Επιτέλους, θα ζητήσετε διερεύνηση; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


20050814-0-c-d-5-500Από το 2008 μέχρι το 2010 παρατηρήθηκαν αυξημένες δαπάνες, δεκάδων εκατομμυρίων για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό.

Αποκορύφωμα το 2010 όπου παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη άνοδος του συγκεκριμένου κονδυλίου. Υπουργός της συγκυβέρνησης τότε ήταν ο Χρίστος Πατσαλίδης.

Το 2010 το ποσό ανήλθε στα 43 εκ. Ξεπέρασε κατά 8 εκ το προβλεπόμενο ποσό στον προυπολογισμό. Εξουσία για να εγκρίνουν τις αποστολές είχαν τότε ο ίδιος ο Υπουργός και δυο λειτουργοί του Υπουργείου του στους οποίους αυτό το δικαίωμα είχε παραχωρήσει ο ίδιος. Σημειώνω ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ο οποίος είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος ελέγχων λειτουργός για τις δαπάνες του Υπουργείου καλείτο να υλοποιήσει τις αποφάσεις χωρίς να μετέχει σε αυτές. Η Γενική Ελέγκτρια του κράτους άνοιξε αυτό το κεφάλαιο στις ετήσιες εκθέσεις της κάνοντας αναφορές και σε προμήθειες που δίνονταν σε μεσάζοντες. Παρόμοια αναφορά υπάρχει και σε επιστολή του Γ.Δ του Υπουργείου που εστάλη στη Βουλή.

Ενώ είχαμε το δικαίωμα χρήσης του εντύπου S2 για αποστολή ασθενών σε νοσοκομεία Ευρωπαικών χωρών ( πχ Γερμανίας , Ελλάδας ) όπου οι χρεώσεις θα ήταν πολύ χαμηλότερες γιατί θα καταβάλλονταν κοινοτικά νοσήλεια δεν το πράξαμε. Αυτό υλοποιήθηκε το 2011 όταν ανέλαβε ως υπουργός ο Σταύρος Μάλας και επέφερε κατακόρυφη μείωση του κόστους. Από διάφορες ενέργειες του Στ. Μαλά μειώθηκαν οι δαπάνες αποστολής ασθενών στο εξωτερικό κατά 40%.

Από το 2011 ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, άρχισα να θέτω μια σειρά από ερωτήματα δεδομένου ότι και οι καταγραφές στις εκθέσεις της Ελέγκτριας ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν να αγνοηθούν.

Μόλις πρόσφατα και με αφορμή πληροφορίες ότι ξανάρχισε η αποστολή ασθενών στο Ισραήλ μέσω ιδιωτικών εταιριών έστειλα εκ νέου , στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερωτήματα στον νυν Υπ. Υγείας . Ο Υπουργός επέλεξε να δώσει άμεσα δημοσιογραφική διάσκεψη για να μου απαντήσει. Απαντήσεις δεν έδωσε περιορίστηκε μόνο να πει : « ότι δεν μπορεί να κρίνει αποφάσεις προκατόχων του». Δεν ζήτησα από τον κ. Υπουργό να κρίνει αλλά να παραδώσει στοιχεία που το Υπουργείο έχει στην κατοχή του, και είναι υποχρεωμένος να το πράξει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δεδομένων των σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν στο θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες θα πρέπει να υπάρξει άμεση διερεύνηση και να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία που ζητήσαμε ειδικά για το 2010 όπου οι δαπάνες είχαν μια ανεξέλεγκτη άνοδο. Προτίθεμαι, δεδομένης και της στάσης που τηρεί ο Υπουργός Υγείας, θα εισηγηθώ στην κοινοβουλευτική μου ομάδα εγγραφή του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Υ.Γ: Ερωτήματα που έθεσα στον Υπουργό και για τα οποία αναμένω οτι επιβάλλεται να δοθούν απαντήσεις:

1. Σε ποια νοσοκομεία του Ισραήλ είχαν σταλεί ασθενείς μέσω αντιπροσώπων, ποιές ήταν οι δαπάνες σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά και ποιές οι προμήθειες των μεσαζόντων;

2. Ποιοί λειτουργοί του υπουργείου σας είχαν την αρμοδιότητα να εγκρίνουν αποστολές ασθενών στο Ισραήλ πέραν του Υπουργού;

3. Παρ’ όλες τις υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας, το υπουργείο, συνέχιζε να αποστέλλει ασθενείς σε συγκεκριμένα νοσοκομεία του Ισραήλ, με μεσάζοντες, αντί να συνάψει κατευθείαν συμβάσεις. Ποιός είχε την ευθύνη να επιδιώξει απευθείας συνεργασία με τα νοσοκομεία της Ευρώπης, αλλά και του Ισραήλ, χωρίς την εμπλοκή αντιπροσώπων, με σκοπό την μείωση των σχετικών δαπανών και γιατί δεν έγιναν ενέργειες από τον τότε υπουργό υγείας προς αυτήν την κατεύθυνση; Σημειώνουμε ότι, από τον Αύγουστο του 2011 άρχισε η αποστολή ασθενών σε ιατρικά κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χρήση του έντυπου S2, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των εξόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

4. Να μας δώσετε αναλυτικά τα στοιχεία όσον αφορά στην αρχική εκτιμημένη δαπάνη για κάθε περιστατικό και για τη θεραπεία, και πώς διαμορφώθηκε το τελικό ποσό, το οποίο χρεώθηκε το κράτος;

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy