fbpx

Έβγαλαν μισό τόνο σκουπίδια από το βυθό σε 45 λεπτά

Τη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης ενισχύει φέτος

μέσα από τις πωλήσεις του το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca-Cola

Έως και 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον αλλά να τίθεται σε κίνδυνο και η ανθρώπινη υγεία. Η πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Αυστραλίας, για λογαριασμό της οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, έστειλε σήμα κινδύνου, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη τρομακτικό στοιχείο: ο μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε βδομάδα.

Το μεγάλο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά σκουπίδια αφορά και στην Κύπρο, όπως ξεκάθαρα έδειξαν τα αποτελέσματα των δράσεων που ανέλαβε τα τελευταία δύο χρόνια το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola/Α/φοι Λανίτη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach». Το γεγονός ότι η Κύπρος γειτνιάζει με χώρες που δεν δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους, επιβαρύνει την κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τη χώρα μας.

Η Coca-Cola / A/φοι Λανίτη και η ΑΚΤΗ ανανέωσαν πρόσφατα τη μεταξύ τους συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα αυτό. Συγκεκριμένα, εγκαινίασαν τις φετινές τους δράσεις κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης εκστρατειών καθαρισμού βυθού και ακτών τους στο πλαίσιο του Zero Waste Beach, μέσα από την καταβολή του 15% των εσόδων από τις πωλήσεις του γυάλινου συλλεκτικού μπουκαλιού της Coca-Cola, που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία και φέτος το καλοκαίρι. Παράλληλα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών που γιορτάζεται στις 8 Ιουνίου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα καθαρισμοί βυθού σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Κύπρου. Συνολικά πενήντα επαγγελματίες δύτες καταδύθηκαν στους θαλάσσιους υφάλους στα Μουλιά της Πάφου, στο Δασούδι της Λεμεσού, στο Mackenzie στη Λάρνακα και στο Green Bay στον Πρωταρά.

DIVING closeup 0

Σε διάστημα 45 λεπτών οι δύτες συνέλεξαν συνολικά 500 κιλά σκουπιδιών. Κατά το ήμισυ (σε βάρος), τα σκουπίδια αυτά ήταν ελαστικά αυτοκινήτων που εντοπίστηκαν κυρίως στον Πρωταρά. Τα υπόλοιπα, σε ανάλυση τεμαχίων, ήταν: 10% τενεκεδάκια, 8% πλαστικές μπουκάλες, 8% σχοινιά και δίκτυα, 7% χαρτοκιβώτια/υλικά συσκευασίας και 6% γυαλί.

Η καλοκαιρινή καμπάνια για το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca-Cola, που συνδέεται με το Zero Waste Beach, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με την πραγματοποίηση ακόμη έξι καθαρισμών βυθού και παραλιών. Ήδη, πέρα από τον πρόσφατο καθαρισμό των βυθών πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός ακτών. Μόνο στην περιοχή Fig Tree Bay και την παραλία Pernera στον Πρωταρά, η ομάδα της ΑΚΤΗΣ και της Coca-Cola / Α/φοι Λανίτη, με την υποστήριξη του Δήμου Παραλιμνίου, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και εθελοντών συνέλεξε σκουπίδια βάρους 20 κιλών, αποτρέποντας την κατάληξή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, ανέδειξε ότι η Coca-Cola έχει καθορίσει ως παγκόσμιο όραμά της ένα κόσμο χωρίς απορρίμματα και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε την απόφαση να δοθεί το 15% των καθαρών εσόδων από τις  πωλήσεις του συλλεκτικού μπουκαλιού της Coca-Cola που κυκλοφορεί και φέτος το καλοκαίρι  για τον καθαρισμό δέκα παραλιών και των βυθών τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα «Zero Waste Beach». «Οι υπεύθυνες πρακτικές θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας κάθε οικογένειας, κάθε εταιρείας ή οργανισμού. Πλέον γνωρίζουμε ότι η πλαστική ρύπανση έχει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στο  θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία μας», υπογράμμισε η κ. Πατσιά.

Η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοϊζίδου σημείωσε από την πλευρά της ότι δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να υποβαθμίζουμε τη σημασία της πλαστικής ρύπανσης, αφού τώρα ξέρουμε ότι τα πλαστικά μένουν για πάντα στο περιβάλλον με τη μορφή μικροπλαστικών. «Είναι καθήκον μας να μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε και στο τέλος καταλήγουν στη θάλασσα», επεσήμανε η κ. Λοϊζίδου.

patsia

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με την καλύπτρα της φορεμένη η κυρία της φωτογραφίας συμμετέχει με το εκπαιδευμένο γεράκι της στο δεύτερο φεστιβάλ Γερακιών και Κυνηγιού που γίνεται στην Σαουδική Αραβία. REUTERS/Ahmed Yosri

Ήξερες ότι...

Οι κροκόδειλοι ανήκουν πιο κοντά στην οικογένεια των πτηνών παρά στην οικογένεια των ερπετών.

Σήμερα


Δευτέρα
21
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Ευκράτης, Εύκρατος, Ευκρατάς, Ευκρατία, Ευκρατούλα, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία, Χριστόδουλος

1879
Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης (διήρκεσε 13½ ώρες προτού σβήσει).
1918
Ίδρυση της Γ.Σ.Ε.Ε.
1945
Ο Χουάν Περόν παντρεύεται την Εύα Περόν.
1969
Ο Σιάντ Μπάρε έρχεται στην εξουσία με πραξικόπημα στη Σομαλία.
1977
Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy