Όταν η Σιωπή είναι πιο εκκωφαντική… Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


Λογικά θα έπρεπε να προκληθεί πολιτικός σεισμός...

 

Στις 10/1/2021 στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης»  ( ή σε καθημερινή εφημερίδα), ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε με τρόπο προκλητικό για ένα κράτος το οποίο μαστίζεται από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Λογικά θα έπρεπε να προκληθεί πολιτικός σεισμός.

Συγκεκριμένα είπε : «Άμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα».

Μια τέτοια δήλωση θέτει υπό διακύβευση την ποιότητα του ανακριτικού έργου, την ίδια την δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να αγνοηθεί και ειδικά από αυτούς  που υπηρετούν επηρεαζόμενους θεσμούς: τον Αρχηγό της Αστυνομίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αν ο Πρόεδρος άλλα ήθελε να πει και άλλα είπε θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα διόρθωση και επεξήγηση. Σημειώνω ότι ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ημερομηνίας 11/1/21.

Όταν όλοι δηλώνουν πως επιζητούν πάταξη της διαφθοράς θα ανέμενε κανείς το ίδιο βράδυ να  παρακολουθούσαμε ρεπορτάζ η ακόμα και διευκρινιστικές δηλώσεις από το προεδρικό προκειμένου να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία των θεσμών που επηρεάζονται από αυτήν την δήλωση! Ήταν ως να μην έγινε ποτέ αυτή η τοποθέτηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την διερεύνηση και στοιχειοθέτηση υποθέσεων.

Δυο μόνο δημοσιογράφοι, ο ένας με προσωπικό σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα  και ο άλλος με παραπολιτικό στην εφημερίδα του ανέδειξαν το θέμα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν  όφειλε να τοποθετηθεί; Η θέση ότι με τόση ευκολία μπορεί να γίνει παρέμβαση στο ανακριτικό έργο και να αλλοιωθεί  το αποτέλεσμα των ανακρίσεων δεν προσβάλλει την εντιμότητα των μελών της δύναμης που υπηρετούν με συνέπεια και τιμούν τον όρκο που έδωσαν ενώ  ταυτόχρονα διαβρώνει και την δική του αξιοπιστία ως επικεφαλής του αστυνομικού σώματος;

Αναρωτιέμαι επίσης πως αντιδρά ο Γενικός Εισαγγελέας σε αυτήν την δήλωση και πως ο ίδιος τοποθετείται. Εάν οι υπό εξέταση υποθέσεις αφορούν στην κυβέρνηση ή ανώτατους  αξιωματούχους ή πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στους κυβερνώντες θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο «για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα»; Αυτά είναι τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζω ότι υπό εξέταση βρίσκονται πολλές και σοβαρές υποθέσεις πολιτογραφήσεων, ενός σκανδάλου που έθεσε τη χώρα μας στο μικροσκόπιο της ΕΕ,  διέσυρε την Κύπρο διεθνώς, ενώ η κυβέρνηση μας στις αρχικές αποκαλύψεις τελούσε υπό άρνηση και ανέπτυσσε συνωμοσιολογίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με ισχυρά γραφεία, πολιτικά πρόσωπα, και τις χειρίζονται οι ανακριτικές αρχές!

Μια τέτοια δήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνει πολλά και επικίνδυνα ενδεχόμενα ανοιχτά, προσβλητικά για τους θεσμούς που υπηρετούν τη δικαιοσύνη. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Γενικού  Εισαγγελέα οι χειρισμοί των υποθέσεων, και με αυτές τις τρεις προτάσεις ακυρώνεται η εικόνα της αντικειμενικότητας τη στιγμή που ο ίδιος επιχειρεί να πείσει ότι παρά τη διασύνδεση του με την κυβέρνηση θα υπάρξει ανεπηρέαστος χειρισμός των υποθέσεων.

Η σιωπή αποδείχτηκε πιο τρομαχτική και εκκωφαντική από την ίδια  τη δήλωση του Προέδρου και απλώς την επιβεβαιώνει.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy