fbpx

Η μάχη του καθενός με τη συνείδηση του… Του Γιάννου Κατσουρίδη


article photo0000888989988888889888898

Είναι αλήθεια ότι οι πιο δύσκολες μάχες του κάθε ανθρώπου είναι με τη συνείδηση του. Είναι μάχες στις οποίες ο άνθρωπος βασανίζεται σοβαρά μέσα του ως προς τις επιλογές του. 

Οι μάχες αυτές προκαλούνται, συνήθως, σε κρίσιμες και διλημματικές καταστάσεις οποιασδήποτε μορφής. Μια τέτοια συνειδησιακή μάχη είναι και αυτή της Κυριακής. Ο πολίτης-ψηφοφόρος έχει μπροστά του μια διλημματική κατάσταση με διακυβεύματα που εκφεύγουν των όποιων προσωπικών συναισθημάτων και απογοητεύσεων που μπορεί δικαίως, ή αδίκως να νιώθει.

Μπορεί να έχουν χρεώσει το χώρο της αριστεράς με πολλά τον τελευταίο καιρό. Ισχυρίζομαι άδικα, αλλά ο κάθε πολίτης έχει την άποψη του. Ας τα βάλουμε όμως στη ζυγαριά της συνείδησης μας ο καθένας. Μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να εξισωθούν με όσα είναι χρεωμένη η δεξιά στον τόπο μας; Όχι μόνο ιστορικά, αλλά και σύγχρονα. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο παρελθόν. Θα μείνω στο παρών και στο μέλλον. Τι επιλέγει ο καθένας από εμάς;

  • Ιδιωτικοποιήσεις ή προάσπιση του δημόσιου πλούτου;
  • Αντιμετώπιση της κρίσης με φόρτωμα των βαρών στους ώμους των πολλών ή συμμετοχή και του πλούτου;
  • Κατάργηση του κράτους πρόνοιας ή ενίσχυση του;
  • Χαλαρή ομοσπονδία και ευαισθησία σε έξωθεν πιέσεις ή προάσπιση της κυριαρχίας της Κύπρου και αγώνας για επανένωση σε σωστά πλαίσια;
  • Ένταξη στο ΝΑΤΟ ή ενίσχυση της ανεξαρτησίας μας και επιδίωξη αμοιβαία επωφελών συμμαχιών;

Όσοι φίλοι στήριξαν Γιώργο Λιλλήκα στον α’ γύρο το έκαναν διότι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να εκλεγεί ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ στην εξουσία, διότι ξέρουν τις συνέπειες μιας τέτοιας εκλογής. Το κομμένο φιλμάκι το αποτύπωνε έντονα αυτό. Δεν θα ισχυριστώ ότι ξυπνήσαμε σήμερα και είμαστε το ίδιο έτσι ξαφνικά. Αυτά που μας ενώνουν όμως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είμαι σίγουρος ότι αν περνούσε ο Γ. Λιλλήκας στον β’ γύρο θα μας ήθελαν μαζί τους. Το ίδιο θέλουμε και εμείς. Όχι τυχοδιωκτικά. Στη βάση ενός κοινού παρελθόντος και ενός δυνητικά κοινού μέλλοντος, κοινών αγώνων.

Ας μην ξεχνά κανένας ότι η δεξιά είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος στην Κύπρο που δεν υποστήριξε ποτέ υποψήφιο πέραν από τον ηγέτη του, ή άλλο πρωτοκλασάτο του στέλεχος. Μια στάση που προδίδει αντιλήψεις για την αντιμετώπιση που διαχρονικά έχουν για όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τις συνεργασίες της αριστεράς με τον ευρύτερο κεντρώο χώρο που έχουν ισχυρό παρελθόν, παρών και εγώ ισχυρίζομαι και μέλλον. Διότι οι ανησυχίες και οι έγνοιες είναι κοινές, έστω και αν δεν ταυτιζόμαστε σε όλα.

Ο δεύτερος γύρος είναι μια καινούρια μάχη που ξεκινά με διαφορετικούς όρους. Ας μην ξεχνούμε το αντίστοιχο παράδειγμα του 1993 με τον Γ. Βασιλείου ο οποίος μπήκε στον β’ γύρο με 44% και όμως δεν εκλέγηκε. Άρα δυνατότητες και προϋποθέσεις ανατροπής υπάρχουν. Ας μην αφήσουμε να χαθεί το δάσος για το δέντρο.

Ο κάθε ένας που δεν θέλει τον ΔΗΣΥ στην εξουσία έχει επιλογή.

Δύο πρόσωπα, μια επιλογή: Σταύρος Μαλάς.

 

Γράφει: Γιάννος Κατσουρίδης

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η εξέδρα στήθηκε, το χαλί στρώθηκε και καλύφθηκε με πλαστικό για να είναι πεντακάθαρο την ημέρα της ορκωμοσίας. Δυο κυρίες ανέλαβαν να παριστάνουν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για να περνούν από μπροστά τους οι μπάντες και τα τιμητικά αγήματα. Οι καρέκλες ανά δύο και σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ δεν θα μπορέσει να παραστεί καθόλου το κοινό. Η ορκωμοσία του νέου προέδρου αν και με εμπόδια και αναστάτωση προχωρά. EPA/CAROLINE BREHMAN

Ήξερες ότι...

Ο όρος Διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Τρίτη
19
Ιανουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

1950
Ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.
1952
Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1953
Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης
1955
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.
1997
O Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy