fbpx

Μιλήστε τώρα ή σιωπήστε για πάντα! Του Στέλιου Στυλιανού

Για μια υπερκομματική συμμαχία Αριστερών και Φιλελεύθερων με στόχο την ανατροπή στις Προεδρικές του 2023 και τη λύση του Κυπριακού 

 

Το Κυπριακό φαντάζει «λυμένο» διά του εκφυλισμού των συνομιλιών και της εδραίωσης της διαιρετικής πραγματικότητας. Μια διευθέτηση ή μια διεθνής κατανόηση «τύπου Ταϊβάν», είναι ίσως πιο κοντά σήμερα απ’ ότι μια ολική ανατροπή που θα απελευθερώσει τη χώρα μας από τις διχαστικές αντιλήψεις και το συγκρουσιακό κλίμα.  

Παρά τις πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το μεγάλο μας πρόβλημα, καμιά πολιτική επιδίωξη και κανένας επιμέρους ακτιβισμός για εργασιακά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, θεσμικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα, δεν έχει αξία και βάρος χωρίς την πρόταξη της επανένωσης και της ειρήνευσης.

Οι πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις και οι προσωπικότητες που φιλοδοξούν να παίξουν εκσυγχρονιστικό ρόλο, οφείλουν να μετατρέψουν τις προεδρικές εκλογές του 2023 σε δημοψήφισμα για την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες και των μέχρι τώρα συγκλίσεων. Οι συσπειρώσεις της λύσης καλούνται να βρουν τους τρόπους να συνεργαστούν, δίνοντας στην κοινωνία το θάρρος και την ώθηση να ξεπεράσει τις φοβίες της και να δει με αισιοδοξία το μέλλον.

Μια υπερκομματική συμμαχία Αριστερών και Φιλελεύθερων που θέτουν ως προτεραιότητα τη συμφωνία στο Κυπριακό και τη θεωρούν καταλύτη στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού των θεσμών και αναβάθμισης του πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος του τόπου, είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ.

Είναι η στιγμή για να κτιστούν γέφυρες κατανόησης ανάμεσα στις ετερόκλητες ομολογουμένως δυνάμεις της επανένωσης. Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, οι δυνάμεις αυτές συμφωνούν στο μείζον και έχουν παραπλήσιες απόψεις για το τι πρέπει να γίνει σήμερα για να βγούμε από το τέλμα.

Ήρθε η ώρα για αποφάσεις έξω από το κουτί, για υπερβάσεις και ριζοσπαστικές κινήσεις. Ουδείς αναμάρτητος στο Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. Δεν έχει κανείς το ηθικό πλεονέκτημα να κουνάει το δάκτυλο στον άλλο, για τις θέσεις ή τη στάση του όταν υπήρχαν παράθυρα και προοπτικές συμφωνίας.

Ούτε και μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε χώρος, να πείθει τόσο εύκολα για τις προθέσεις του σε σχέση με το Κυπριακό, για όσο δεν το τοποθετεί πολύ πιο πάνω από τα παραταξιακά του συμφέροντα και τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις.

Χωρίς ένα συμμαχικό μέτωπο λύσης και με τα στενά κομματικά ζητούμενα να επιβάλλονται στη δημόσια σφαίρα και τα πολιτικά πράγματα, το μόνο που διασφαλίζεται είναι η παράταση και η κανονικοποίηση της διαίρεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εγκυμονεί.

Μιλήστε τώρα ή σιωπήστε για πάντα! Συμμαχήστε και δώστε τη μάχη μέσα από μια κοινή πλατφόρμα ενάντια στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του καιροσκοπισμού.

Τα μισόλογα και οι αιτιάσεις έχουν μια ορατή πλέον ημερομηνία λήξης, για όλους μας.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χριστουγεννιάτικη τέχνη. Κάθε του νέο έργο αποτελεί παγκόσμια είδηση. Ετσι και με τους φτερωτούς ταράνδους που σέρνουν ένα παγκάκι σε τοίχο του Μπίρμινγκχαμ που δημιούργησε ο φημισμένος Banksy. REUTERS/Henry Nicholls

Ήξερες ότι...

Τα μυρμήγκια δεν κοιμούνται ποτέ.

Σήμερα


Τετάρτη
11
Δεκεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Γιορτάζουν : Κανένας

1931
Η Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ δίνει πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και το Νιουφάουντλαντ.
1937
Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
1941
Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ηνωμένες Πολιτείες
1946
Ο ΟΗΕ αποκλείει την Ισπανία απ΄ όλους τους οργανισμούς του.
1972
Το Apollo 17 ήταν η έκτη και τελευταία αποστολή που προσεληνώθηκε στην Σελήνη.
1994
Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy