fbpx

Επειδή ο Πανικός είναι το ίδιο Επικίνδυνος με τον COVID-19. Του Γιώργου Παυλίδη

Απλές συμβουλές προς δημοσιογράφους:

 1. Αποφεύγετε τις υπερβολές. (Η κατάσταση είναι δύσκολη, ας μην την κάνουμε δυσκολότερη).
 2. Προσοχή στους τίτλους ειδήσεων! Ελκυστικοί μεν, ουσιαστικοί και σοβαροί δε. Το κυνήγι εντυπώσεων δεν ενδείκνυται, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση.
 3. Οι ειδήσεις δεν έχουν ανάγκη από επιπρόσθετο “χρώμα”. Αποφεύγετε επίθετα που στοχεύουν στο συναίσθημα.
 4. Προσέξτε το ύφος και τον τρόπο εκφώνησης των ειδήσεων. Σταθερή, ισορροπημένη, χωρίς παύσεις και συναισθηματισμούς εκφορά του λόγου. Ειδήσεις εκφωνείτε, όχι επικήδειο, ούτε πολεμική ανακοίνωση.
 5. Δώστε πρωτεραιότητα στην οριζόντια κάλυψη των γεγονότων. Η επικέντρωση σε ορισμένες ευαίσθητες πτυχές της κατάστασης πραγμάτων με την ταυτόχρονη παράθεση ενίοτε ανατριχιστικών λεπτομερειών, δεν εξυπηρετούν κατ´ ανάγκη την ενημέρωση του δέκτη.
 6. Διασταυρώνετε σχολαστικά τις πληροφορίες σας! Η διασπορά ψευδών, αλλά και αμφιλεγόμενων ειδήσεων ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, είναι πράξη απαράδεκτη.
 7. Σεβαστείτε τον ανθρώπινο πόνο. Μην ρίχνετε “άλας στις πληγές”!
 8. Αποφεύγετε σκηνές που σοκάρουν, δακρύβρεχτες εικόνες, φέρετρα, κηδείες... (“Όχι άλλο κάρβουνο”!)
 9. Σεβαστείτε τα προσωπικά δεδομένα και την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Η δυσμενής διάκριση σε βάρος ατόμων που αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός από “δημοσιογραφικό ασυμβίβαστο” είναι και πράξη απάνθρωπη.
 10. Μην δημιουργείτε ενοχές στον κόσμο! Η επικέντρωση της προσοχής σε εξαιρέσεις διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα.
 11. Δώστε μήνυμα ελπίδας στους δέκτες σας. Περισσότερες αναφορές στα θετικά παραδείγματα, στη δημιουργικότητα των ανθρώπων, σε ευφάνταστες καινοτόμες ιδέες. Έμφαση σε αυτούς που κερδίζουν τη μάχη, οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι αυτών που την χάνουν. ( Όχι, δεν #θα πεθάνουμε όλοι, αντίθετα, #κι’ αυτό θα περάσει!)
 12. Αν και είναι υπερβολικά δύσκολο, προσπαθήστε να μην είστε μονοθεματικοί. Μήπως στην επικαιρότητα υπάρχουν κι άλλα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό και είναι κατάλληλα προς δημοσιοποίηση; 

  Και τέλος,
 13. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του δέκτη που σας βλέπει, ακούει, διαβάζει...


  Δρ. Γιώργος Παυλίδης
  Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας
  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Τρίτη
7
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy