fbpx

Άλλο Λονδίνο, άλλο Λευκωσία. Του Γιώργου Παυλίδη

 

dimosnicosilond

Φανταστήκατε ποτέ δήμαρχο Λευκωσίας άτομο που να μην είναι αυτόχθονας ιθαγενής, ελληνοκύπριος, Χριστιανός Ορθόδοξος;

Θα μπορούσε άραγε ποτέ στο πηδάλιο του Δήμου της κυπριακής πρωτεύουσας να εκλεγεί ο γιός του ασιάτη ντελιβαρά, ή η εγγονή της "μαυρούς" που ξεσκατίζει την κοτσιάκαρη; Ούτε σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Εδώ δεν καταδεχόμαστε να μοιράσουμε την εξουσία με τους τουρκοκύπριους που είναι κι αυτοί αυτόχθονες, και θα αναδείξουμε σε πολιτειακά αξιώματα απογόνους ξένων και μάλιστα αλλόθρησκους; Μπορεί όταν τ' ακούμε να μην μας αρέσει, όμως ως κύπριοι κατατρυχόμαστε από φαντάσματα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Μένουμε φανατικά προσκολλημένοι σε ξεπερασμένα πρότυπα και μοντέλα σκέψης, αρνούμενοι να δούμε τις προοπτικές που διανοίγει η απελευθέρωση του πνεύματος. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε ενοποιητικά στοιχεία στη φυλετική καταγωγή, στο αίμα και σε μια κακώς νοούμενη μοναδικότητα, γυρίζοντας το πρόσωπο, όπως ο γελοίος Πολ Γκόλτινγκ, στο καινούργιο που αναδεικνύεται μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας.

Δεν θα ισχυριστώ ότι ο Σαντίκ Καν θα είναι ο ιδανικός δήμαρχος για το Λονδίνο. Μπορεί ν' αποδειχθεί και ο χειρότερος. Αλλού έγκειται η ουσία του σχολίου: Στη ανάγκη το κάθε Κράτος να δημιουργεί προϋποθέσεις ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών ανέλιξης σε όλους του πολίτες του. Ο Σαντίκ Καν μπορεί να είναι πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος, όμως πάνω απ' όλα είναι βρετανός πολίτης, δημότης και τώρα δήμαρχος του Λονδίνου. Και οι λονδρέζοι δεν τον έκριναν με κριτήριο το θρήσκευμα, ή την καταγωγή του, αλλά στη βάση του προγράμματος και των προτάσεων που κατέθεσε.

Ελπίζω και εύχομαι κάποτε κι εμείς εδώ ν' ανεβούμε σ' αυτό το σκαλοπάτι. Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζεται να καλύψουμε το έλλειμμα κουλτούρας που καθορίζει τη συμπεριφορά, τις επιλογές και το επίπεδο της συνείδησής μας. Μ άλλα λόγια χρειάζεται να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί, περισσότερο δημοκρατικοί, πιο ανοικτόμυαλοι. Με μια φράση αυτό ονομάζεται "δημοκρατική παιδεία"! 

Γράφει: Γιώργος Παυλίδης


Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Σάββατο
17
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

1790
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800 οπότε θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1895
Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1969
400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1970
Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.
1995
Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1998
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
2005
Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy