Αλλάξτε αφήγημα! Του Γιώργου Παυλίδη

 

peaepavlis

Ο Ακκιντζί έχει δίκαιο: Η ε/κ πλευρά οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την εκπαίδευση.

Και έχει δίκαιο γιατί τα σχολεία είναι αυτά που ετοιμάζουν τους αυριανούς πολίτες. Αν λοιπόν τα σχολεία συνεχίσουν να λειτουργούν και να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας με γνώμονα το ξοφλημένο εθνικιστικό αφήγημα, το όραμα του έντιμου συμβιβασμού και της ειρηνικής συμβίωσης πάει περίπατο. 

Ειλικρινά είναι φορές που διερωτώμαι αν ο Πρόεδρος εννοεί πραγματικά τα όσα λέει περί της ανάγκης συμπόρευσης με τους τουρκοκύπριους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης του Κυπριακού. Διότι αν το πίστευε, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για μια τέτοια λύση. Και ανάμεσα στα πρώτα βήματα που όφειλε να κάνει, θα έπρεπε να είναι κι η αλλαγή του προσανατολισμού της εκπαίδευσης. 

Με τους παιάνες, τις παρελάσεις, τα κούφια συνθήματα και τα ψεύτικα λόγια δεν κτίζεις το μέλλον. Αυτός ο τόπος υπέφερε πολλά από τον μεγαλοϊδεατισμό και τον εθνικιστικό παροξυσμό. Η συνταγή, απλή: Κτίζω αντί χαλώ, συν αντί πλην, μαζί αντί χωριστά. Με άλλα λόγια τη ρητορική του μίσους θα έπρεπε να τη είχε διαδεχθεί η καλλιέργεια ενός κλίματος αλληλοκατανόησης και συνέργειας. Όμως δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργού του ιδίου μη εξαιρουμένου, περί άλλων τυρβάζουν. Το βαθύ Κράτος - και οι ένοικοι του Προεδρικού το γνωρίζουν πολύ καλά, δεν είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει τα κεκτημένα του, πολύ δε περισσότερο να συνδράμει τις προσπάθειες για λύση. Το ερώτημα όμως επαναλαμβάνω, είναι τι πραγματικά θέλει ο Πρόεδρος. Και αν όντως θέλει λύση, τότε δεν έχει δεύτερη επιλογή. Είναι υποχρεωμένος να συγκρουστεί μεταξύ άλλων και με το κατεστημένο του Υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και με τους εθνικιστές της παράταξης του. 

Χωρίς να σπάσεις αυγά Πρόεδρε, ομελέτα δεν κάνεις!

Γράφει: Γιώργος Παυλίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy