Ο Οδυσσέας, το «σύστημα» και η συνενοχή του βολέματος. Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


 

odisseasxara

Παρατηρώ επιθέσεις εναντίον του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω μια προσωπική άποψη, προβληματισμούς αν θέλετε.

Ως μέλος της επιτροπής Ελέγχου του κοινοβουλίου την περασμένη πενταετία και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος την τρέχουσα, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά με τον Οδυσσέα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να καταγράψω στη βάση των εκθέσεων που έχει καταθέσει, είναι ότι έχει πατήσει πάνω σε συμφέροντα, επιχειρηματιών , εταιριών , που ήξεραν να λαδώνουν την κρατική μηχανή και όχι μόνο, κάποιοι εξ αυτών εξακολουθούν, και σίγουρα ως γνώμονα δεν είχαν, ούτε έχουν το δημόσιο συμφέρον αλλά την τσέπη τους. Αυτό που με βεβαιότητα πια γνωρίζουμε είναι ότι ο κάθε έντιμος άνθρωπος που δεν ανέχεται ίχνος σκόνης να λεκιάσει την αξιοπρέπεια του και σέβεται το θεσμό που υπηρετεί πηγαίνοντας κόντρα στο συστημα, στοχοποιείται απο κύκλους ισχυρούς, που θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο στο οποίο ήταν και είναι, μέχρι σήμερα μαθημένοι. Δυστυχώς και μέσα από μύρια σκάνδαλα διαφθοράς η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Σε αυτόν τον τόπο ο καθένας έκανε ότι ήθελε και την έβγαζε καθαρή. Γιατί; όλοι βολεύονταν. Ακόμη και ανωτατοι θεσμικοί παράγοντες.

Το σκηνικο παραμένει ιδιο μεχρι σημερα. Οποιος τολμούσε να παει κόντρα στο σύστημα κατάφερναν να τον συνθλίψουν και το παιχνίδι συνεχιζοταν σε βάρος του ανυποψίαστου πολίτη. Ο Οδυσσέας είναι υπερβολικός, σχολαστικός; Πιθανόν. Αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Και δεν ειναι πολλοι που προσπαθουν σε αυτόν τον τόπο. Οι πλειστοι επιλεγουν "να κρατουν ο ένας το πόδι του άλλου" και να γινονται συνενοχοι σε μια σιωπή που ουδόλως εξυπηρετεί το δημοσιο συμφέρον αντίθετα το καταστρατηγεί. Τα παραδειγματα πολλά ( Προεδρος, Γιωρκάτζη, Ρίκος κ.α)

Αυτοί λοιπόν που επωφελούνται απο τις αδυναμίες του συστηματος πως διαχειριζονται ατομα που δεν υποκύπτουν σε τηλεφωνα και πιέσεις; Αρχικά οι επιθέσεις στα ΜΜΕ, στη συνέχεια, αν δεν καταφερουν να βρουν λάσπη ,γιατι η ζωή καποιων απο μας ειναι ανοιχτό βιβλίο , επιχειρούν να διαβρώσουν την προσωπικότητα αυτού που στοχοποιούν, και όταν δεν το καταφερουν ουτε αυτο, γιατι οι πολιτες δεν ειναι ηλιθιοι, καταντούν πραγματικά επικίνδυνοι.

Τα συμφεροντα ειναι πολλά, κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα που είναι τεράστια και οι προθυμοι να εναντιωθουν στο συστημα ελαχιστοι...οποτε αυτους τους λιγους πρεπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους να κανουν τη δουλεια τους. Με τον Οδυσσεα διαφωνησα αρκετές φορές, στα πρωτα σταδια μάλιστα της γνωρίμίας μας στην επιτροπή ελέγχου, διατηρουσα επιφυλάξεις. Αναγνωρίζω όμως την πρόθεση του να βάλει καθε κατεργαρη στον παγκο του και με αυτην την προοπτική σε μια εποχη που το κρατος μας μαστιζεται απο την διαφθορα τετοιοι ανθρωποι χρειαζονται όσο υπερβολικοί ή σχολαστικοί και αν χαρακτηρίζονται. Ακόμα και αν διαφωνουμε καποιες φορές μαζί τους πρέπει να σεβαστούμε την προσπάθεια τους.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φοίνιξ, ΗΠΑ: Πολιτική πινακίδα της καλλιτέχνιδας Κάρεν Φιορίτο που σατιρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ίλον Μασκ. Το έργο, με τίτλο «Twitler και η μαριονέτα του Πούτιν πάνε στην Ουάσιγκτον», παρουσιάζει τον Μασκ ως μαριονετίστα που ελέγχει τον Τραμπ. Στην άλλη πλευρά του έργου, με τίτλο «Αρχιψεύτης» (Liar in Chief), γίνεται αναφορά στο Project 2025, μια συντηρητική πρόταση για ριζική αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Eduardo Barraza/Zuma/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το χτύπημα μίας ενήλικης καμηλοπάρδαλης είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αποκεφαλίσει ένα λιοντάρι.

Σήμερα


Παρασκευή
14
Μαρτίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας, Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π

Γιορτάζουν : Βενέδικτος, Βενεδίκτη, Βενεδικτίνη, Βενεδικτίνα, Ευφράσιος, Ευφράσης, Ευφράσας, Φράσας, Φράσιος, Φράσης, Ματθίλντη, Ματίλντα, Ματθίλδη, Μαθίλδη, Θίλδη, Θίλδα, Τίτα

1489
Η βασίλισσα της Κύπρου Κατερίνα Κορνάρο πουλά το βασίλειό της στη Βενετία.
1647
Τριακονταετής Πόλεμος: Η Βαυαρία, η Κολονία, η Γαλλία και η Σουηδία υπογράφουν ανακωχή στο Ουλμ.
1794
Ο Ιλάι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει πατέντα για την εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού.
1944
Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα πολιτικά κόμματα. Επανασύσταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
1957
Εκτελείται δια απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
2004
Αθήνα, ο Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σe υποκατάστημα της Citibank της Λ. Κηφισίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy