fbpx

Ο Οδυσσέας, το «σύστημα» και η συνενοχή του βολέματος. Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 

odisseasxara

Παρατηρώ επιθέσεις εναντίον του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω μια προσωπική άποψη, προβληματισμούς αν θέλετε.

Ως μέλος της επιτροπής Ελέγχου του κοινοβουλίου την περασμένη πενταετία και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος την τρέχουσα, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά με τον Οδυσσέα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να καταγράψω στη βάση των εκθέσεων που έχει καταθέσει, είναι ότι έχει πατήσει πάνω σε συμφέροντα, επιχειρηματιών , εταιριών , που ήξεραν να λαδώνουν την κρατική μηχανή και όχι μόνο, κάποιοι εξ αυτών εξακολουθούν, και σίγουρα ως γνώμονα δεν είχαν, ούτε έχουν το δημόσιο συμφέρον αλλά την τσέπη τους. Αυτό που με βεβαιότητα πια γνωρίζουμε είναι ότι ο κάθε έντιμος άνθρωπος που δεν ανέχεται ίχνος σκόνης να λεκιάσει την αξιοπρέπεια του και σέβεται το θεσμό που υπηρετεί πηγαίνοντας κόντρα στο συστημα, στοχοποιείται απο κύκλους ισχυρούς, που θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο στο οποίο ήταν και είναι, μέχρι σήμερα μαθημένοι. Δυστυχώς και μέσα από μύρια σκάνδαλα διαφθοράς η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Σε αυτόν τον τόπο ο καθένας έκανε ότι ήθελε και την έβγαζε καθαρή. Γιατί; όλοι βολεύονταν. Ακόμη και ανωτατοι θεσμικοί παράγοντες.

Το σκηνικο παραμένει ιδιο μεχρι σημερα. Οποιος τολμούσε να παει κόντρα στο σύστημα κατάφερναν να τον συνθλίψουν και το παιχνίδι συνεχιζοταν σε βάρος του ανυποψίαστου πολίτη. Ο Οδυσσέας είναι υπερβολικός, σχολαστικός; Πιθανόν. Αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Και δεν ειναι πολλοι που προσπαθουν σε αυτόν τον τόπο. Οι πλειστοι επιλεγουν "να κρατουν ο ένας το πόδι του άλλου" και να γινονται συνενοχοι σε μια σιωπή που ουδόλως εξυπηρετεί το δημοσιο συμφέρον αντίθετα το καταστρατηγεί. Τα παραδειγματα πολλά ( Προεδρος, Γιωρκάτζη, Ρίκος κ.α)

Αυτοί λοιπόν που επωφελούνται απο τις αδυναμίες του συστηματος πως διαχειριζονται ατομα που δεν υποκύπτουν σε τηλεφωνα και πιέσεις; Αρχικά οι επιθέσεις στα ΜΜΕ, στη συνέχεια, αν δεν καταφερουν να βρουν λάσπη ,γιατι η ζωή καποιων απο μας ειναι ανοιχτό βιβλίο , επιχειρούν να διαβρώσουν την προσωπικότητα αυτού που στοχοποιούν, και όταν δεν το καταφερουν ουτε αυτο, γιατι οι πολιτες δεν ειναι ηλιθιοι, καταντούν πραγματικά επικίνδυνοι.

Τα συμφεροντα ειναι πολλά, κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα που είναι τεράστια και οι προθυμοι να εναντιωθουν στο συστημα ελαχιστοι...οποτε αυτους τους λιγους πρεπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους να κανουν τη δουλεια τους. Με τον Οδυσσεα διαφωνησα αρκετές φορές, στα πρωτα σταδια μάλιστα της γνωρίμίας μας στην επιτροπή ελέγχου, διατηρουσα επιφυλάξεις. Αναγνωρίζω όμως την πρόθεση του να βάλει καθε κατεργαρη στον παγκο του και με αυτην την προοπτική σε μια εποχη που το κρατος μας μαστιζεται απο την διαφθορα τετοιοι ανθρωποι χρειαζονται όσο υπερβολικοί ή σχολαστικοί και αν χαρακτηρίζονται. Ακόμα και αν διαφωνουμε καποιες φορές μαζί τους πρέπει να σεβαστούμε την προσπάθεια τους.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κουτί ή την κουρτίνα; «Ρέστα» έδωσε πάλι ο ηθοποιός Billy Porter στο κόκκινο χαλί των Γκράμι. Το καπέλο- κουρτίνα άνοιξε ξαφνικά μπροστά στους φωτογράφους αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του. REUTERS/Mike Blake

Ήξερες ότι...

Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιοι βιομήχανοι είχαν κατασκευάσει ρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από τη μυϊκή προσπάθεια των εργατών, καθυστερώντας το τέλος της εργάσιμης μέρας, έως ότου βέβαια εξαντληθούν τελείως οι εργάτες.

Σήμερα


Τρίτη
28
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Η Λιβύη προσχωρεί στον Αραβικό Σύνδεσμο.
2006
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy