Η μάχη του καθενός με τη συνείδηση του… Του Γιάννου Κατσουρίδη


article photo0000888989988888889888898

Είναι αλήθεια ότι οι πιο δύσκολες μάχες του κάθε ανθρώπου είναι με τη συνείδηση του. Είναι μάχες στις οποίες ο άνθρωπος βασανίζεται σοβαρά μέσα του ως προς τις επιλογές του. 

Οι μάχες αυτές προκαλούνται, συνήθως, σε κρίσιμες και διλημματικές καταστάσεις οποιασδήποτε μορφής. Μια τέτοια συνειδησιακή μάχη είναι και αυτή της Κυριακής. Ο πολίτης-ψηφοφόρος έχει μπροστά του μια διλημματική κατάσταση με διακυβεύματα που εκφεύγουν των όποιων προσωπικών συναισθημάτων και απογοητεύσεων που μπορεί δικαίως, ή αδίκως να νιώθει.

Μπορεί να έχουν χρεώσει το χώρο της αριστεράς με πολλά τον τελευταίο καιρό. Ισχυρίζομαι άδικα, αλλά ο κάθε πολίτης έχει την άποψη του. Ας τα βάλουμε όμως στη ζυγαριά της συνείδησης μας ο καθένας. Μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να εξισωθούν με όσα είναι χρεωμένη η δεξιά στον τόπο μας; Όχι μόνο ιστορικά, αλλά και σύγχρονα. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο παρελθόν. Θα μείνω στο παρών και στο μέλλον. Τι επιλέγει ο καθένας από εμάς;

  • Ιδιωτικοποιήσεις ή προάσπιση του δημόσιου πλούτου;
  • Αντιμετώπιση της κρίσης με φόρτωμα των βαρών στους ώμους των πολλών ή συμμετοχή και του πλούτου;
  • Κατάργηση του κράτους πρόνοιας ή ενίσχυση του;
  • Χαλαρή ομοσπονδία και ευαισθησία σε έξωθεν πιέσεις ή προάσπιση της κυριαρχίας της Κύπρου και αγώνας για επανένωση σε σωστά πλαίσια;
  • Ένταξη στο ΝΑΤΟ ή ενίσχυση της ανεξαρτησίας μας και επιδίωξη αμοιβαία επωφελών συμμαχιών;

Όσοι φίλοι στήριξαν Γιώργο Λιλλήκα στον α’ γύρο το έκαναν διότι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να εκλεγεί ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ στην εξουσία, διότι ξέρουν τις συνέπειες μιας τέτοιας εκλογής. Το κομμένο φιλμάκι το αποτύπωνε έντονα αυτό. Δεν θα ισχυριστώ ότι ξυπνήσαμε σήμερα και είμαστε το ίδιο έτσι ξαφνικά. Αυτά που μας ενώνουν όμως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είμαι σίγουρος ότι αν περνούσε ο Γ. Λιλλήκας στον β’ γύρο θα μας ήθελαν μαζί τους. Το ίδιο θέλουμε και εμείς. Όχι τυχοδιωκτικά. Στη βάση ενός κοινού παρελθόντος και ενός δυνητικά κοινού μέλλοντος, κοινών αγώνων.

Ας μην ξεχνά κανένας ότι η δεξιά είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος στην Κύπρο που δεν υποστήριξε ποτέ υποψήφιο πέραν από τον ηγέτη του, ή άλλο πρωτοκλασάτο του στέλεχος. Μια στάση που προδίδει αντιλήψεις για την αντιμετώπιση που διαχρονικά έχουν για όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τις συνεργασίες της αριστεράς με τον ευρύτερο κεντρώο χώρο που έχουν ισχυρό παρελθόν, παρών και εγώ ισχυρίζομαι και μέλλον. Διότι οι ανησυχίες και οι έγνοιες είναι κοινές, έστω και αν δεν ταυτιζόμαστε σε όλα.

Ο δεύτερος γύρος είναι μια καινούρια μάχη που ξεκινά με διαφορετικούς όρους. Ας μην ξεχνούμε το αντίστοιχο παράδειγμα του 1993 με τον Γ. Βασιλείου ο οποίος μπήκε στον β’ γύρο με 44% και όμως δεν εκλέγηκε. Άρα δυνατότητες και προϋποθέσεις ανατροπής υπάρχουν. Ας μην αφήσουμε να χαθεί το δάσος για το δέντρο.

Ο κάθε ένας που δεν θέλει τον ΔΗΣΥ στην εξουσία έχει επιλογή.

Δύο πρόσωπα, μια επιλογή: Σταύρος Μαλάς.

 

Γράφει: Γιάννος Κατσουρίδης

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με κουστούμια δεινοσαύρων διαμαρτυρήθηκαν τα μέλη της Peta στο Λονδίνο για την συνεχόμενη κατανάλωση κρέατος, αβγών και γάλατος, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρωτόγονη διατροφική συνήθεια. Σκοπός της οργάνωσης είναι έστω για τον Ιανουάριο να καταφέρουν οι άνθρωποι να στραφούν στην χορτοφαγική διατροφή, όχι μόνο για τον περιορισμό της σφαγής των ζώων αλλά και την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου αλλά και την βελτίωση της ατομικής υγείας. AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ήξερες ότι...

Κατά τη συντήρηση του Ηρωδείου το 2006, οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν 27 κιλά τσίχλες, που ήταν κολλημένες στα μαρμάρινα καθίσματα των διαζωμάτων, ακόμη και στις σειρές των επισήμων!

Σήμερα


Τετάρτη
1
Φεβρουαρίου
2023

Γιορτάζουν : Τρύφων, Τρύφωνας, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα, Τρυφωνία

1790
Στη Νέα Υόρκη συγκαλείται για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.
1793
H Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Βρετανία και την Ολλανδία.
1814
Η πιο καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες σκοτώνει 1200 άτομα
1924
Η Βρετανία αναγνωρίζει την ΕΣΣΔ.
1926
Εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα.
1946
Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1999
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήματα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy