fbpx

Μας ψεκάζουν! Του Γιώργου Παυλίδη

 

psekapaaavvva

Στην αρχή ομολογώ είχα αμφιβολίες.

Τώρα όμως είμαι σίγουρος: Μας ψεκάζουν!

Ναι, μας ψεκάζουν στοχευμένα και αδιαλείπτως.

Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω τη συμπεριφορά μερίδας των αυτοχθόνων ιθαγενών της χώρας ταύτης.

Ο ένας κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι συνομιλεί "γονατιστός και άοπλος" και ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί το όποιο "εξευτελιστικό" σχέδιο καταθέσει στο τραπέζι ο "τουρκόφιλος" Άιντα.  Ο άλλος επιμένει ότι δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε στους τ/κ εξουσίες, δικαιώματα και περιουσίες πέραν αυτών που αναλογούν σε μια μειονότητα του 18%. Οι μονίμως επαγρυπνώντες απορρίπτουν τη ΔΔΟ και μιλούν για ομοσπονδία αμερικάνικου τύπου ως έσχατο οδυνηρό συμβιβασμό, τη στιγμή που οι "ενδιάμεσοι" θυμήθηκαν τη  λύση με σωστό περιεχόμενο. Οι περιστασιακοί ευρωλάγνες ζητούν ευρωπαϊκή λύση, οι αντιομοσπονδιακοί επιστροφή στο ενιαίο, ενώ δεν εξέλειπαν κι εκείνοι που εξακολουθούν να οραματίζονται και να ονειρεύονται τη διπλή ένωση - διότι εκεί είναι που οδηγεί το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα.

Εννοείται ότι πλείστοι εξ αυτών δεν κρύβουν την αντιπάθεια, ή ακόμα και την "αδυναμία" τους να συγκατοικήσουν με τους "ισλαμοφασίστες" τουρκοκύπριους. "Ένα τοίχο πέντε μέτρα πάχος και δύο μεγάλες τάφρους γεμάτες νερό ή νάρκες ανάμεσά μας" και όλα μια χαρά, "χώρια ο Χριστός και χώρια ο Μωάμεθ"…

Δεν είμαι ηττοπαθής και σίγουρα δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ την όποιαδήποτε λύση μας προτείνουν. Ωστόσο θεωρώ, έστω κι αν κάποιοι χαρακτηρίζουν την προσέγγιση αυτή προδοτική, ότι στον καθορισμό των στόχων και των επιδιώξεων της ε/κ πλευράς οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη κάποιες οδυνηρές πραγματικότητες: ότι για παράδειγμα για λόγους που όλοι γνωρίζουμε έχουμε το βόρειο τμήμα της χώρας υπό κατοχή, ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας, ότι δυστυχώς αυτός ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι τέλος, είτε μας αρέσει είτε όχι, στη διαπραγμάτευση αυτή δεν έχουμε το "πάνω χέρι",  δεν αποφασίζουμε μόνοι μας και δεν έχουμε την ευχέρεια να καθορίσουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Εάν λοιπόν όντως θέλουμε λύση - θεωρώ ότι η διχοτόμηση, ή η διπλή ένωση δεν είναι λύση, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμφωνία θα είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού. Και σ ένα συμβιβασμό δεν μπορούμε να πετύχουμε το μάξιμουμ των απαιτήσεών μας. Αν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε αυτήν την αλήθεια καλώς, διαφορετικά ας εξακολουθήσουμε να κυνηγούμε φαντάσματα, να σταυροκοπιόμαστε μπροστά από δακρύζουσες εικόνες εκλιπαρώντας τον Ύψιστο να ζωντανέψει το μαρμαρωμένο Βασιλιά και βεβαίως να κατηγορούμε τους ξένους ότι …μας ψεκάζουν!  

Γράφει: Γιώργος Παυλίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λάθος εικόνα. Ακόμα και τώρα δύσκολα συνηθίζει κανείς τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ετσι λοιπόν αυτό που με πρώτη ματιά φαντάζει σαν θάλαμος νοσοκομείου δεν είναι παρά ένα κομμωτήριο στην Καλκούτα. EPA/PIYAL ADHIKARY

Ήξερες ότι...

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.

Σήμερα


Τρίτη
2
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy