fbpx

Να αποφύγουμε τους «Beppe Grillo»... Tου Γιάγκου Ζήνωνος

budget-discussion-960

Αμέσως μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, πέρα από τις πολιτικές αναλύσεις που βρίσκουν όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή κερδισμένους, γινόμαστε μάρτυρες βαρυσήμαντων δηλώσεων σε σχέση με τα αυξανόμενα ποσοστά αποχής και την επιθυμία των πολιτικών να καταστήσουν την πολιτική ελκυστική προς τους πολίτες.

Τα υψηλά ποσοστά αποχής σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν την απογοήτευση της κοινωνίας από το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Μέχρι πρόσφατα, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών εκφραζόταν κυρίως μέσα από την αποχή και τη λευκή ψήφο. Τα τελευταία χρόνια όμως, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών βρήκε ακόμη μια μορφή έκφρασης, τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας, τη ψήφο δηλαδή που δίνεται σε κάποιο κόμμα ή υποψήφιο ως αντίδραση ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και την υφιστάμενη λειτουργία της πολιτικής ζωής.

Στην Ισλανδία, ο διάσημος κωμικός Jón Gnarr Kristinsson, ίδρυσε το 2009, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα, το «Καλύτερο Κόμμα» σατιρίζοντας την πολιτική σκηνή. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, το 2010 κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος του Reykjavík πετυχαίνοντας ποσοστό 34,7%. Το πολιτικό πρόγραμμα του Jón Gnarr Kristinsson περιελάμβανε προτάσεις όπως παροχή πετσετών χωρίς χρέωση σε όλες τις πισίνες και μια πολική αρκούδα για τον ζωολογικό κήπο του Reykjavík.

Στην Ιταλία, ο κωμικός Beppe Grillo εισήλθε το 2010 στην πολιτική σκηνή ιδρύοντας το «Κίνημα των 5 Αστέρων». Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες στην Ιταλία, ήταν ο πραγματικός νικητής, καθώς κατέγραψε ποσοστά που έφθασαν το 25,5%, στη βάση ενός ασυνάρτητου προεκλογικού προγράμματος που ξεπερνούσε κάθε όριο λαϊκισμού.

Στην Ελλάδα, 500.000 περίπου έλληνες «υιοθέτησαν» τις ακραίες και επικίνδυνες θέσεις της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής η οποία πέτυχε πρωτόγνωρα ποσοστά σε μια χώρα που τον 20ο αιώνα πέρασε από την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας και τη δικτατορία της Χούντας.

Στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στις προεδρικές εκλογές εκφράστηκε μέσα από την αποχή η οποία, στον πρώτο γύρο των εκλογών συνέχισε την ανοδική τάση και έφθασε στο 16,86% σημειώνοντας αύξηση 6,48 μονάδων σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεσμεύτηκε μέσα από το προεκλογικό του πρόγραμμα να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτική διαδικασία έτσι ώστε να οικοδομηθεί μια νέα υγιής σχέση εμπιστοσύνης.

Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας δεν καταφέρουν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα, τότε η δημιουργία φαινομένων και ανάδειξη πολιτικών όπως περιγράφονται πιο πάνω, δεν είναι μακριά από το να κάνουν αισθητή και πιο έντονη την παρουσία τους και στην Κύπρο.

 

Γράφει: Γιάγκος Ζήνωνος

Φωτογραφία της ημέρας

tomasyria

Από ψηλά. Μετανάστες από την Συρία είναι κατά κύριο λόγο οι εποχικοί εργάτες της εικόνας. Συλλέγουν τις ντομάτες τις κόβουν στην μέση, τις αλατίζουν και τις αφήνουν να ξεραθούν στον ήλιο πάνω σε λευκό σεντόνι στα περίχωρα της Σμύρνης. Τουλάχιστον 60.000 τόνοι από αυτές θα εξαχθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. EPA/ERDEM SAHIN

Ήξερες ότι...

Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό».

Σήμερα


Τρίτη
20
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Γιορτάζουν : Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Ελντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα

1000
Ο Στέφανος Α στέφεται Βασιλιάς της Ουγγαρίας (εθνική εορτή στη χώρα).
1914
Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.
1920
Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
1940
Ο Λέων Τρότσκι δολοφονείται στην κατοικία του κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
1945
Στη βόρεια Κίνα, οι κομμουνιστές συγκρούονταν με κυβερνητικά στρατεύματα.
1968
Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την «Άνοιξη της Πράγας».
1977
Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.
1998
Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι το Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών οπλών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy