fbpx

Δείξε μου το φίλο σου... Του Γιώργου Κουκουμά

Ο περιχαρής κύριος στη φωτογραφία είναι ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή και υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ.

 

Είναι ο άνθρωπος που πριν μερικές εβδομάδες έφτασε μετά βαϊων και κλάδων στην Κύπρο, ως καλεσμένος του ΔΗΣΥ, και παρουσιάστηκε από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως «μεγάλος φίλος της Κύπρου», ο μεσσίας της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου όλου. Ο ηγέτης της «μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας», έλεγε με δέος και πάθος ο ΔΗΣΥ, έχει "ξεκάθαρες θέσεις για το Κυπριακό", “δεν θα χαριστεί στην Τουρκία” και άλλα χαριτωμένα. Πράγματι, ο κ. Βέμπερ αράδιασε πολλές διακηρύξεις για την Κύπρο και το Κυπριακό, και μοίρασε πολλά καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής κύριος Βέμπερ –όπως και σύσσωμη η «μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια»- δεν μπόρεσε να σηκώσει το χέρι του να ψηφίσει την τροπολογία της Ομάδας της Αριστεράς η οποία ζητούσε όπως η λύση του Κυπριακού να προνοεί την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Από τους 213 ευρωβουλευτές της «μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας» μόνο ΔΥΟ (ο Κύπριος και μία Ελληνίδα) ψήφισαν αυτή την τροπολογία. Όλοι οι υπόλοιποι ούτε καν απείχαν. Την καταψήφισαν. Πράγματι είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του κ. Βέμπερ...

Όμως δεν έμεινε μέχρι εδώ το ευρωκόμμα του ΔΗΣΥ «που είναι ο μεγάλος φίλος της Κύπρου». Κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητείται η αναβάθμιση, χωρίς προϋποθέσεις, της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή να ενισχυθούν οι οικονομικές, εμπορικές, συναλλαγματικές σχέσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών με την Άγκυρα. Πρόκειται για τη μεγάλη παγίδα που στήνεται στα ευρωτουρκικά, από την οποία ζημιωμένη θα βγει μόνο η Κύπρος. Προωθούν λοιπόν την αντικατάσταση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (στην οποία η Κύπρος έχει έστω κάποια εργαλεία πίεσης στην Άγκυρα) με μια αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως άλλωστε προτιμά και η κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και όπως υπηρετούνται τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών-μελών. Είναι θετικό ότι τα κυπριακά κόμματα αντιλαμβάνονται αυτή την παγίδα και αντιτάσσονται σε αυτή τη μεθόδευση. Εντούτοις, ολόκληρο το ΕΛΚ (μαζί του βέβαια και οι Σοσιαλδημοκράτες, όπου συμμετέχει ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αλλά και οι Πράσινοι) στήριξαν και πέρασαν την τροπολογία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Ο κύριος Βέμπερ πάλι ήταν απέναντι μας. Ο ΔΗΣΥ δεν έπεισε παρά μόνο τον εαυτό του και μερικούς ακόμα ευρωβουλευτές της «οικογένειάς του».

Ο ΔΗΣΥ περηφανεύεται αρειμανίως ότι συμμετέχει στη «μεγαλύτερη πολιτική ομάδα» του Ευρωκοινοβουλίου. Ισχυρίζεται μάλιστα –οπτασιάζεται, κατ’ ακρίβεια, όπως αποδεικνύεται- ότι έχει επιρροή και λόγο μέσα σε αυτή. Ωστόσο, 15 χρόνια μετά την παρουσία του ΔΗΣΥ στο ΕΛΚ (αντίστοιχα και των άλλων κομμάτων στην Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών), τα αποτελέσματα είναι η πιο πάνω θλιβερή εικόνα. Αντίθετα, στις δύο πιο πάνω ψηφοφορίες, όσο και σε όλες ανεξαιρέτως τις κρίσιμες για την Κύπρο ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο, μόνο η Ομάδα της Αριστεράς –σύσσωμη και με τους 52 ευρωβουλευτές της- στήριζει τις θέσεις της Κύπρου. Κάθε Κύπριος και Κύπρια λοιπόν, καλό είναι να αποφασίσει πού θέλει να καταλήξει η ψήφος του και να κρίνει ποια Ομάδα θα ήταν προς το συμφέρον του τόπου και του λαού μας να γίνει πιο δυνατή.

Χρήσιμες επισημάνσεις, που δεν «παίζουν» στα πλείστα ΜΜΕ, τα οποία ακόμα αντιλαλούν τις πασπαρτού ατάκες του ΔΗΣΥ για τους «ισχυρούς Ευρωπαίους φίλους της κυβέρνησης». Είναι οι ίδιοι και γνωστοί «φίλοι» που το 2013 αφού στήριξαν την εκλογή Αναστασιάδη, ακολούθως «έσωσαν» και την κυπριακή οικονομία στις λαιμητόμους των Γιουρογκρουπ. Χρήσιμες επισημάνσεις για όσους ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με κριτήριο τα γεγονότα και όχι το μάρκετινγκ των επικοινωνιολόγων.

ΓράφειΓιώργος Κουκουμάς

Φωτογραφία της ημέρας

peroukokok

Βραβείο επαφής με την πραγματικότητα. Μάλλον τέτοιο βραβείο δεν πρέπει να υπάρχει, πρέπει όμως να δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να βραβευτεί ο εικονιζόμενος κύριος. Σύμφωνα λοιπόν με την Αστυνομία της Ισπανίας ο μελαχρινός κύριος επιχείρησε να περάσει μισό κιλό κοκαΐνη στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης κρυμμένη κάτω από την περούκα του, σίγουρος ότι κανείς δεν θα το καταλάβαινε. EPA/Spanish National Police

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.400 είδη κουνουπιών.

Σήμερα


Τετάρτη
17
Ιουλίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy