Άλλο Λονδίνο, άλλο Λευκωσία. Του Γιώργου Παυλίδη

 

dimosnicosilond

Φανταστήκατε ποτέ δήμαρχο Λευκωσίας άτομο που να μην είναι αυτόχθονας ιθαγενής, ελληνοκύπριος, Χριστιανός Ορθόδοξος;

Θα μπορούσε άραγε ποτέ στο πηδάλιο του Δήμου της κυπριακής πρωτεύουσας να εκλεγεί ο γιός του ασιάτη ντελιβαρά, ή η εγγονή της "μαυρούς" που ξεσκατίζει την κοτσιάκαρη; Ούτε σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Εδώ δεν καταδεχόμαστε να μοιράσουμε την εξουσία με τους τουρκοκύπριους που είναι κι αυτοί αυτόχθονες, και θα αναδείξουμε σε πολιτειακά αξιώματα απογόνους ξένων και μάλιστα αλλόθρησκους; Μπορεί όταν τ' ακούμε να μην μας αρέσει, όμως ως κύπριοι κατατρυχόμαστε από φαντάσματα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Μένουμε φανατικά προσκολλημένοι σε ξεπερασμένα πρότυπα και μοντέλα σκέψης, αρνούμενοι να δούμε τις προοπτικές που διανοίγει η απελευθέρωση του πνεύματος. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε ενοποιητικά στοιχεία στη φυλετική καταγωγή, στο αίμα και σε μια κακώς νοούμενη μοναδικότητα, γυρίζοντας το πρόσωπο, όπως ο γελοίος Πολ Γκόλτινγκ, στο καινούργιο που αναδεικνύεται μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας.

Δεν θα ισχυριστώ ότι ο Σαντίκ Καν θα είναι ο ιδανικός δήμαρχος για το Λονδίνο. Μπορεί ν' αποδειχθεί και ο χειρότερος. Αλλού έγκειται η ουσία του σχολίου: Στη ανάγκη το κάθε Κράτος να δημιουργεί προϋποθέσεις ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών ανέλιξης σε όλους του πολίτες του. Ο Σαντίκ Καν μπορεί να είναι πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος, όμως πάνω απ' όλα είναι βρετανός πολίτης, δημότης και τώρα δήμαρχος του Λονδίνου. Και οι λονδρέζοι δεν τον έκριναν με κριτήριο το θρήσκευμα, ή την καταγωγή του, αλλά στη βάση του προγράμματος και των προτάσεων που κατέθεσε.

Ελπίζω και εύχομαι κάποτε κι εμείς εδώ ν' ανεβούμε σ' αυτό το σκαλοπάτι. Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζεται να καλύψουμε το έλλειμμα κουλτούρας που καθορίζει τη συμπεριφορά, τις επιλογές και το επίπεδο της συνείδησής μας. Μ άλλα λόγια χρειάζεται να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί, περισσότερο δημοκρατικοί, πιο ανοικτόμυαλοι. Με μια φράση αυτό ονομάζεται "δημοκρατική παιδεία"! 

Γράφει: Γιώργος Παυλίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy