fbpx

Όταν η Σιωπή είναι πιο εκκωφαντική… Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


Λογικά θα έπρεπε να προκληθεί πολιτικός σεισμός...

 

Στις 10/1/2021 στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης»  ( ή σε καθημερινή εφημερίδα), ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε με τρόπο προκλητικό για ένα κράτος το οποίο μαστίζεται από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Λογικά θα έπρεπε να προκληθεί πολιτικός σεισμός.

Συγκεκριμένα είπε : «Άμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα».

Μια τέτοια δήλωση θέτει υπό διακύβευση την ποιότητα του ανακριτικού έργου, την ίδια την δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να αγνοηθεί και ειδικά από αυτούς  που υπηρετούν επηρεαζόμενους θεσμούς: τον Αρχηγό της Αστυνομίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αν ο Πρόεδρος άλλα ήθελε να πει και άλλα είπε θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα διόρθωση και επεξήγηση. Σημειώνω ότι ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ημερομηνίας 11/1/21.

Όταν όλοι δηλώνουν πως επιζητούν πάταξη της διαφθοράς θα ανέμενε κανείς το ίδιο βράδυ να  παρακολουθούσαμε ρεπορτάζ η ακόμα και διευκρινιστικές δηλώσεις από το προεδρικό προκειμένου να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία των θεσμών που επηρεάζονται από αυτήν την δήλωση! Ήταν ως να μην έγινε ποτέ αυτή η τοποθέτηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την διερεύνηση και στοιχειοθέτηση υποθέσεων.

Δυο μόνο δημοσιογράφοι, ο ένας με προσωπικό σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα  και ο άλλος με παραπολιτικό στην εφημερίδα του ανέδειξαν το θέμα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν  όφειλε να τοποθετηθεί; Η θέση ότι με τόση ευκολία μπορεί να γίνει παρέμβαση στο ανακριτικό έργο και να αλλοιωθεί  το αποτέλεσμα των ανακρίσεων δεν προσβάλλει την εντιμότητα των μελών της δύναμης που υπηρετούν με συνέπεια και τιμούν τον όρκο που έδωσαν ενώ  ταυτόχρονα διαβρώνει και την δική του αξιοπιστία ως επικεφαλής του αστυνομικού σώματος;

Αναρωτιέμαι επίσης πως αντιδρά ο Γενικός Εισαγγελέας σε αυτήν την δήλωση και πως ο ίδιος τοποθετείται. Εάν οι υπό εξέταση υποθέσεις αφορούν στην κυβέρνηση ή ανώτατους  αξιωματούχους ή πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στους κυβερνώντες θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο «για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα»; Αυτά είναι τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζω ότι υπό εξέταση βρίσκονται πολλές και σοβαρές υποθέσεις πολιτογραφήσεων, ενός σκανδάλου που έθεσε τη χώρα μας στο μικροσκόπιο της ΕΕ,  διέσυρε την Κύπρο διεθνώς, ενώ η κυβέρνηση μας στις αρχικές αποκαλύψεις τελούσε υπό άρνηση και ανέπτυσσε συνωμοσιολογίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με ισχυρά γραφεία, πολιτικά πρόσωπα, και τις χειρίζονται οι ανακριτικές αρχές!

Μια τέτοια δήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνει πολλά και επικίνδυνα ενδεχόμενα ανοιχτά, προσβλητικά για τους θεσμούς που υπηρετούν τη δικαιοσύνη. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Γενικού  Εισαγγελέα οι χειρισμοί των υποθέσεων, και με αυτές τις τρεις προτάσεις ακυρώνεται η εικόνα της αντικειμενικότητας τη στιγμή που ο ίδιος επιχειρεί να πείσει ότι παρά τη διασύνδεση του με την κυβέρνηση θα υπάρξει ανεπηρέαστος χειρισμός των υποθέσεων.

Η σιωπή αποδείχτηκε πιο τρομαχτική και εκκωφαντική από την ίδια  τη δήλωση του Προέδρου και απλώς την επιβεβαιώνει.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μικροκαμωμένη και μόλις 22 ετών η ποιήτρια και ακτιβίστρια Amanda Gorman έλαμψε στο βήμα. Αποδεικνύοντας ότι στην τεράστια αυτή χώρα τα ταλέντα, τα λαμπρά μυαλά είναι πολλά από κάθε φυλή, από κάθε κουλτούρα, σκλαβώνοντας τους πάντες με τις λέξεις της και τις κινήσεις των χεριών της λίγο πριν χαθεί στην τεράστια αγκαλιά (λόγω τρυφεράδας και ύψους) της Μισέλ Ομπάμα. REUTERS/Kevin Lamarque

Ήξερες ότι...

Η Ρωσία έχει τα περισσότερα κινηματοθέατρα απ' όλο τον κόσμο.

Σήμερα


Πέμπτη
21
Ιανουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy