fbpx

Συζήτηση χωρίς αντικείμενο και χωρίς ουσία, του Γιάγκου Ζήνωνος

budget-discussion-960Η συζήτηση και η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί κατά γενική ομολογία, κορυφαία νομοθετική και προπαντός πολιτική πράξη για κάθε εθνικό κοινοβούλιο.

Στην ουσία, το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού προδιαγράφει την άμεση πορεία που θα ακολουθήσει ο τόπος και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις αυτής στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση του. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, καταμαρτυρούν πως η κορυφαία αυτή πράξη, δηλαδή η συζήτηση και η ψήφιση του κορυφαίου αυτού νομοθετήματος δεν θα έχει ούτε αντικείμενο ούτε ουσία.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σειρά νομοσχεδίων τα οποία αποτελούν τους όρους της δανειακής σύμβασης μεταξύ Κύπρου και Τρόικα, δηλαδή τα μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει προκειμένου να μας παραχωρηθεί δάνειο από το διεθνές νομισματικό ταμείο και τις χώρες της ευρωζώνης.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος, την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα, αναμένεται να εγκριθούν με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών να παραβρεθεί την επόμενη ημέρα, στη συνεδρία του Eurogroup, έχοντας στα χέρια του «τεκμήρια» για την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συμμορφωθεί με τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Η βαρύτητα των μέτρων αυτών είναι τέτοια, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει το πλαίσιο και τον προσανατολισμό του κρατικού προϋπολογισμού. Στην πράξη, οι αποφάσεις της επερχόμενης έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα αποτελέσουν έμμεση ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς ως επί το πλείστον θα ψηφιστεί το περιεχόμενο του. Έτσι, η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που προγραμματίζεται για τις 18 με 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων αυτών, θα είναι μια διαδικασία χωρίς αντικείμενο και χωρίς ουσία που απλά θα αποτελέσει επαναψήφιση των ψηφισθέντων.

Η σημασία της επερχόμενης συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι τέτοια που επιβάλει στην πολιτική ηγεσία του τόπου, αν μη τι άλλο, να τηρήσει τα προσχήματα και να προχωρήσει σε συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών, αλλιώς η κορυφαία αυτή νομοθετική και πολιτική πράξη, θα μετατραπεί σε πράξη ήσσονος σημασίας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση και ένδειξη σεβασμού προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους πολίτες αυτού του τόπου οι οποίο έχουν κληθεί να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Γράφει: Γιάγκος Ζήνωνος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

«Να κρυφτεί τέτοια ομορφιά...» Ετσι αναφέρει το σποτάκι για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, κάνοντας χιούμορ αλλά στην Ινδία το πήραν στα σοβαρά. Ετσι ο φωτογράφος του Gandhinagar, στην Ινδία, φωτογραφίζει τους πελάτες του και μετά τυπώνει το πρόσωπό τους στην μάσκα τους. REUTERS/Amit Dave

Ήξερες ότι...

Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.

Σήμερα


Κυριακή
31
Μαΐου
2020
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Γιορτάζουν :Ερμείας, Ερμεία, Ερμειάς, Μάγος, Μάγια

1884
Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ κατοχυρώνει ως πατέντα τα κορν - φλέικς.
1911
Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».
1999
Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία.
2003
Τελευταία πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ (Concorde), των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy