fbpx

Συζήτηση χωρίς αντικείμενο και χωρίς ουσία, του Γιάγκου Ζήνωνος

budget-discussion-960Η συζήτηση και η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί κατά γενική ομολογία, κορυφαία νομοθετική και προπαντός πολιτική πράξη για κάθε εθνικό κοινοβούλιο.

Στην ουσία, το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού προδιαγράφει την άμεση πορεία που θα ακολουθήσει ο τόπος και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις αυτής στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση του. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, καταμαρτυρούν πως η κορυφαία αυτή πράξη, δηλαδή η συζήτηση και η ψήφιση του κορυφαίου αυτού νομοθετήματος δεν θα έχει ούτε αντικείμενο ούτε ουσία.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σειρά νομοσχεδίων τα οποία αποτελούν τους όρους της δανειακής σύμβασης μεταξύ Κύπρου και Τρόικα, δηλαδή τα μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει προκειμένου να μας παραχωρηθεί δάνειο από το διεθνές νομισματικό ταμείο και τις χώρες της ευρωζώνης.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος, την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα, αναμένεται να εγκριθούν με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών να παραβρεθεί την επόμενη ημέρα, στη συνεδρία του Eurogroup, έχοντας στα χέρια του «τεκμήρια» για την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συμμορφωθεί με τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Η βαρύτητα των μέτρων αυτών είναι τέτοια, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει το πλαίσιο και τον προσανατολισμό του κρατικού προϋπολογισμού. Στην πράξη, οι αποφάσεις της επερχόμενης έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα αποτελέσουν έμμεση ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς ως επί το πλείστον θα ψηφιστεί το περιεχόμενο του. Έτσι, η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που προγραμματίζεται για τις 18 με 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων αυτών, θα είναι μια διαδικασία χωρίς αντικείμενο και χωρίς ουσία που απλά θα αποτελέσει επαναψήφιση των ψηφισθέντων.

Η σημασία της επερχόμενης συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι τέτοια που επιβάλει στην πολιτική ηγεσία του τόπου, αν μη τι άλλο, να τηρήσει τα προσχήματα και να προχωρήσει σε συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών, αλλιώς η κορυφαία αυτή νομοθετική και πολιτική πράξη, θα μετατραπεί σε πράξη ήσσονος σημασίας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση και ένδειξη σεβασμού προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους πολίτες αυτού του τόπου οι οποίο έχουν κληθεί να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Γράφει: Γιάγκος Ζήνωνος

Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Κυριακή
18
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, ΑρσινόηΛαύρος, Λαύρης, Λάουρος, Λαύρα, Λάουρα, Φλώρος, Φλώρης, Φλώρα, Φλωρή, Φλωρίτσα

1933
600 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία σε παραμεθόριες περιοχές.
1937
Ιδρύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.
1941
Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες.
1960
Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.
1977
Το συγκρότημα των Police, με επικεφαλής τον Στινγκ, δίνει την πρώτη του συναυλία στο Μπέρμιγχαμ.
1995
Στο Μαρόκο, από τις πλημμύρες στο Μαρακές, χάνουν τη ζωή τους 73 άτομα..

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy