fbpx

Αλλάξτε αφήγημα! Του Γιώργου Παυλίδη

 

peaepavlis

Ο Ακκιντζί έχει δίκαιο: Η ε/κ πλευρά οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την εκπαίδευση.

Και έχει δίκαιο γιατί τα σχολεία είναι αυτά που ετοιμάζουν τους αυριανούς πολίτες. Αν λοιπόν τα σχολεία συνεχίσουν να λειτουργούν και να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας με γνώμονα το ξοφλημένο εθνικιστικό αφήγημα, το όραμα του έντιμου συμβιβασμού και της ειρηνικής συμβίωσης πάει περίπατο. 

Ειλικρινά είναι φορές που διερωτώμαι αν ο Πρόεδρος εννοεί πραγματικά τα όσα λέει περί της ανάγκης συμπόρευσης με τους τουρκοκύπριους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης του Κυπριακού. Διότι αν το πίστευε, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για μια τέτοια λύση. Και ανάμεσα στα πρώτα βήματα που όφειλε να κάνει, θα έπρεπε να είναι κι η αλλαγή του προσανατολισμού της εκπαίδευσης. 

Με τους παιάνες, τις παρελάσεις, τα κούφια συνθήματα και τα ψεύτικα λόγια δεν κτίζεις το μέλλον. Αυτός ο τόπος υπέφερε πολλά από τον μεγαλοϊδεατισμό και τον εθνικιστικό παροξυσμό. Η συνταγή, απλή: Κτίζω αντί χαλώ, συν αντί πλην, μαζί αντί χωριστά. Με άλλα λόγια τη ρητορική του μίσους θα έπρεπε να τη είχε διαδεχθεί η καλλιέργεια ενός κλίματος αλληλοκατανόησης και συνέργειας. Όμως δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργού του ιδίου μη εξαιρουμένου, περί άλλων τυρβάζουν. Το βαθύ Κράτος - και οι ένοικοι του Προεδρικού το γνωρίζουν πολύ καλά, δεν είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει τα κεκτημένα του, πολύ δε περισσότερο να συνδράμει τις προσπάθειες για λύση. Το ερώτημα όμως επαναλαμβάνω, είναι τι πραγματικά θέλει ο Πρόεδρος. Και αν όντως θέλει λύση, τότε δεν έχει δεύτερη επιλογή. Είναι υποχρεωμένος να συγκρουστεί μεταξύ άλλων και με το κατεστημένο του Υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και με τους εθνικιστές της παράταξης του. 

Χωρίς να σπάσεις αυγά Πρόεδρε, ομελέτα δεν κάνεις!

Γράφει: Γιώργος Παυλίδης


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy