fbpx

Η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας, του Γιάγκου Ζήνωνος

Democracy dont foundΗ αποτυχία των πολιτικών της λιτότητας είναι πλέον εμφανής σε όλη την Ευρώπη. Οι εμπειρίες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι η συνταγή της λιτότητας δεν αποτελεί κατάλληλη θεραπεία καθώς οι οικονομίες οδηγήθηκαν σε περαιτέρω ύφεση.

Η αποτυχημένη αυτή συνταγή οδήγησε στην εξαθλίωση της πλατιάς μάζας των κοινωνικών στρωμάτων και στην διάλυση του κοινωνικού ιστού των χωρών αυτών. Τα όρια της ανοχής των πολιτών έχουν παραβιαστεί, και πλέον αντιδρούν έντονα στην ανεργία και στην φτώχεια που έχει επιφέρει η λιτότητα ενώ η κρίση χρέους έχει πια μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας.

Η συνταγή της λιτότητας αγνοεί τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και δημιουργεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. Πρόσφατα, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) καταδίκασε τη μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλουν στους λαούς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας συνιστούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Περαιτέρω, η ΚΣΣΕ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εντείνουν περεταίρω τον κίνδυνο εμβάθυνσης της κρίσης και υπονόμευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων» και σημείωσε ότι «τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται συνδέονται συχνά με οργανισμούς ή φορείς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των οποίων ο χαρακτήρας εγείρει ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Η πραγματικότητα αυτή απογοητεύει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τη δημοκρατία να μειώνεται. Το αίσθημα αυτό είναι ακόμα πιο έντονα ανάμεσα στους πολίτες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όχι μόνο γιατί ζουν καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της αυστηρής λιτότητας, αλλά και γιατί, σε κάποιο βαθμό, αντιμετώπισαν την ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη δεκαετία του 80΄ ως μέσω εδραίωσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας στις χώρες τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται στις αρχές και στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και έχει υποχρέωση να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα κάτω από αυτό το πρίσμα. Η συνταγή της λιτότητας δεν έχει μόνο αποτύχει αλλά βρίσκεται και σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες αυτές. Ο επαναπροσανατολισμός της σημερινής τακτικής είναι αναγκαίος. Ο στόχος για την δημιουργία συνθηκών βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, δεν θα επιτευχθεί με την αποκλειστική υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. Αυτό που χρειάζεται είναι επίδειξη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη και η λήψη απόφασης για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυρίως όμως, τα μέτρα πρέπει να έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Γράφει: Γιάγκος Ζήνωνος

 

 

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λίγο πριν το χιόνι. Χρυσό ονομάζεται το φθινόπωρο εξαιτίας των χρωμάτων που παίρνουν τα φύλλα των δένδρων καθώς πέφτουν στο χώμα. Στην φωτογραφία ο οδηγός καθαρίζει το αυτοκίνητό του από τα μικρά φύλλα σε δρόμο της Αγίας Πετρούπολης. REUTERS/Anton Vaganov

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, στην Ιαπωνία, σημειώνονται κατά μέσο όρο 90 αυτοκτονίες.

Σήμερα


Τετάρτη
23
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

1915
Τριάντα πέντε χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου.
1929
Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.
1991
Ο Βαρθολομαίος A εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy