fbpx

Ανάλυση: Σε πόσα χρόνια ένα ρομπότ θα μπορεί να πάρει τη δουλειά σου;


robotworkers

Ο κόσμος σήμερα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου οι μηχανές θα είναι σε θέση να κάνουν πολλά από τα επαγγέλματα των ανθρώπων και μάλιστα καλύτερα από αυτούς.

 

Είναι ένα μέλλον που υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φθηνότερες υπηρεσίες, δηλαδή την ανατροπή του τομέα της εργασίας και την εκτίναξη της ανεργίας. 

Δημιουργείται έτσι μια ανησυχητική ερώτηση για όλους μας. Πότε θα μπορέσει ένα ρομπότ να κάνει τη δουλειά μου; Ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μερικοί από τους κορυφαίους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο προσπαθούν να τη βρουν.

Η Κάτια Γκρέις, ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο «Future of Humanity» του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι συνεργάτες της, έχουν μιλήσει με 352 επιστήμονες και συνέταξαν τις απαντήσεις τους σε προβλέψεις σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να αντικαταστήσουν τα ρομπότ τους ανθρώπους σε διάφορα καθήκοντα.

Ειδικότερα, για την πραγματοποίηση της έρευνας ήρθαν σε επαφή με τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της μηχανικής μάθησης, μεταξύ των οποίων ο Yann LeCun, διευθυντής της μελέτης τεχνητής νοημοσύνης στο Facebook, ο Mustafa Suleyman από το DeepMind της Google και ο Zoubin Ghahramani του εργαστηρίου Uber.

235546 collagerobot

Τα καλά νέα, σύμφωνα με το BBC είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ασφαλείς στις δουλειές μας για πολλά χρόνια ακόμα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα τα ρομπότ να είναι σε θέση να αναλάβουν όλες τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας σε 120 χρόνια.

«Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η συνολική καθυστέρηση των προβλέψεων. Αναμέναμε με όλη αυτή την τεχνολογική πρόοδο και τις συνεχείς συζητήσεις με τους κορυφαίους ερευνητές να κάναμε τις εκτιμήσεις μας νωρίτερα», ανέφερε η Γρέις.

Οι φόβοι που ελοχεύουν για την αύξηση της ανεργίας σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι. Η έρευνα έδειξε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να διπλώνουν τα ρούχα της μπουγάδας μέχρι το 2021. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την ρομποτική στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ρομπότ που μπορεί να διπλώνει τις πετσέτες, τα τζιν και τα μπλουζάκια. Βεβαία, το ρομπότ χρειάστηκε σχεδόν 19 λεπτά για να πάρει, να ελέγξει  και να διπλώσει μία πετσέτα το 2010, αλλά μέχρι το 2012 κατάφερε να μειώσει το χρόνο σε λιγότερο από εφτά λεπτά. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να μπορέσουν τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.

«Είμαι λίγο σκεπτικός σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που δίνονται που δίνονται στη δημοσιότητα σχετικά με το θέμα. Είναι άλλο πράγμα να καταφέρνεις κάτι στο εργαστήριο και εντελώς διαφορετικό να εμπιστευτείς ένα ρομπότ να σου κάνει μια δουλειά αξιόπιστα στον πραγματικό κόσμο καλύτερα από έναν άνθρωπο», τονίζει ο Jeremy Wyatt, καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SciNews ΕΔΩ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νέα κανονικότητα. Στην μετά κορωνοϊού εποχή ή για να είμαστε ακριβείς στην διάρκειά του, η μοναχική Βενετία μοιάζει με καρτ ποστάλ. REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ήξερες ότι...

Η Κίνα χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 45 δισεκατομμύρια chopsticks.

Σήμερα


Δευτέρα
13
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1878
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου: η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1908
Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
1930
Ξεκινά το 1ο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη.
1996
Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνα.
2010
Σταματάει η υποστήριξη του Windows XP Service Pack 2.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy