Εταιρική Υπευθυνότητα και Δημοσιοποίηση Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Του Γιάγκου Ζήνωνος


Πριν από μερικές βδομάδες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την αναθεώρηση της Οδηγίας 2014/95/ΕΕ που αφορά τη δημοσιοποίηση Mη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από μεγάλες επιχειρήσεις, οντότητες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

 

Η εν λόγω οδηγία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο το 2017 κατόπιν τροποποίησης του περί Εταιρειών Νόμου.

Σύμφωνα με το νόμο, τέτοιες οντότητες που έχουν στο δυναμικό τους περισσότερους από 500 εργαζόμενους, έχουν υποχρέωση να αποκαλύπτουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη βάση μη χρηματοοικονομικών δεικτών που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η πρόνοια για οντότητες δημοσίου συμφέροντος με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, περιορίζει το εύρος εφαρμογής του νόμου και κατ’ επέκταση τη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών από μεριάς επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στις 6000 ενώ στην Κύπρο περιορίζεται σε ένα πάρα πολύ μικρό, σχεδόν μηδενικό αριθμό. Το πνεύμα της δημόσιας διαβούλευσης για αναθεώρηση της οδηγίας, καλύπτει ακριβώς αυτές τις ανησυχίες καθώς στοχεύει στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, στην ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και στο φιλτράρισμα και στην υποστήριξη των πραγματικά βιώσιμων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που σύντομα θα επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο, οι κυπριακές επιχειρήσεις οφείλουν να προσεγγίσουν τα θέματα δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών ως αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής υπευθυνότητας, κουλτούρας και πρακτικής που πρέπει να διέπει τη λειτουργία τους. Άλλωστε, οι αρχές που διέπουν τα θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας τοποθετούνται ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν θεμελιώδες κριτήριο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών αποφάσεων από μέρους των επενδυτών.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές με θετική διάθεση και ως μέσο ενίσχυσης της αξιοπιστία τους, ως μέσο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το επενδυτικό κοινό, ως μέσο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και εν τέλει ως μια ευκαιρία ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο δημιουργούν αξία στην οικονομία και στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα και μέχρι τότε, είναι χρήσιμο όπως οι επιχειρήσεις αρχίσουν να καλλιεργούν από τώρα αυτή την κουλτούρα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν καλές πρακτικές και σχετικά πρότυπα αναφορικά με τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρώτον, γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι νόρμες της εποχής και οι απαιτήσεις της κοινωνίας, και δεύτερον, για να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αλλαγές που θα επέλθουν στη σχετική νομοθεσία.

Γιάγκος Ζήνωνος
Υπεύθυνος Ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Pafilia Property Developers

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy