fbpx

Στην Ελλάδα συλλήψεις για επισφαλή δάνεια, στην Κύπρο πότε επιτέλους; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


 

20050814-0-c-d-5-500

Ψες αργά , στην Ελλάδα η Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς,  προχώρησε σε μια σειρά από συλλήψεις,  τραπεζικών παραγόντων και γνωστών επιχειρηματιών που σχετίζονται με το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο το οποίο κατέληξε σε «bad bank” . 

Ο λόγος τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν από τη διοίκηση του Τ.Τ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί μεταξύ 2006 και 2011 και ανέρχονται γύρω στα 500 εκ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η προσέγγιση των Εισαγγελικών Αρχών της Ελλάδας είναι ότι οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν τις μαύρες τρύπες που άνοιξε η κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και αν κρίνω από τις συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει, ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι κάποιοι διαχειρίζονται με σοβαρότητα το κεφάλαιο δικαιοσύνη χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς διαχωρισμούς και προσπάθεια να προστατευτούν φιλικά προσκείμενα πρόσωπα στην εξουσία.

Επόμενο λοιπόν είναι να αναρωτηθεί κανείς: Τι συμβαίνει στην Κύπρο; Στον τόπο μας, κουρεύτηκαν οι  καταθέσεις των πολιτών για να σωθούν οι τράπεζες . Την  Λαική Τράπεζα την κατέστησαν «Bad Bank” με δισεκατομμύρια απώλειες για τους Κύπριους καταθέτες και την Κυπριακή Δημοκρατία. Χάθηκαν για πολλούς οι κόποι μια ολόκληρης ζωής. Υπήρξε πλήρης ανατροπή της οικονομίας. Καταλήξαμε σε οδυνηρά μνημόνια λιτότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακριθεί πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις ήταν καθοριστικές για τις εξελίξεις κατά τον ουσιώδη χρόνο. Το χειρότερο ; άνθρωποι που θα έπρεπε , σύμφωνα με μαρτυρίες στοιχειοθετημένες , όπως έχουν καταγραφεί και στα πρακτικά της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών , να έχουν ήδη συλληφθεί για ποινικά αδικήματα, βρίσκονται σε διακοπές πολυτελείας χλευάζοντας ακόμη και το Κυπριακό Κράτος.

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για επισφαλή δάνεια δισεκατομμυρίων που δόθηκαν από την Μαρφίν Λαική . Δάνεια που οδήγησαν στην καταστροφή της τράπεζας και του τόπου μας . Τι συμβαίνει με την περίπτωση του κ. Ζολώτα; 728 εκ τα επισφαλή δάνεια που έχει πάρει, Βατοπέδι, Άλτερ, μετοχοδάνεια, περίεργα επενδυτικά προιόντα, ο κατάλογος είναι μακρύς και ατέλειωτος. Ατέλειωτα είναι και τα ερωτήματα ως προς τα θεσμικά όργανα.

Εδώ και μήνες έχουμε παραδώσει στοιχεία στους ανακριτές. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς έχει κλονιστεί. Σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα. Ο κόσμος κουράστηκε από ανούσιες μεθοδεύσεις εντυπωσιασμού. Η επιτροπή Πική στράφηκε μπούμεραγκ εκ του αποτελέσματος στην ίδια την κυβέρνηση που την διόρισε καταστρατηγώντας ταυτόχρονα κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις διαδικασίες που ακολουθούνται για δίωξη των ενόχων.

Τι στο καλό συμβαίνει; Νομοθεσίες για δίωξη του οικονομικού εγκλήματος έχουν μόνο οι άλλες Ευρωπαικές χώρες; 

Στην Κύπρο,  πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο παραδέχεται ,ότι πήρε 1 εκ  προκαταβολή για υπηρεσίες που θα προσφέρονταν τα επόμενα 10 χρόνια από αυτούς, που αποδεδειγμένα θα έπρεπε να είχαν ήδη κατηγορηθεί ,μαζί και με το συγκεκριμένο πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο. Αυτό και αν είναι διεθνής πρωτοτυπία. Με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζονται οι θεσμοί που φαίνονται ανίκανοι να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν.

Τι θα πρέπει να πράξουμε κύριοι. Να καταφύγουμε σε ξένες Αρχές αναζητώντας το αυτονόητο; Δικαιοσύνη; Το έχουμε πράξει και αυτό.

Στο τέλος θα κριθούμε όλοι. Τα λόγια είναι εύκολα όπως και οι παθιασμένες διακηρύξεις, οι πράξεις όμως είναι αυτές που θα καταδείξουν τις πραγματικές προθέσεις όλων μας.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αν και νωρίς για τα Ελληνικά δεδομένα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν αρχίσει να στολίζουν τα σπίτια τους εν μέσω lockdown. Για να ομορφύνουν, μιας και μένουμε μέσα αλλά και σαν υπόσχεση μιας γιορτής που μας περιμένει όταν και αυτή η δοκιμασία θα έχει τελειώσει. Αν και τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι βιτρίνες έχουν στολιστεί και τα ελατάκια έχουν κοπεί για την γιορτή. Η φωτογραφία είναι από το Redon της Γαλλίας. REUTERS/Stephane Mahe

Ήξερες ότι...

Βιετνάμ σημαίνει Κράτος του Νότου.

Σήμερα


Δευτέρα
23
Νοεμβρίου
2020

Γιορτάζουν : Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία, Έλενος, Λένος

1826
Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,ισοπεδώνει την πόλη Έμπολι της Ιταλίας αφήνοντας πίσω του 4500 νεκρούς και πάνω από 9000 χιλιάδες τραυματίες.Πρόκειται για τον δεύτερο καταστροφικότερο σεισμό της Ιταλίας μετά από αυτόν που ισοπέδωσε την Τοσκάνη στίς αρχές του προηγούμενου αιώνα με πάνω από 30000 χιλιάδες νεκρούς.
1989
Δόθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.
1996
Το μοντέλο Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις κόσμος στην Ινδία. Αντιδρασεις από τον Ινδικό λαό για την διοργάνωση των καλλιστείων

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy