Δι’ ευχών των αριθμών, πατέρων ημών... Του Γιάννου Κατσουρίδη

 


 

number8

Είμαι το νούμερο οκτώ με ξέρουν όλοι με αυτό (Γιώργος Σκούρτης, Η φάμπρικα)  

Ζούμε στην εποχή των αριθμών. Όλη μας η ζωή κυριαρχείται, κανοναρχείται και υπαγορεύεται από αριθμούς. Όλα μετριούνται με ένα νούμερο δίπλα. Οι άνθρωποι με τις ανάγκες τους περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού προέχει η ευημερία των αριθμών. Στο όνομα των αριθμών γίνονται τα νέου τύπου εγκλήματα κατά των λαών. Κυβερνήσεις, τρόικες, επιτροπές, διευθυντήρια, τραπεζίτες και λοιποί υπεύθυνοι, επιβάλλουν τις επιλογές τους στο όνομα των αριθμών.

Με όλο τον κίνδυνο να καταντήσει πληθωριστική η χρήση της λέξης δικτατορία, θα έλεγα ότι ζούμε στην εποχή μιας ιδιότυπης δικτατορίας των αριθμών. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με αυτούς.Θα πάρεις τη δόση λέει η τρόικα, αν οι αριθμοί του δημόσιου χρέους είναι τόσο. Αν τα ελλείμματα μειωθούν κατά τόσο. Αν από τις ιδιωτικοποιήσεις φέρεις τόσα. Αν μειώσεις το κρατικό μισθολόγιο τόσο. Αν μειώσεις τις κοινωνικές παροχές τόσο. Αν ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων μειωθεί κατά τόσο.

Η δικτατορία των αριθμών είναι ουσιαστικά το εργαλείο επιβολής των ταξικών συμφερόντων των λίγων έναντι των πολλών. Ο στόχος και η λογική αυτής της δικτατορίας είναι απλή: τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων πρέπει να λυθούν, ακόμα και ενάντια στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Έτσι, λαμβάνονται μέτρα ικανοποίησης συγκεκριμένων αριθμών και καταστροφής των πολιτών και του μέλλοντος της νέας γενιάς. Χωρίς να εξηγεί κανένας γιατί αντί του χρέους και του ελλείμματος να μην προτάσσονται κάποιοι άλλοι αριθμοί: η ανάγκη επενδύσεων στην παιδεία, στην υγεία, στην έρευνα και την απασχόληση. Που θα φέρουν αλλαγή και στους άλλους δείκτες μακροπρόθεσμα.

Το ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι αν μπορεί να υπάρξει μέλλον, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε οποιαδήποτε χώρα, όταν ως αποτέλεσμα τέτοιων πολιτικών θα καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, όταν ο άνθρωπος περιέλθει σε μια κατάσταση απόγνωσης, όταν νιώσει ότι δεν υπάρχει καμιά διέξοδος και καμιά προοπτική. Ψιλά γράμματα προφανώς. Για την ακρίβεια δεν είναι, αφού σε αυτό ακριβώς στοχεύουν. Να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην παράδοση και τον ωχαδερφισμό.  

Η υποτίμηση που συντελείται δεν μετριέται σε αριθμούς. Είναι υποτίμηση του ανθρώπου και της αξιοπρέπειας του. Είναι υποτίμηση της εργασίας του και του πλούτου που δημιουργεί. Είναι υποτίμηση των αναγκών του παιδιού σου και του παιδιού μου σε μόρφωση, στέγαση, υγεία. Είναι υποτίμηση της δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτά κανένας δεν μπορεί να αποδώσει τιμή όσο και να προσπαθήσει.

Επί της ουσίας, πίσω από αυτή τη δήθεν αντικειμενική στρατηγική (αλήθεια ποιος την αποφάσισε;) κρύβεται μια πολύ συγκεκριμένη επιδίωξη: η συνεχής ανακατανομή του πλούτου προς όφελος της κορυφής της κοινωνικής πυραμίδας.

Και αφού αρεσκόμαστε στους αριθμούς ας μιλήσουμε με τους αριθμούς. Και όχι τυχαίους αριθμούς. Ούτε στρατευμένους, αριστερούς αριθμούς. Ας μιλήσουμε με τους αριθμούς της Credit Suisse, ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς στον κόσμο.

Ο παγκόσμιος πλούτος μέσα σε συνθήκες τεράστιας κρίσης αυξήθηκε από το 2013 στο 2014 κατά 20.1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά 8.3%, φτάνοντας τα 263 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ΕΕ, της μεγάλης κρίσης, των ελλειμμάτων και των μνημονίων, αύξησε τον παραγόμενο πλούτο κατά 10.6% φτάνοντας τα 85.2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

Το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου.

70% του ενήλικου πληθυσμού έχει πλούτο κάτω από 10,000 δολάρια, ενώ το 8% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού κατέχει πλούτο άνω των 100,000 δολαρίων. Ανάμεσα σε αυτούς, το πλουσιότερο 1% κατέχει πλούτο ίσο με το 44% του παραγόμενου πλούτου.

45,200 άτομα διαθέτουν περιουσία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τελικά ο Γ. Παπανδρέου είχε δίκιο. Λεφτά υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν. Το θέμα είναι να θέλεις να τα βρεις και να τα πάρεις από αυτούς που τα έχουν σε υπερβολικό πλεόνασμα.

Γι, αυτό λοιπόν Ρόζα,

Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω

τι λένε τα κομπούτερς και οι αριθμοί..

Γράφει: Γιάννος Κατσουρίδης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οτσοπί, Φλόριντα, ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Alligator Alcatraz», μιας νέας φυλακής κράτησης μεταναστών στην απομονωμένη περιοχή των Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Τραμπ απαξίωσε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, όπου ο δείκτης θερμότητας τον Ιούλιο συχνά ξεπερνά τους 37,8°C. «Μπορεί να είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό Αλκατράζ. Λίγο αμφιλεγόμενο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου», δήλωσε. Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιο-οικολογίας!

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
7
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.