fbpx

Η ανοικτή επιστολή του Δρ. Αργύρη Αργυρίου προς τον Υπ. Υγείας

Έντιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ φίλε κύριε Ιωάννου,

Δεν σας το κρύβω ότι στο άκουσμα ότι γίνατε Υπουργός Υγείας χάρηκα ιδιαίτερα γιατί γνωρίζω τις πολύ καλές σχέσεις του ιδρυτή του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και του πατέρα σας πρώην Προέδρου του ΠΙΣ Δρος Νίκου Ιωάννου.

Πάντα αγωνιούσαμε ποιος θα είναι ο νέος Υπουργός Υγείας με την εξής έννοια, για να μην παρεξηγούμαι:  Αν ήταν γνωστός θα μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να τον πείσουμε, αν δεν ήξερε από μόνος του, τι σημαίνει για την Κύπρο το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, τι σημαίνει για την Κύπρο η προσφορά του, η επιτυχία του, το κύρος του, η διεθνής αποδοχή του, μα πάνω απ΄ όλα ότι αυτό το έργο στηρίζεται σε αποκλειστικά εθελοντική πρωτοβουλία. Και ήταν αποκαρδιωτικό που η παρουσίαση αυτή έπρεπε να γίνεται πάντα από εμάς προς τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, αντί από τους ίδιους τους λειτουργούς του. 

Το Κέντρο κατάφερε το 1988, απούσης της Κυβέρνησης, να πετύχει τους πρώτους στόχους του.  Η διενέργεια ανιχνευτικών εξετάσεων σε όλα τα νεογνά στην Κύπρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοητικών και σωματικών μειονεξιών λόγω του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας (Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών). Η δράση μας συνέχισε με την εδραίωση του Προγράμματος Προγεννητικού Ελέγχου, στην υπηρεσία όλων των εγκύων της Κύπρου.

Χάρις στα δύο αυτά προγράμματα επιτεύχθηκε η πρόληψη της νοητικής υστέρησης σε περισσότερες από 400 περιπτώσεις.

Στην πορεία, το 2004, διαφάνηκε ότι ακόμη ένας μεγάλος τομέας πρόληψης των παθήσεων του παιδιού χρειαζόταν άμεσα τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο.  Και πάλιν απούσης της Κυβέρνησης,  με μία ακόμη νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία, το Κέντρο με επικεφαλής τον ιδρυτή του Δρα Αμερίκο Αργυρίου και συμπαραστάτες την Παιδιατρική και την Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία, εισήγαγε το Εθνικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών. Αυτό συνέβαλε ουσιαστικά στην μείωση των νοσηρών καταστάσεων που επηρεάζουν το παιδί επιδρώντας αρνητικά στην ομιλία, ανάπτυξη και στο συναισθηματικό του κόσμο.  Πάνω από 120 νεογνά με βαρηκοΐα έχουν μέχρι σήμερα διαγνωστεί έγκαιρα.

Είμαστε περήφανοι που η Κύπρος είναι σήμερα από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που υιοθέτησαν την εφαρμογή μαζικών ελέγχων ακοής των νεογνών.

Όσον αφορά τώρα το οικονομικό μέρος: Το Κέντρο επιδοτείται κατά το ήμισυ από το κράτος με το ποσό των €320,000 ετησίως, ενώ για το υπόλοιπο, σαν φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, λαμβάνει εισφορές από διάφορους χορηγούς και εξασφαλίζει έσοδα από εκδηλώσεις. Παρά το συνεχές φορτίο να

εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες δωρεές, δεν πτοηθήκαμε και δεν εγκαταλείψαμε, προσηλωμένοι πάντοτε στο στόχο.

Αυτά για την ιστορία κύριε Υπουργέ, για να μην ξεχνούμε. 

Η απογοήτευση που ένοιωσα όταν άκουσα ότι εξαγγείλατε την έναρξη «Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος Ακοής Νεογνών», ωσάν να μην υπήρχε ήδη, ήταν πάρα πολύ μεγάλη.  Να σημειώσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση, ένα μήνα πριν αποχωρήσει και παρόντων όλων των ενδιαφερομένων, καταλήξαμε με τον τέως Υπουργό κ. Παμπορίδη να συνδέσουμε το πρόγραμμά μας με την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική  του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κοινοποιώντας τους πληροφορίες για τα πάσχοντα βρέφη για περαιτέρω επίβλεψη και αντιμετώπιση.  Στις κατά καιρούς φήμες ότι το Υπουργείο ετοίμαζε σημεία ανίχνευσης ακοής νεογνών στα κρατικά νοσοκομεία, απαντούσαμε γραπτώς παραθέτοντας τα επιχειρήματά μας με επιστολές που έμεναν αναπάντητες. Αναπάντητες έμειναν και γραπτές εκκλήσεις από την Παιδιατρική Εταιρεία για να μην προχωρήσει το Υπουργείο στη δημιουργία παράλληλου ανιχνευτικού προγράμματος και στη διάσπαση του υφιστάμενου.

Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι το Υπουργείο θα υλοποιούσε τελικά τους σχεδιασμούς του  για τους απλούστατους λόγους ότι το πρόγραμμά μας λειτουργεί με ψηλά επίπεδα ποιότητας,  ψηλή διαγνωστική ικανότητα, και πολύ χαμηλό κόστος (290 χιλιάδες ετήσια) και ακόμα χαμηλότερο για το κράτος (144 χιλιάδες ετήσια, αναλογία της κρατικής χορηγίας στο Κέντρο για το πρόγραμμα αυτό). Εννοείται ότι οι εξετάσεις προσφέρονται δωρεάν στα νεογνά.  

Ο Γενικός Ελεγκτής και στις δύο επαφές που είχα, μου ανέφερε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δεν χαράσσει πολιτική.  Η παρέμβαση του γίνεται για να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες για να εξασφαλιστεί το οικονομικό συμφέρον του κράτους. 

Γιατί Υπουργέ μου η βιασύνη για εξαγγελία παράλληλου προγράμματος του οποίου η εφαρμογή γνωρίζατε πολύ καλά ότι θα επιφέρει αχρείαστη αναστάτωση, σύγχυση στους φορείς που εμπλέκονται και κυρίως στους γονείς;  Για το οικονομικό να πω μόνο δύο πράγματα.  Έχομε 6 μόνο ανιχνεύτριες για όλη την Κύπρο με μισθούς  ανάλογους του ιδιωτικού τομέα και μην ξεχνάτε ότι δίνετε τα μισά χρήματα για ΟΛΑ τα προγράμματα του Κέντρου. Αλήθεια, πόσες επισκέπτριες υγείας θα απασχολούνται με τις ανιχνεύσεις στα νοσοκομεία και με ποιες μισθολογικές κλίμακες?

Αυτές είναι οι αλήθειες Υπουργέ μου και προκαλώ οποιοδήποτε να με διαψεύσει.

Αγαπητέ κύριε Ιωάννου, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και μερικοί σωστοί άνθρωποι όπως ο Δρ Αμερίκος Αργυρίου που περνώντας συμπληγάδες, κατάφερε αυτό που η πολιτεία μέσω του Προέδρου κυρίου Αναστασιάδη τίμησε : να εφαρμόσει για πρώτη φορά στην Κύπρο ανιχνευτικά προγράμματα.  Τουλάχιστο έπρεπε να το σεβαστείτε και να συνεργαστείτε μαζί μας γιατί στο κάτω κάτω δεν είστε Υπουργός μόνο του Δημοσίου αλλά όλων των Κυπρίων.

Και καταλήγω με τα εξής:  Αν σαν Υπουργείο θέλετε να αποδείξετε ότι μπορείτε να αναλάβετε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα κάνοντας τα ποιοτικά τουλάχιστον όπως εμείς, και με χαμηλότερο κόστος για το κράτος (σημαντικές και οι δύο προϋποθέσεις),  αύριο σας τα παραδίδομε να ησυχάσουμε μια και καλή όλοι μας.

Υπουργέ μου ξανασκέψου το!!! Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!!!

Με εκτίμηση

Δρ Αργύρης Αργυρίου

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το μέλλον. Με μερικά κινητά, μπόλικο λέγειν και πειθώ και οι πωλήσεις απογειώνονται. Στην φωτογραφία πωλητής λευκών ειδών ξεπουλάει με livestreaming στην διάρκεια της κινεζικής Single Day. . REUTERS/Stringer

Ήξερες ότι...

Το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του, είναι το μυρμήγκι.

Σήμερα


Πέμπτη
14
Νοεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Φίλιππος, Φιλιππία, Φίλιππας, Φιλιώ, Φιλίππα

1908
Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.
1918
Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1926
Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
1935
Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους απο τις ΗΠΑ. Πρώτος πρόεδρος στη χώρα ορκίζεται ο Μανουέλ Λουίς Κεζόν.
1989
Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".
1991
Ύστερα από 13 χρόνια στην εξορία, επιστρέφει στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ.
1993
Δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο αποβαίνει αρνητικό για την ένταξή του στις ΗΠΑ, ως 51η πολιτεία.
2000
Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
2006
To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy