fbpx

Στις 25 Αυγούστου έχουμε επιλογή. Του Χρύσανθου Ζαννέττου

Μετά τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου δημάρχου Αλέξη Γαλανού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικείμενη αναπληρωματική εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Δημάρχου Αμμοχώστου, θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική στην μετά το 1974 περίοδο.

 

Ο επόμενος Δήμαρχος Αμμοχώστου, θα έχει να διαχειριστεί κρίσιμα και φλέγοντα ζητήματα. Όποιες και να είναι οι εξελίξεις. Όποια και να είναι η κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που όλοι ελπίζουμε ότι σύντομα θα επαναρχίσει.

Είναι η πιο κρίσιμη και καθοριστική για το βρισκόμαστε σε περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνεται συνολικά για την πολιτική του στο Κυπριακό και που οι Βαρωσιώτες πρώτοι αισθάνονται πολύ καλά στο πετσί τους τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Γνωρίζουμε τι έγινε στο Κρανς Μοντανά και εντεύθεν. Γνωρίζουμε ποιοι επί δύο χρόνια αντί να εργάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συμφωνηθεισών συγκλίσεων, άφησαν το χρόνο να παρέρχεται άπρακτος και την Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που διανοήθηκαν να συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες τη λύση δύο κρατών και τη συνομοσπονδία.

Είναι επίσης η πιο κρίσιμη και καθοριστική εκλογή δημάρχου γιατί η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι ενέργειες τις οποίες απαρίθμησαν στους Βαρωσιώτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τέλη Ιουνίου έξω από το Προεδρικό, είναι προφανές ότι  δεν ήταν αρκετές, ούτε ικανές να αποτρέψουν τη σημερινή οριακή κατάσταση και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην πόλη μας.

Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι τι δήμαρχο χρειαζόμαστε μέσα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες και ποιος είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί του κόσμου της Αμμοχώστου και να διαχειριστεί την κρίσιμη περίοδο που επίκειται; Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου θα κληθεί να δραστηριοποιηθεί μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που ίσως θα είναι το πιο δύσκολο από το 1974. Οι ενέργειες Οζερσάι-Τατάρ και οι απειλές για εποικισμό του Βαρωσιού σε συνδυασμό με την επικίνδυνη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δημιουργούν τεράστια καθήκοντα και προκλήσεις για το Δήμο της Αμμοχώστου που ανέκαθεν ήταν μια έπαλξη του αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. 

Η Αμμόχωστος χρειάζεται ένα δήμαρχο που να πρωτοστατεί στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Ένα δήμαρχο ο οποίος να είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στις ελεύθερες περιοχές που συμβιβάστηκαν με το στάτους κβο. Που θα αποκαλύπτει και όχι να συγκαλύπτει, όσους στην ελληνοκυπριακή κοινότητα σκέφτονται τη «λύση δύο κρατών». Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για να ξανατεθεί το θέμα της πόλης μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μια επιτακτική προτεραιότητα. Πρέπει, ακόμα, να είναι κάποιος που να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά και στους Τουρκοκύπριους για να δυναμώσει ως δικοινοτικό το αίτημα για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Η Αμμόχωστος χρειάζεται όσο ποτέ ένα δήμαρχο ο οποίος θα έχει ως προμετωπίδα του την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα των Αμμοχωστιανών. Μια ενότητα όμως που σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται ανοχή ή συγκάλυψη σε όσους συνειδητά ή ασυνείδητα μας οδηγούν στη διχοτόμηση. Συνεπάγεται ενότητα αγώνα για να ξαναζήσουμε στην Αμμόχωστο και όχι να ζήσουμε για πάντα με τη μνήμη της χαμένης Αμμοχώστου. Ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει τους Βαρωσιώτες που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πορεία οριστικοποίησης της κατοχής και της διχοτόμησης που θα σημαίνει και την οριστική διαγραφή του ονείρου για επιστροφή στην Αμμόχωστο.

Στις 25 Αυγούστου κρίνεται η πορεία και το μέλλον της πόλης μας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη στασιμότητα της τελευταίας δεκαετίας. Ούτε μπορούμε να συμβιβαστούμε με επιλογές που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων.

Στις 25 Αυγούστου, πρέπει όλοι οι πολίτες της Αμμοχώστου, να πάρουμε την Αμμόχωστο ξανά στα χέρια μας. Και έχουμε την επιλογή. Έναν άνθρωπο που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την πόλη, με τις λαϊκές συνοικίες, με τις λαϊκές γειτονιές. Τον Σίμο Ιωάννου. Ένα άνθρωπο τίμιο, προσιτό, ανθρώπινο, συλλογικό, δουλευτή. Ένα άνθρωπο που πραγματικά πιστεύει και αγωνίζεται για να κτίσουμε όλοι μαζί την Αμμόχωστο του μέλλοντος. Την Αμμόχωστου στην οποία θα ζήσουν, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, τα παιδία μας και οι μελλοντικές γενιές. Την Αμμόχωστο της συνεργασία και της ειρηνικής συνύπαρξης με τους συμπολίτες μας τουρκοκύπριους. 

Στις 25 Αυγούστου έχουμε επιλογή. Για να γίνουν ξανά οι απλοί πολίτες πρωταγωνιστές. Ψηφίζουμε τον Σίμο Ιωάννου για να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αμμοχώστου. Για να είναι ο Δήμαρχος που θα ηγηθεί της επιστροφής στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η βίλα των σκουπιδιών. Σπίτια που επιπλέουν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις κατασκευάζουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Μέγα συστατικό και μυστικό; Οτι φτιάχνεται αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. REUTERS/Luc Gnago

Ήξερες ότι...

Το σεξ μεταξύ των φιδιών διαρκεί από 6 μέχρι 12 ώρες.

Σήμερα


Τρίτη
19
Νοεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

Γιορτάζουν : Κανένας

1443
Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σε ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο.
1943
Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy