αμερικανών αναλυτών, θα καταλήξει σ ένα αβίαστο συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν φαίνεται ν’ ανησυχούν από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά αντίθετα δίνουν την εντύπωση ότι την επιδιώκουν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή από μια ενδεχόμενη πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας, με την έμμεση ή ακόμη και άμεση εμπλοκή νατοϊκών στρατευμάτων, η μόνη χώρα που μάλλον θα βγει κερδισμένη, είναι η Αμερική! Και εξηγούμαι:

Για άλλη μια φορά θέατρο των συγκρούσεων θα είναι η Ευρώπη. Οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν. Αξιοποιώντας μάλιστα το αίσθημα ανασφάλειας που φυσιολογικά θα κυριαρχήσει, η Ουάσιγκτον θα γεμίσει το ευρωπαϊκό έδαφος με οπλικά συστήματα και πυραύλους που θα είναι μονίμως στραμμένοι προς τη Μόσχα. Με πρόσχημα την προστασία της από τον εξ’ ανατολών κίνδυνο, οι ΗΠΑ θα εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ουκρανία, μετατρέποντας τη χώρα αυτή σε ένα στρατηγικής σημασίας δικό της προτεκτοράτο στο υπογάστριο της Ρωσίας. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που η «πολική αρκούδα» θ αρχίσει να βρυχάται, οι χώρες της ΕΕ θα τρέξουν σαν τρομαγμένα κουταβάκια να κρυφτούν στη φωλιά του αντίπαλου δέους. Άλλο που δεν θέλουν οι ΗΠΑ, αφού η ενίσχυση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών από την Ουάσιγκτον, θα διαλύσει τις οποίες προοπτικές για αυτόφωτη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της ενωμένης Ευρώπης.

Μεγάλη χαμένη από μια πιθανή σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη θα είναι αναμφίβολα η Ουκρανία. Πέραν των καταστροφών και του ανυπολόγιστου αριθμού θυμάτων, η χώρα θα απωλέσει τις πλούσιες ανατολικές ρωσόφωνες επαρχίες της, οι οποίες χωρίς δεύτερη σκέψη θα ανακηρύξουν την ένωση τους με την «μητέρα» Ρωσία.

Χαμένη απ’ αυτήν την αναμέτρηση θα βγει και η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία μόνο ενωμένη δεν θα είναι. Η σύγκρουση με τη Ρωσία θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομικής, αλλά κυρίως ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα, εξέλιξη που βραχυπρόθεσμα. αλλά τουλάχιστον και μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Ζημιωμένη όμως από ένα ενδεχόμενο πόλεμο, θα εξέλθει και η Ρωσία, η οποία αν και θα προσαρτήσει στο έδαφος της την περιοχή του Ντονπάς, θα γκρεμίσει τις γέφυρες συνεργασίας που με τόσο κόπο έχτισε τις τελευταίες δεκαετίες με την ΕΕ. Η χειρότερη όμως επίπτωση για τη Ρωσία θα είναι η τοποθέτηση ταφόπλακας στις συγγενικές, άλλοτε αδελφικές, σχέσεις της με τον ουκρανικό λαό.

Ωστόσο όλα αυτά δεν είναι παρά προβλέψεις και σχέδια επί χάρτου. Όλοι οι πρωταγωνιστές, αλλά πρωτίστως οι Αμερικανοί, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ακόμη ένα αστάθμητο παράγοντα: Όταν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες συνέπειες θα επακολουθήσουν. Ένας πόλεμος είναι πάντα απρόβλεπτος και τα όσα δήλωσε ο Μπάιτεν περί «ελεγχόμενης σύρραξης» περισσότερο μοιάζουν με «κουβέντες του καφενέ» παρά με σοβαρές πολιτικές εκτιμήσεις…

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αστυνομία του νερού: Σε αγρούς και αυλές, σε κήπους και πλυντήρια αυτοκινήτων, οι Γάλλοι αστυνομικοί του περιβάλλοντος καραδοκούν για τους παραβάτες. Οχι αυτούς που φαντάζεστε, που μολύνουν, που βάζουν φωτιές, που χρησιμοποιούν χωρίς έλεγχο εντομοκτόνα. Οχι τουλάχιστον μόνο αυτούς, γιατί τον τελευταίο καιρό οι αστυνομικοί κάνουν αυστηρούς ελέγχους για την χρήση του νερού καταγγέλλοντας κάθε σπατάλη καθώς η Γαλλία βιώνει μια ιστορική περίοδο ξηρασίας. Η φωτό από καλλιέργειες στο Lesigny. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ήξερες ότι...

Τον 18ο αιώνα στη Αγγλία, στις παράνομες λέσχες, όπου ο τζόγος ανθούσε, υπήρχε ένας υπάλληλος που η μόνη δουλειά του ήταν να καταπιεί τα ζάρια σε περίπτωση που έκανε έφοδο η αστυνομία!

Σήμερα


Παρασκευή
12
Αυγούστου
2022
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy