Είναι κακό στην Πάφο να χτίζεις «παλάτια». Του Φρίξου Νικολάου

10850620 10152418540000303 1476966522 nΜε «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν τα προβλήματα στη Πάφο σήμερα, ωσάν μικρογραφία του ευρύτερου συστήματος.

Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική. Το βάρος της, επωμίζεται ο κάθε παφίτης ξεχωριστά. Όταν όμως η κρίση απευθύνεται σε τόσα πολλά μέτωπα, μερίδιο ευθύνης δεν μπορεί, πάρα να φέρει η πολιτεία συλλογικά. Οι ατομικές ευθύνες, σε μια κοινωνία που εθελοτυφλεί, είναι δευτερεύον. Γι’ αυτό άλλωστε μάθαμε να ανεχόμαστε και να συμβιβαζόμαστε μετ’ ευκολίας.

Η εξόντωση της Λερναίας Ύδρας, του μυθολογικού τέρατος, αποτέλεσε ένα από τους 12 άθλους του Ηρακλή. Άθλος θα είναι και η κάθαρση χρόνιων προβλημάτων που προσβάλλουν τη μικρή κοινωνία της Πάφου. Είναι λογικό πως αυτό δεν θα γίνει απ' τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε η κατακραυγή μέσω λαϊκών δικαστηρίων θα υποβοηθήσει στην αποβολή ετερόκλητων στοιχείων. Ο κόσμος, μπορεί να «τιμωρήσει» οποιονδήποτε. Σκληρότερα απ' όσο θα τιμωρούσε ένα δικαστήριο. Άλλες φορές, χάριν επιλεκτικού μνημονικού, συμβαίνει το αντίθετο. Τουτέστιν, όταν δεν εθελοτυφλούμε, γινόμαστε εκ των υστέρων σωτήρες. 

Επί της παρούσης, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ούτε σωτήρες. Το παρελθόν αποτελεί δυσχεραντικό στοιχείο στο ακανθώδες κοντινό μέλλον. Και είναι τόσα που πρέπει να γίνουν. Και δεν θα γίνουν από τον «έναν». Επιλογή λοιπόν, πρέπει να καθίσταται η εντολή για μια πόλη βιώσιμη και ωφέλιμη προς τους πολίτες της, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας. Ως εκ τούτου, εξυπακούεται η καθολική συνεργασία όλων των μερών. Δικηγόρων, λογιστών, τραπεζιτών, δημοσίων υπαλλήλων... Ολονών μας. 

Δεν λείπει, ούτε θα λείψει, ουδείς άρχων από την Πάφο. Μα το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Αυτό που πραγματικά λείπει, είναι η βάση στην οποία έγιναν αγοραπωλητήρια εκατομμυρίων και δημιουργήθηκαν μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης. Και πώς να υπάρξει βάση; Σε ελάχιστο χρόνο, έχουν γίνει τόσα ανοίγματα. Θεωρείτο από πολλούς ως οικονομικό θαύμα. Η ευκαιρία να θησαυρίσουν. Κανείς δεν λέγει βεβαίως πως κάτι τέτοιο είναι κολάσιμο.

Κολάσιμο, αποτελεί το γεγονός να αποποιείται κανείς της τιμής να υπηρετεί το δημόσιο καλό και αντ' αυτού να βρίσκεται υποδουλωμένος, μίζερα, στο προσωπικό του συμφέρον. 

Σε μια εποχή που ο καθένας μπορούσε να θησαυρίσει, υπήρχε άλλοθι... Ωστόσο, είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Η ιστορία μας το αποδεικνύει συνεχώς. Και στη Πάφο, χτιστήκαν και σχεδιάστηκαν πολλά τέτοια, χωρίς τον πυρήνα που προϋποθέτει τον χαρακτήρα και την ποιοτική εξέλιξη του τόπου. Και ένας τέτοιος, δεν έρχεται πάρα μόνο από μέσα. Ούτε η ρωσική, ούτε η κινεζική αγορά δύνανται να προσφέρουν ποιοτική ανάπτυξη, όταν δεν υφίσταται ήδη μια καλά δομημένη βάση. 

Χρήματα υπήρξαν. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ωφέλημα έργα, ή και καθόλου, συγκαλύφθηκε με τη καραμέλα πως «είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και άλλες τέτοιου τύπου, λαϊκιστικές δηλώσεις, εσωτερικής κατανάλωσης. 

Υπάρχουν τέτοια ζητήματα ανοιχτά, που θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς σε ουσιαστική αλλαγή, μετά την εκλογή νέου Δημάρχου. Πως θα μιλήσουμε για έργα ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που είμαστε ανίκανοι να στηρίξουμε το ήδη υπάρχον δυναμικό; Με πια λεφτά θα γίνουν, εκείνα που έπρεπε να γίνουν, δεκαετίες πριν; Ποια τρύπα θα κλίσουμε πρώτη; Ουδείς γνωρίζει. 

Και αυτοσκοπός δεν είναι τα έργα. Δεν είναι οι θέσεις εργασίας. Δεν είναι καν η ανατροπή της ελιτίστικης άρχουσας τάξης. Σκοπός πρέπει να είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλήθεια. Μας κοροϊδεύουν, τους κοροϊδεύουμε, κοροϊδευόμαστε. Αυτή είναι η πόλη μας.


Γράφει: Φρίξος Νικολάου




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
18
Ιουλίου
2025
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.